Foto: AP/Scanpix

Vācijas mediji piektdien ziņoja par jau trešo paziņojumu, kura autori uzņēmušies atbildību par otrdien notikušo uzbrukumu Dortmundes futbola komandas "Borussia" autobusam.

Par atbildības uzņemšanos paziņots anonīmā e-pasta vēstulē, kuru ceturtdienas vakarā saņēma Berlīnes laikraksts "Tagesspiegel", piektdien ziņoja šis laikraksts.

Vēstulē ir pieminēts Ādolfs Hitlers, pausta neapmierinātība ar multikulturālismu un draudēts sarīkot jaunu uzbrukumu, informēja "Tagesspiegel".

Šo dokumentu pašlaik pēta federālā prokuratūra Karlsrūes pilsētā, apstiprināja tās preses sekretāre.

Kā ziņots, pirms otrdien gaidāmās UEFA Čempionu līgas ceturtdaļfināla pirmās spēles mājinieku komandas "Borussia" autobuss cieta trīs sprādzienos, kā rezultātā mačs tika atcelts.

Šajos sprādzienos cieta Dortmundes kluba spāņu aizsargs Marks Bartra, kurš tika aizvests uz slimnīcu, un policists, kurš eskortēja autobusu, kad tas izbrauca no viesnīcas. Spēlētājam gan nopietni savainojumi nav konstatēti, vien traumēta roka, un viņam slimnīcā tika veikta rokas locītavas operācija.

Izmeklētāji notikuma vietā atrada trīs identiskas vēstules, kurā atbildību par uzbrukumu uzņēmies kāds islāmistu grupējums, paziņojot, ka tā esot atriebība par Vācijas dalību operācijās pret teroristisko organizāciju "Daesh" ("Islāma valsts") Irākā un Sīrijā. Vēstulēs pieprasīta Vācijas izlūklidmašīnu "Tornado" atsaukšana no Tuvajiem Austrumiem un Ramšteinas ASV Gaisa spēku bāzes slēgšana.

Federālā prokuratūra izteica "nopietnas šaubas" par otra, tīmeklī izplatītā paziņojuma autentiskumu, ar kuru atbildību par uzbrukumu futbolistiem uzņēmušies kreisie ekstrēmisti, apgalvojot, ka komanda neesot atbilstoši reaģējusi uz rasistiskiem incidentiem spēļu laikā.

Ziņu avoti Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes drošības dienestos pieļāvuši iespēju, ka nozieguma vietā atstātās vēstules var būt mēģinājums uzvest izmeklētājus uz "viltus pēdām". Arī Iekšlietu ministrijas pārstāvis Tobiass Plāte norādīja, ka iepriekš islāma ekstrēmistiem nav bijusi raksturīga paziņojumu atstāšana nozieguma vietā.

Ziemeļreinas-Vestfālenes iekšlietu ministrs Ralfs Jēgers paziņojis, ka izmeklēšana tiek veikta visos virzienos, neizslēdzot nedz kreisos, nedz labējos ekstrēmistus, nedz islāmistus, nedz vardarbīgus futbola līdzjutēju grupējumus.

Tomēr lietas izmeklēšanu pārņēmusi federālā prokuratūra, jo uzbrukums, domājams, bijis terorakts.

Spridzekļi bija pildīti ar metāla adatām, taču eksperti turpina darbu, lai noskaidrotu, kāda sprāgstviela izmantota un kādā veidā tie detonēti.

Vācijas policija aizdomās par šo uzbrukumu ir aizturējusi kādu islāma ekstrēmistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!