Daudzi to uztver kā reliģiju, citi par naudas ražošanas mašīnu, bet lielākajam vairumam tā ir sirdslieta un dzīvesveids. Futbola kustība ir neizmērojami liela, tāpēc nav jābrīnās, ka bumbu spārda uz teju visiem segumiem, arī uz asfalta. Ielu futbols pastāvējis dažādos formātos, bet latvieši apņēmušies to organizēt saprotamā turnīrā Eiropas līmenī.

Ielu sporta un kultūras kustība "Ghetto Games" organizēja un aizvadīja savu pirmo sezonu "3 pret 3" futbola turnīram "Ghetto Football Euro League", kas risinājās 11 Eiropas valstīs. Turnīros kopumā pulcējās vairāk nekā 1000 futbolistu, kas organizatoriem ļauj domāt par nākamo soļu speršanu.

Latvijā "Ghetto Games" rīkotie pasākumi iemantojuši lielu popularitāti jauniešu vidū, un "Ghetto Basket" turnīri ielika pamatus tam, ka Latvijas 3x3 basketbola izlase kļuva par olimpiskajiem čempioniem. Olimpisko spēļu kustības urbanizēšanās ielu futbolam, iespējams, vietu olimpiskajā programmā tuvākajā nākotnē neatradīs, tomēr šo turnīru mērķis ir cits – palīdzēt ekonomiski neizdevīgākajai auditorijai, kas ir jaunieši vecuma grupā no 12 līdz 20 gadiem, dodot izklaides iespēju ar mērķi vai nu sekmēt sportista karjeras augšupeju vai apliecināt sevi pavisam citā vidē.

Pašsaprotams Latvijā, bet ne Eiropā



"Ghetto Football" līderis Antons Semeņaks šajā projektā strādā jau 10 gadus, un viņš neslēpj, ka Latvijā ielu futbola kustība izveidota diezgan mākslīgi. Šeit futbola spēles entuziasti uz ielām pirms tam nebija redzami, un tieši turnīru organizēšana veicināja kustības rašanos. Tādās Eiropas valstīs kā Beļģijā, Nīderlandē, Dānijā un Vācijā futbols eksistē uz ielām, nemaz nerunājot par Dienvidameriku, kur futbola popularitāte sasniedz iepriekš pieminēto reliģijas līmeni.

"Nav svarīgi, kā ielu futbola kustība ir radusies. Svarīgākais, ka jauniešiem ir, ko darīt, ir, kur iet un izpausties," sarunā ar portālu "Delfi" stāsta Semeņaks.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!