Foto: F64
Maija sākumā izgāzās pirmā tā saucamā "toto" lieta Latvijas sporta vēsturē – futbola spēļu sarunāšanas skandālā aizdomās turēto Ruslanu Bagirovu attaisnoja Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka Eiropas Futbola federāciju asociācijai (UEFA) un Latvijas tiesībsargājošām iestādēm aizdomīga likās 2018. gada UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas spēle starp tā laika Latvijas čempioni Jūrmalas "Spartaks" un Belgradas "Crvena Zvezda". Gan UEFA, gan Latvijas tiesībsargājošo iestāžu uzskatā aizdomīga bija abu komandu atbildes spēle Belgradā, kurā ar 2:0 uzvarēja "Crvena Zvezda".

Prokuratūra uzskata, ka apsūdzētais kādam "Spartaka" pārstāvim piedāvājis vairākus desmitus tūkstošu par zaudējumu ar noteiktu vārtu starpību. "Cenas" par vajadzīgo vārtu starpību svārstījušās no 25 000 līdz pat 50 000, tikai nav skaidrs, kādā valūtā.

Lieta tiesā nonāca 2020. gada 2. jūnijā. Kopš tā laika notika vairākas tiesas sēdes, bet šī gada 9. maijā Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnesis Mārtiņš Tupureins nolasīja īso spriedumu, ar kuru apsūdzētais Ruslans Bagirovs attaisnots. Bagirovam draudēja sods līdz pieciem gadiem cietumā.

"Pasludināts saīsinātais spriedums, kas nav pārsūdzams. Sakarā ar saņemto lūgumu tiek gatavots pilnais spriedums. Par pilna sprieduma pieejamības datumu ir noteikts 2022.gada 30.septembris, un tikai pēc pilna tiesas sprieduma sagatavošanas procesa dalībniekiem būs tiesības iesniegt apelācijas sūdzību par pieņemto tiesas nolēmumu," portālam "Delfi" skaidroja tiesā.

Tā kā ir pieprasīts pilnais spriedums, tad, visticamāk, kāda no pusēm iesniegs apelācija. Visticamāk, tā būs Latvijas prokuratūra, kas pirms pilnā sprieduma saņemšanas komentārus nesniedza. Prokuratūra portālam "Delfi" skaidroja, ka pēc iepazīšanās ar tiesas motivāciju konkrētā sprieduma taisīšanā tiks lemts jautājums par protesta iesniegšanu.

Šī ir pirmā un pagaidām vienīgā līdz tiesai nonākusī lieta, kurā persona apsūdzēta pēc Krimināllikuma 212.1 panta – "Manipulācijas ar sporta sacensībām". Sporta aprindās plaši zināms ir tiesas process pret Oļegu Gavrilovu, kurš uz mūžu ir diskvalificēts no Latvijas futbola vēl par senajiem grēkiem 2009. gadā, un Jevģēņiju Klopovu. Gavrilova un Klopova gadījumā "aizdomīgo spēļu" sakarā ir piemēroti citi Krimināllikuma panti, jo tobrīd Latvijas likumos nebija formulēts jēdziens "manipulācijas ar sporta sacensībām". 2016. gada 1. martā stājās spēkā Krimināllikuma pants par manipulācijām ar sporta sacensībām, kas ļauj tiesāt personas tā saucamajās totalizatoru lietās.

Jāpiebilst, ka Gavrilova un Klopova lietā pagaidām nav zināms, kad varētu pasludināt spriedumu. Lieta tiesā nonāca jau 2017. gada decembra vidū. Sākotnēji optimistiskās prognozes liecināja, ka lietu varētu izskatīt līdz 2019. gada vasarai, bet realitātē lietas iztiesāšana virzās gaužām lēni. Pērnā gada nogalē un šogad divreiz tiesas sēdes jau atliktas, nākamā paredzēta pēc nepilna pusotra mēneša. Šajā lietā tiesā iesniegtie materiāli ir apkopoti 23 sējumos, katrs no tiem ir ap 250 lappušu biezumā. Gavrilovs un Klopovs tiek vainoti likuma pārkāpšanā pirms deviņiem gadiem.

"Lietā turpinās liecinieku nopratināšana. Ir paredzētas daudzas tiesas sēdes un pagaidām nekas neliecina, ka lietu ātri izskatīs," portālam "Delfi" skaidroja tiesā.

Savulaik Latvijas Futbola federācijas (LFF) valdē darbojošos Gavrilovu 2009. gada rudenī diskvalificēja uz mūžu, tāpat kā toreizējo Daugavpils "Dinaburg" galveno treneri Tamazu Pertiju. Bijušā kluba "Dinaburg" prezidents Gavrilovs joprojām ir uz mūžu diskvalifcēts, bet Pertijam vēlāk pēc vienošanās ar LFF piesprieda mazāku sodu un viņš ātri varēja atgriezties trenera arodā.

Gavrilovam drīzumā varētu nākties doties vēl uz citām tiesas sēdēm. Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde (ONAP) virza procesu jau citā lietā, kurā arī aizdomas tiek turēts Oļegs Gavrilovs. Daugavpils futbola funkcionāru Valsts policija aizdomās par futbola spēļu rezultātu sarunāšanu aizturēja 2019. gada rudenī, zināms portālam "Delfi". Ja šī lieta nonāks tiesā, tad Gavrilovu apsūdzēs jau pēc panta par spēļu rezultātu ietekmēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!