Foto: DELFI
Divi 20 gadus veci jaunieši, veicot 2000 eiro lielas likmes uz futbola spēli interneta totalizatorā, laimējuši pa 4000 eiro, bet nav iespēju pierādīt manipulāciju ar sporta spēles rezultātiem, otrdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēdē sacīja Latvijas Futbola virslīgas izpilddirektors Emīls Latkovskis.

Viņš norādīja, ka ir acīmredzami, ka šie jaunieši nevarēja veikt šādas likmes, bet šobrīd likums neparedz iespējas viņus sodīt. Kā iemeslu Latkovskis minēja personas datu aizsardzības likumu, kas liedz interneta totalizatora kompānijai sniegt datus par likmes izdarījušajiem jauniešiem. Tāpat totalizatora kompānijai nav bijušas tiesības jauniešiem neizmaksāt laimēto naudu.

Pēc komisijas sēdes Latkovskis atzina, ka šobrīd notiek policijas izmeklēšana par šo gadījumu un izmeklēšanas interešu vārdā sīkākas detaļas viņš nevar atklāt, piemēram, par kuru Latvijas futbola komandu tika izdarīta likme totalizatorā, vai, kad šis atgadījums noticis.

Komisijas sēdē tika apspriesti iecerētie grozījumi likumos, kas paredzēti cīņai pret sporta spēļu sarunāšanu Latvijas profesionālajā sportā. Komisijas deputāti atbalstīja likumprojekta tālāku virzību.

Taujāts, vai iecerētie grozījumi likumos palīdzēs cīnīties pret šāda veida gadījumiem, Latkovskis atbildēja noliedzoši, piebilstot, ka ir iespējami citi rīcības varianti, piemēram, telefonsarunu noklausīšanās un tamlīdzīgi.

Iepriekš Latvijas Olimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers arī atzina, ka sporta spēļu rezultātu sarunāšana ir reāla problēma Latvijas sportā. Viņš sacīja, ka līdz šim ar spēļu sarunāšanas problēmu visvairāk saskārušās sporta federācijas, īpaši futbola federācija.

Iecerētie grozījumi Sporta likumā definē sporta sacensības, kā arī to, kas ir manipulācijas ar sporta sacensību rezultātiem. Savukārt grozījumi Krimināllikumā paredzēs atbildību par manipulācijām ar sporta organizācijas rīkotām sporta sacensībām, paredzot brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Ja manipulācijas ar sporta spēļu rezultātiem būs saistītas ar materiālu vērtību, mantiska vai citāda labumu pieņemšanu, nodošanu vai piedāvāšanu, sodīt varēs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem.

Ja šo noziedzīgo nodarījumu būs veikusi organizēta grupa vai tas būs izdarīts lielā apmērā, varēs sodīt ar cietumsodu līdz pieciem gadiem.

Tieslietu ministrija (TM) iepriekš uzsvērusi, ka, sportam komercializējoties, attīstās arī veidi, kā sarunāt rezultātus un sacensību gaitu, lai gūtu materiālu vai citu labumu. Tāpēc TM vadībā, piesaistot Krimināllikuma darba grupu un nozares speciālistus, izstrādāti grozījumi Krimināllikumā un Sporta likumā, lai ieviestu kriminālatbildību par sporta spēļu sarunāšanu. Krimināllikumā paredzēts jauns pants "Manipulācijas ar sporta sacensībām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!