Foto: F64

Piektdien, 11. martā, sākas 2016. gada "SYNOTtip" Latvijas futbola virslīga, taču tikai četriem no astoņiem klubiem spēļu pamatmājvieta pilnībā atbilst izvirzītajām prasībām, liecina Latvijas Futbola federācijas (LFF) sporta arēnu apsekošanas rezultāti.

Latvijas futbola stadionu jautājums pēdējā laikā kļuvis par vienu no centrālajām aktualitātēm sporta nozarē, jo LFF apņēmusies uzbūvēt UEFA trešajai kategorijai (otrajai augstākajai) atbilstošu stadionu Krišjāņa Barona ielā (bijušā LU stadiona vietā). Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ieplānojusi rekonstruēt stadiona "Daugava" teritoriju, tomēr tur plānotais futbola stadions pēc pašreizējā projekta neatbildīs starptautiskajām prasībām, ko arī detalizētā pētījumā norāda LFF.

Veiktajā pētījumā LFF norāda, ka "šobrīd Latvijā nav neviena UEFA prasībām atbilstoša stadiona, kur var pilnvērtīgi tikt aizvadītas UEFA līmeņa spēles (UEFA Čempionu līga, UEFA Eiropas līga, Nacionālo izlašu mājas spēles (U-21 un Latvijas izlase)".

Informācijas apkopošanas brīdī četriem virslīgas klubiem - "Liepājai", "Ventspilij", "Jelgavai" un "Spartakam" - pamatstadions atbilst Latvijas līmeņa sacensību prasībām pilnībā. Rīgas Futbola skolas mājvieta "Arkādijas" stadions daļēji atbilst prasībām, bet "Metta"/LU un "BFC Daugavpils" mājvietas neatbilst prasībām. Neskaidrība ir ar jaunpienācēju "Riga FC" - pētījuma brīdī klubs nebija izvēlējies stabilu mājvietu: sākotnēji norādīts "Arkādijas" stadions, bet oficiālajā pieteikumā minēts "Skonto" stadions. Tādā gadījumā "Riga FC" būs piektā komanda, kuras mājvieta atbildīs visiem virslīgas standartiem.

LATVIJAS VIRSLĪGAS FUTBOLA STADIONU PIEEJAMĪBA SEZONĀ

LFF neslēpj, ka 2010. gadā, apzinoties esošo infrastruktūras situāciju valstī, kā arī augošās UEFA prasības stadioniem, tika izstrādāts un apstiprināts LFF infrastruktūras attīstības plāns, kur kā galvenā prioritāte bija UEFA prasībām atbilstoša stadiona būvniecība. Projektu bija plānots pabeigt 2014. gadā, taču vēl šobrīd Latvijā nav augstākā līmeņa prasībām pilnībā atbilstošs stadions.

LATVIJAS STADIONU ATBILSTĪBA VIRSLĪGAS PRASĪBĀM

LATVIJAS FUTBOLA STADIONI UEFA SACENSĪBĀS

STADIONU ATBILSTĪBA UEFA 2.KATEGORIJAS INFRASTRUKTŪRAS PRASĪBĀM

STADIONU ATBILSTĪBA UEFA INFRASTRUKTŪRAS PRASĪBĀM - Daugava, Liepāja

STADIONU ATBILSTĪBA UEFA INFRASTRUKTŪRAS PRASĪBĀM - Ventspils OC

STADIONU ATBILSTĪBA UEFA INFRASTRUKTŪRAS PRASĪBĀM - Daugava, Rīga

STADIONU ATBILSTĪBA UEFA INFRASTRUKTŪRAS PRASĪBĀM - Sporta komplekss Krišjāņa Barona 116a

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!