Foto: Reuters/Scanpix

Neskatoties uz bargo kritiku, Nīderlandes futbola valstsvienības galvenais treneris Gūss Hidinks pirms nākamajā mēnesī gaidāmās spēles ar Latviju saglabājis amatu.

Otrdien Hidinks veicis pārrunas ar Nīderlandes Futbola federāciju (KNVB), skaidrojot izlases neveiksmīgo startu 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra ievadā, tomēr abas puses vienojušās turpināt sadarbību, jo līdz finālturnīram ir vēl 18 mēneši laika.

Kā zināms, šī gada Pasaules kausa finālturnīra trešā spēcīgākā komanda Nīderlande jauno ciklu sākusi ar diviem zaudējumiem pirmajos trijos mačos, piekāpjoties Čehijai un Islandei.

"Mums bija lielisks Pasaules kauss, un bieži gadās, ka pēc tādiem turnīriem ir grūti atjaunoties. Tas redzams arī pēc citu Eiropas izlašu rezultātiem," izteicies KNVB vadītājs Berts van Ostvīns. "Mūsu mērķis ir kvalificēties Eiropas čempionātam, un esam pilnībā pārliecināti par savu treneru kolektīvu un spēlētājiem."

"Protams, ka, sākot kvalifikācijas ciklu, domājām par labākiem rezultātiem, tomēr tagad ir svarīgi atgūties, lai sasniegtu mērķus," izteicies Hidinks. "Nevaru vēl pateikt, ko mainīšu. Redzēsim to pirms nākamās spēles."

Nākamajā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē Nīderlande 16.novembrī uzņems Latvijas izlasi.

Nīderlandes izlasi Pasaules kausā vadīja Luijs van Gāls, tomēr tagad viņš pārņēmis slavenās Anglijas komandas Mančestras "United" vadību.

Kā Hidinka palīgs valstsvienībā strādā pazīstamais Rūds van Nistelrojs un Danijs Blinds. Kad Hidinks noslēdza līgumu ar izlasi, neoficiāla informācija liecināja, ka pēc 2016.gada Eiropas čempionāta par viņa aizvietotāju kļūs tieši Blinds.

Pirmoreiz Hidinks Nīderlandes izlasi vadīja no 1994. līdz 1998.gadam, bet vēlāk viņš trenējis arī Dienvidkorejas, Austrālijas, Krievijas un Turcijas valstsvienības. Ar Nīderlandes un Dienvidkorejas izlasēm viņš aizkļuvis līdz Pasaules kausa pusfinālam, bet Krievijai palīdzējis iekļūt Eiropas čempionāta pusfinālā.

Tikmēr klubu turnīros Hidinks lielākos panākumus sasniedza ar Nīderlandes vienību Eindhovenas PSV, ar kuru sešas reizes triumfēja vietējā čempionātā un 1988.gadā uzvarēja UEFA Čempionu līgā, kam toreiz nosaukums bija UEFA Eiropas kauss.

Iepriekšējais darbs šobrīd 67 gadus vecajam Hidinkam bija savulaik naudīgajā Krievijas komandā Mahačkalas "Anži", kuru viņš atstāja pērnajā vasarā.

Eiropas čempionāta kvalifikācijā pēc trim kārtām A grupā pa deviņiem punktiem ir Čehijai un Islandei, Nīderlande iekrājusi trīs punktus, kam ar diviem punktiem seko Latvija, kamēr Kazahstāna un Turcija iekrājušas pa punktam.

Pēc divu apļu grupu turnīra finālsacensībās iekļūs katras grupas divas labākās komandas un labākā no trešajā vietā palikušajām izlasēm. Pārējās astoņas trešo vietu ieguvējas spēkosies "play-off" pāros par četrām atlikušajām ceļazīmēm.

Eiropas čempionāta finālturnīrs 2016.gadā Francijā būs pirmais, kurā līdzšinējo 16 komandu vietā startēs 24 izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!