Foto: F64

Latvijas izlases futbolists Jānis Ikaunieks pēc nervozā cīņā gūtās uzvaras Pasaules kausa atlasē norādīja, ka pretinieks Gibraltārs ne ar ko īpašu nav pārsteidzis, bet pašiem vajadzēja iespējas nokārtot visas problēmas ilgi vēl pirms mača galotnes.

Latvijas izlase 1. septembrī "Daugavas" stadionā Rīgā 2022. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlē ar rezultātu 3:1 (0:0) uzvarēja Gibraltāru. Latvijas izlasei šī bija kvalifikācijas turnīrā pirmā izcīnītā uzvara.

Latvijas izlase no neizšķirta cīņā ar Gibraltāru izglābās vien mača izskaņā, gūstot divus vārtus, jo vēl 84. minūtē rezultāts bija 1:1. Latvijas izlases rindās divus vārtus guva Vladislavs Gutkovskis, bet vienus - Andrejs Cigaņiks.

"Galvenais, ka uzvarējām. Gribējās gan rezultātu nokārtot nedaudz ātrāk. Bija arī momenti, kuros to varējām izdarīt. Varbūt varējām nospēlēt vēl asāk priekšā, vēl vairāk iespēju izveidot, taču vinnējām, visi priecīgi," LFF mājaslapā citēts Jānis Ikaunieks. "Bija uzdevums agresīvi iet uz priekšu, presingot, lai panāktu pretinieku kļūdas. Bija uzdevums uzspiest viņiem mūsu vēlamo spēli, daudz uzbrukt caur malām, veidot centrējumus. Galvenā doma bija dabūt pēc iespējas vairāk bumbu pretinieku soda laukumā."

Gibraltārs vienīgos vārtus guva, reliazējot 11 metru soda sitienu un panākot 1:1. Mača soģis lēmumu pieņēma tikai pēc konsultēšanās ar VAR un video atkārtojuma noskatīšanās speciālajā televizorā. Ikaunieks neslēpj, ka pēc epizodes viņam bijušas bažas šajā jautājumā un ka varētu būt "pendele", kas vēlāk apstiprinājās. "Zinājām, ka būs VAR, nedaudz par to parunājām, piedomājām pie tā vairāk."

Latvijas izlase aktīvi sāka spēli un izveidoja vairākus gūšanas momentus, kas gan netika izmantoti. Ikaunieks uzsver, ka "ar lielāku veiksmes palīdzību jebkura no tām iespējām varēja tikt izmantota."

"Bija uzstādījums vairāk iet uz centru un, ja Roberts (Uldriķis) dabū bumbu, iet pa malu. Malā esmu spēlējis diezgan daudz, tā ka nekas neierasts man tas nav, bet, protams, ir savas nianses. Te vairs nebiju tik daudz soda laukumā, nebiju tik bīstams tieši uzbrukuma noslēguma fāzē," par saviem uzdevumiem spēlē klāsta futbolists.

Runājot par pretiniekiem, Ikaunieks atzsīt, ka Gibraltāra futbolisti nav pārsteiguši. "Es biju gaidījis, ka viņi atdos iniciatīvu un ka mēs diktēsim spēles gaitu. Pēc izvirzīšanās vadībā iniciatīva gan pārgāja Gibraltāra pusē. Domāju, viņi saprata, ka jāiet uz pilnu banku, vairs nav, ko zaudēt. Viņi vairāk uzņēmās risku, gāja uz priekšu aktīvāk, mums vajadzēja to izmantot. Priekšā pavērās vairāk brīvas vietas. Vajadzēja vienkārši meistarīgāk ar dažām piespēlēm dubultot pārsvaru. Tas neizdevās, tāpēc mača galotne izvērtās nervozāka, nekā mums to gribētos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!