Foto: F64

Latvijas vicečempione futbolā "Jelgava" UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas atbildes spēlē savā laukumā ar 0:1 (0:1) zaudēja "Ferencvaros" komandai no Ungārijas.

"Jelgava" divu spēļu summā piekāpās ar 0:3 un pirmoreiz trīs gadu laikā sezonu Eirokausos noslēdza jau pēc pirmajām divām cīņām.

Tikmēr "Liepāja" šobrīd uzņem Ziemeļīrijas klubu Belfāstas "Crusaders", bet pulksten 23 pēc Latvijas laika "Ventspils" izbraukumā Islandē sacentīsies ar Reikjavīkas "Valur".

Jelgavā notikušajā mačā vienīgos vārtus guva Tamāšs Priškins, kurš pērn Bratislavas "Slovan" rindās jelgavniekiem zaudēja Eiropas līgas kvalifikācijas otrajā kārtā.

"Jelgavai" pirmais bīstamais moments padevās pirmā puslaika vidū. Vispirms pretinieku vārtsargu ar soda sitienu centās pārspēt brazīliešu uzbrucējs Rafaēls Ledesma, bet nedaudz vēlāk Mārcis Ošs ar galvu sita pāri "Ferencvaros" vienības vārtiem. Pāris minūtes vēlāk Ošs gandrīz ieraidīja bumbu savos vārtos, tomēr no viņa kājas atlēkusī bumba trāpīja pa stabu.

Mača rezultāts tika atklāts astoņas minūtes pirms pirmā puslaika beigām, kad Priškins pēc neatlaidīgas cīņas vārtu priekšā ar trešo mēģinājumu iebakstīja bumbu Kaspara Ikstena sargātajā cietoksnī.

Otrā puslaika 11. minūtē Gļebs Kļuškins pēc Oša auta iemetiena soda laukumā "šķērītē" raidīja bumbu viesu vārtos, taču tiesneši viņa precīzo sitienu neieskaitīja. Turpinājumā jelgavniekiem tā arī neizdevās atslēgt pretinieku vārtus un tika ciests zaudējums ar 0:1.

"Ferencvaros" otrajā kārtā, visticamāk, būs jātiekas ar spēcīgo Dānijas klubu Herningas "Midtjylland", kas pirmās kārtas pirmajā mačā ar 6:1 sagrāva Īrijas vienību Derijas "City".

UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra otrais posms tiks izspēlēts 13. un 20. jūlijā.

"Ferencvaros" ir titulētākais Ungārijas klubs, par valsts čempionu kļūstot 29 reizes, bet vēl 35 reizes paliekot otrajā vietā. Pēdējo reizi šī komanda Ungārijas spēcīgākās komandas nosaukumu izcīnīja pērn, bet iepriekšējo čempionātu šajā pavasarī noslēdza ceturtajā vietā, taču UEFA Eiropas līgai kvalificējās kā šī gada Ungārijas kausa ieguvēja, ko izcīnīja 23. reizi vēsturē, kas arī ir valsts rekords.

Šī vienība 1968. gadā spēlēja UEFA kausa jeb tagad UEFA Eiropas līgas finālā, bet 1975. gadā sasniedza tagad vairs neeksistējošā UEFA Eiropas kausu ieguvēju kausa finālu.

2006. gada jūlijā Ungārijas Futbola federācija aizsūtīja "Ferencvaros" komandu, kurai tobrīd bija finansiālās grūtības, uz zemāko līgu. Pēc trim gadiem vienība spēja atgriezties elitē, bet 2016. gadā pēc 12 gadu pārtraukuma triumfēja Ungārijas čempionātā.

Pagājušajā sezonā "Ferencvaros" vienība Ungārijas čempionu statusā piedalījās UEFA Čempionu līgas otrajā kvalifikācijas kārtā, kur tikās ar Albānijas komandu Tirānas "Partizani". Zīmīgi, ka "Partizani" komanda īsu brīdi pirms tam startēja arī UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā, kur aizvadīja vienu maču pret Slovākijas komandu Bratislavas "Slovan", ko vēlāk otrajā kārtā pieveica "Jelgava". Šāda situācija radās, jo Albānijas tā brīža čempionvienību Korčas "Skenderbeu" pēdējā brīdī nepielaida Čempionu līgai un tās vietu bija jāaizņem "Partizani", kas pēcspēļu sitienu sērijā izslēdza "Ferencvaros".

Pagājušā Ungārijas čempionāta sezona noslēdzās maija beigās, bet jaunā sāksies šī mēneša vidū.

Mači pret "Ferencvaros" komandu īpaši bija "Jelgavas" galvenajam trenerim Aleksandru Kurtejanam, jo pretiniekus trenē moldāva bijušais komandas biedrs Tomass Dols no Vācijas.

Pirms Eirokausu sākuma "Ferencvaros" bija aktīva transfēru tirgū, papildinot sastāvu ar vairākiem spēlētājiem – tai pievienojās uzbrucējs Tomāšs Pržikrils, kurš vēl pērn Ungāriju pārstāvēja Eiropas čempionāta finālturnīrā, turklāt savulaik spēlējis arī Anglijas premjerlīgā. Tāpat sastāvs papildināts ar nigēriešu izcelsmes Ungārijas aizsargu Keniju Otigbu, kurš pirms tam bija slavenā Nīderlandes kluba "Heerenveen" īpašums, kamēr no slavenā argentīniešu kluba Buenosairesas "River Plate" pievienojies urugvajiešu pussargs Fernando Gorrjarans. Tāpat sastāvam pievienojās vairāki citi futbolisti.

"Jelgava" UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā spēlēja ceturto gadu pēc kārtas un pērn sasniedza līdz šim labāko rezultātu, iekļūstot trešajā kvalifikācijas kārtai, kur zaudēja Izraēlas klubam Jeruzalemes "Beitar" (1:1, 0:3).

Virslīgā pagājušās sezonas vicečempione "Jelgava" ar 16 punktiem 11 spēlēs pašlaik atrodama ceturtajā pozīcijā.

Pagājušās sezonas Latvijas čempione Jūrmalas "Spartaks" savu Eirokausu sezonu uzsāks nākamnedēļ, kad UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā tiksies ar pēdējo trīs gadu labāko Kazahstānas vienību "Astana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!