Foto: F64

Latvijas futbola komanda "Jelgava" ceturtdien piedzīvoja pārliecinošu zaudējumu UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas pirmajā mačā.

Šī gada Latvijas kausa ieguvēja "Jelgava" izbraukumā ar 0:4 (0:2) piekāpās pazīstamajai Norvēģijas vienībai Tronheimas "Rosenborg".

Mača laikā "Rosenborg" piederēja izteikts pārsvars, kas vainagojās vārtu guvumā dueļa 23.minūtē, kad izcēlās mājinieku pussargs Mortens Pedersens, savukārt 44.minūtē rezultāta starpību pēc stūra sitiena izspēles dubultoja Aleksanders Sederlens.

Astoņas minūtes pēc otrā puslaika sākuma noteikumu pārkāpumu savā soda laukumā veica jelgavnieku aizsargs Valērijs Redjko, nopelnot par to dzelteno kartiņu, savukārt sekojošo 11 metru soda sitienu realizēja Sederlens, tādejādi gūst jau savus otros vārtus mačā. Turpinājumā Tronheimas klubs turpināja noteikt spēles toni, "Jelgavai" vien pa reizei mēģinot traucēt sāncenšu vārtsarga Aleksandera Hansena modrību.

"Rosenborg" gan pamanījās arī ceturto reizi pārspēt "Jelgavas" vārtsargu Kasparu Ikstenu, kad 73.minūtē izcēlās Mike Jensens.

Mača gaitā "Jelgava" pa pretinieku vārtiem izdarīja tikai trīs sitienus, kamēr "Rosenborg" - 11.

Pagājušajā nedēļā notikušajā izlozē "Jelgavai" nepaveicās, jo tai tika ielozēta pēc ranga pati spēcīgākā komanda, kāda bija pirmajā kvalifikācijas kārtā. "Rosenborg" futbolisti Norvēģijas čempionātā uzvarējuši 22 reizes, bet pērn palika otrajā vietā, par vienu punktu piekāpjoties Drammenes "Stromsgodset".

Šajā sezonā "Rosenborg" pašlaik ar 23 punktiem 13 mačos ieņem ceturto vietu, bet Pasaules kausā piedalījās divi tās futbolisti - ļoti sekmīgu sniegumu rādošajā Kostarikas izlasē pamatsastāva aizsargs ir Kristiāns Gamvoa, bet jau turnīru noslēgušajā ASV izlasē cīnījās pussargs Mikels Diskeruds, kurš gan laukumā neizgāja.

Pagājušajā sezonā "Rosenborg" UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas otrajā kārtā divu spēļu summā zaudēja Skotijas vienībai Pērtas "St.Johnstone".

Tikmēr "Jelgava" UEFA Eiropas līgā spēlē otro reizi vēsturē. Debijas reizē tā 2010.gadā cienīgā cīņā piekāpās citai Norvēģijas vienībai "Molde". Latvijas čempionātā "Jelgava" ar 34 punktiem 19 spēlēs pakāpusies jau uz ceturto vietu. Zemgales vienība nav zaudējusi jau deviņās virslīgas cīņās pēc kārtas, iepriekšējo neveiksmi ciešot 14.maijā.

Ceturtdien savus Eiropas līgas pirmās kvalifikācijas kārtas pirmos mačus aizvada arī Daugavpils "Daugava", kas izbraukumā sacenšas ar pagājušās sezonas Farēru salu čempionāta sestās vietas ieguvēju Leirvīkas "Vikingur Gota", kā arī šī turnīra debitante Rīgas "Daugava", kam Skotijā jāspēkojas pret vietējo "Aberdeen".

Kā zināms, Latvijas vicečempioniem "Skonto" nenomaksāto parādu dēļ tika liegts piedalīties gaidāmās sezonas Eirokausos, tāpēc viņu vietā debiju UEFA Eiropas līgā piedzīvos Rīgas "Daugava", kas šo sezonu neaizvada pārāk sekmīgi un pašlaik virslīgā ar 20 punktiem 19 spēlēs atrodas vien septītajā vietā.

Nākamajā kārtā iekļūs komandas, kas uzvarēs divu spēļu summā. Atbildes mači 10.jūlijā risināsies Rīgā, Jelgavā un Slokā, kur savu cīņu aizvadīs Daugavpils "Daugava".

Tāpat jau notikusi arī UEFA Eiropas līgas otrās kārtas izloze, kurā spēles tiks aizvadītas 17. un 24.jūlijā. Arī šajā kārtā vissekmīgākā izloze trāpījās Daugavpils "Daugavai". Ja Latgales vienība pieveiks Farēru salu klubu, tā otrajā kārtā sacentīsies ar Igaunijas kausa finālistiem Tartu "Santos", kas spēlē vien valsts trešajā divīzijā, vai Norvēģijas komandu "Tromso", kas šosezon spēlē vien valsts otrajā līgā, bet vietu Eirokausos ieguva pēc godīgas spēles jeb "fair-play" ranga. Tiesa pagājušajā sezonā, neskatoties uz neveiksmīgu sniegumu nacionālajā čempionātā, "Tromso" pārvarēja četras kvalifikācijas kārtas UEFA Eiropas līgā un iekļuva grupu turnīrā.

Pateicoties "Rosenborg" spēkam, "Jelgavas" pāris otrajā kārtā jau bija izlikto duetu vidū un tā uzvarētāji nākamajā posmā sacentīsies ar Lietuvas kausa finālistiem Gargždu "Banga" vai Īrijas kausa ieguvējiem Slaigo "Rovers". Savukārt Rīgas "Daugava" pirmās kārtas pārvarēšanas gadījumā tiksies ar Nīderlandes septīto spēcīgāko komandu "Groningen", kas uzvarēja nacionālajās pārspēlēs par vietu Eirokausos.

UEFA Eiropas līgas pamatturnīram automātiski kvalificējušās vien septiņas komandas, bet visas pārējās tiks noskaidrotas četrās kvalifikācijas kārtās.

Sacensību fināls 2015.gada 27.maijā notiks Varšavā.

Tikmēr Latvijas čempionvienība "Ventspils" šosezon piedalīsies UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā, otrajā kārtā sacenšoties ar Zviedrijas spēcīgāko komandu "Malme".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!