Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Guntis Indriksons esot atradis sev pēcnācēju šajā amatā, bet tādā gadījumā piektdien paredzētās LFF prezidenta vēlēšanas solās būt neprognozējamas un, iespējams, var nākties rīkot atkārtotas vēlēšanas.

Piektdien, 29. aprīlī, risināsies LFF kongress, kurā notiks arī LFF prezidenta vēlēšanas. Tajās uz amatu kandidē pašreizējais LFF prezidents Guntis Indriksons un Krišjānis Kļaviņš, kurš, pēc LFF sniegtās informācijas, kura vārds figurē dažādos ar spēļu rezultātu ietekmēšanu saistītos skandālos.

Indriksons šajā amatā ir jau 20 gadus. Savulaik viņš izteicās, ka vēlas nostrādāt LFF prezidenta amatā, kamēr nebūs uzbūvēts jauns futbola stadions, kas kļūtu par Latvijas futbola mājvietu. Taču šobrīd LFF iecerētā Barona ielas stadiona projekts ir "apstājies", reāli būvniecības darbi objektā nav pat sākušies un stadiona realizācija ir apdraudēta.

Pirmdien LTV raidījumā "Sporta studija" Indriksons apliecināja, ka neplāno nostrādāt amatā visus paredzētos četrus gadus, ja viņu ievēlēs. Viņš jau vairākkārt izteicies, ka neturas pie šī amata un vēlas nodot Latvijas futbolu drošās rokās, tomēr līdz šim uzrunātie kandidāti nav vēlējušies pārņemt šo amatu. Taču tagad Indriksonam esot kandidāts, kurš nākšot viņa vietā.

"(Ja ievēlēs) Četrus gadus nenostrādāšu. Viennozīmīgi, nē. Esmu sameklējis pēcnācēju. Gribētos, lai viņam aplaudētu, kad padarīs lielos darbus," saka Indriksons.

Pašreizējais LFF prezidents nevēlējās nosaukt pēcnācēja vārdu, taču to plānojot paziņot piektdien gaidāmajā kongresā. Ja arī Indriksons paziņos vēl viena iespējamā kandidāta vārdu, šis cilvēks nedrīkstēs piedalīties šajās vēlēšanās, bet tikai nākamajās, jo uz šīm vēlēšanām pieteikumus iesniegšanas termiņš bija 2015. gada 31. decembris.

Pagaidām nav zināms, kā risināsies LFF prezidenta vēlēšanas. Par to LFF kongresā lems organizācijas biedri pirms pašām vēlēšanām. Viens no LFF prezidenta amata kandidātiem Kļaviņš aģentūrai LETA izteicās, ka vēlas slēgtas vēlēšanas, bet līdz šim bijušas atklātas vēlēšanas.

Tāpat nav prognozējama LFF prezidenta vēlēšanu gaita, jo pagaidām LFF biedri vairās publiski izteikt atbalstu kādam no kandidātiem. Šobrīd futbola aprindās arvien vairāk virmo viedoklis, ka neviens no kandidātiem nav pietiekami atbilstošs šim amatam, kas vēlēšanu gaitu padara vēl neprognozējamāku.

Ja piektdien kongresa laikā neizdosies ievēlēt jaunu LFF prezidentu, tiks izsludināts ārkārtas kongress, dodot biedriem laiku izvirzīt jaunus kandidātus. LFF biedri ir tiesīgi virzīt jebkādu kandidātu pēc esošās kārtības (jābūt atbalstam vismaz no 10% biedru). Atkārtotās vēlēšanās var izvirzīt arī tos kandidātus, kas pirms tam nav guvuši nepieciešamo atbalstu kongresā.

Ja LFF biedri par prezidentu atkārtoti ievēlēs Indriksonu un viņš, kā solījis, nenostrādās visus četrus paredzētos gadus šajā amatā, pēc atkāpšanās tiek izsludināts LFF ārkārtas kongress. Savukārt LFF prezidenta pienākumus tajā brīdī pārņem LFF viceprezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!