Foto: F64

Latvijas futbola valstsvienības vērtība Andris Vaņins atgriezies Šveices augstākās futbola līgas klubā "Sion", kur pievienojies komandas treneru korpusam, tādējādi noslēdzot futbolista gaitas, ziņots vienības mājaslapā.

Ilūkstietis klubā strādās kopā ar vienības jauno galveno treneri Fabio Grosso, kā arī pašreizējo vārtsargu treneri Pjēru de Kalbermatenu. "Sion" paziņojumā uzsvērts, ka Vaņins noslēdzis izcilu futbolista karjeru, bet klubs ir īpaši priecīgs sagaidīt mājās mītisku personību no tā bagātās vēstures.

Vaņins vienību pārstāvēja no 2009. līdz 2016. gadam, vārtos stājoties 260 spēlēs un divreiz palīdzot klubam izcīnīt Šveices kausu. Šobrīd komandas rindās spēlē arī Latvijas izlases uzbrucējs Roberts Uldriķis.

Vēl ceturtdien valstsvienības jaunais galvenais treneris Dainis Kazakevičs nedeva skaidru atbildi par Vaņina nākotni izlasē, norādot, ka pašam futbolistam jāpieņem lēmums par karjeras turpinājumu.

"Viņam jātiek skaidrībā, vai viņš turpina karjeru kā spēlētājs," par Vaņinu izteicās Kazakevičs. "Jātiek skaidrībā ar klubu un daudz maz regulāru spēļu praksi."

Ilūkstes futbola audzēknis karjeru sāka futbola klubā "Ventspils", ar kuru viņš trīsreiz kļuvis par Latvijas virslīgas čempionu, kā arī trīsreiz ticis atzīts par turnīra labāko vārtsargu. Vaņins pāris gadus pabijis arī "Moskva" kluba rindās, vienā mačā sargājis Kuldīgas "Venta" vārtus, bet kopš 2016. gada līdz šai vasarai piedalījies 76 spēlēs Šveices kluba "Zurich" sastāvā.

Latvijas izlases sastāvā Vaņins debitēja 2000. gadā, sargājot vārtos pārbaudes spēlē pret Slovākijas U-21 valstsvienību. Savukārt kopš 2007. līdz 2019. gadam viņš pārsvarā bija uzskatāms par izlases pamatvārtsargu, komandas rindās sakrājot 100 aizvadītas spēles. Pēdējo gadu laikā Vaņins vairākus posmus bijis arī izlases kapteinis.

Futbolists no "zvana līdz zvanam" sargāja Latvijas izlases vārtus visās desmit spēlēs 2010. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā. Šis atlases cikls kļuva par valstsvienības otro veiksmīgāko kvalifikācijas turnīru pēc iekļūšanas 2004. gada Eiropas čempionātā.

Ar Vaņinu vārtos tika spēlēts neizšķirti ar Šveices un Izraēlas izlasēm, kura otrajā mačā tika uzvarēta, bet turnīra izšķirīgajā spēlē Latvijas izlase pēc pirmā puslaika atradās vadībā ar rezultātu 2:1 pret Grieķijas futbolistiem. Šī uzvara dotu iespēju komandai piedalīties kvalifikācijas turnīra "play-off" spēlēs, bet izlase pēc apšaubāmas "pendeles" otrā puslaika ievadā grieķiem piekāpās ar rezultātu 2:5.

Andris Vaņins piecreiz (2008., 2013., 2015., 2016., 2017.) Latvijas Futbola federācijas (LFF) vērtējumā atzīts par Latvijas Gada futbolistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!