Foto: Publicitātes foto

"Jelgava" svētdien "SynotTip" Latvijas futbola virslīgas mačā savā laukumā ar 3:2 (1:1) apspēlēja virslīgas pastarīti "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" (ViA).

Valmieras komanda šajā mačā nenosargāja minimālu pārsvaru, bet uzvaru jelgavniekiem, vārtus gūstot kompensācijas laika izskaņā, nodrošināja gruzīnu pussargs Gulams Lukava.

Spēles sākumā bīstamāki izskatījās "Valmieras Glass"/ViA futbolisti, tomēr nopietnas vārtu gūšanas iespējas nebija. Savukārt 13.minūtē bumba paviesojās valmieriešu vārtos, kad izcēlās lietuviešu leģionārs Mindaugs Grigaravičs, tomēr tobrīd tika fiksēts aizmugures stāvoklis, tādēļ vārti ieskaitīti netika. Mača rezultātu atklāja "Jelgava", jo 33. minūtē, izmantodams valmieriešu nesaprašanos soda laukumā, vārtus guva Andris Krušatins.

Tiesa, īsi pirms pirmā puslaika beigām "Valmiera Glass"/ViA panāca izlīdzinājumu, jo 42. minūtē pie jelgavnieku vārtiem pēc stūra sitiena radās pamatīga burzma, acīgākajiem pie vārtiem esot Artūram Bankavam.

Pēc lielā pārtraukuma lieliska iespēja izvirzīt vadībā Valmieras komandu bija pieredzējušajam Gatim Kalniņam, taču viņa sitiens pēc centrējuma ar galvu lidoja vārtiem secen. Jau 53. minūtē "Jelgava" palika mazākumā, kad par bīstamu spēli otro dzelteno kartīti nopelnīja aizsargs Sigits Olberķis. Tas gan spēles ritējumu būtiski neizmainīja, bet 73. minūtē "Valmiera Glass"/ViA negaidīti izvirzījās vadībā - sitiens nesanāca Eduardam Stīpniekam, taču bumba nonāca pie Alvja Jaunzema, kurš ar skaistu sitienu raidīja to vārtos.

Līdz jelgavnieku atbildei gan nebija jāgaida ilgi, jo jau 75. minūtē 2:2 panāca Vladislavs Kozlovs, kurš izmantoja vēl vienu nesaprašanos valmieriešu soda laukumā. Spēles turpinājumā izteikts pārsvars piederēja "Jelgavai", kas radīja vairākas vārtu gūšanas iespējas. Pēdējā no tām vainagojās panākumiem, jo savus pirmos vārtus virslīgā guva Lukava, viņam izceldamies 93. minūtē. Uzreiz pēc mača starp abu vienību futbolistiem izcēlās arī asumi, tomēr tiesnesis kartītes nepiešķīra.

"Jelgavas" futbolisti šo maču sagaidīja ar dalītām izjūtām, jo mēneša sākumā tika izcīnīta pirmā uzvara Mariana Pahara vadībā, virslīgā ar 1:0 pārspējot "Metta"/LU, bet pirms nedēļas Latvijas kausa izcīņas astotdaļfinālā "studentiem" tika ciests zaudējums ar 1:2.

Tikmēr Valmieras futbolisti virslīgā vēl joprojām ir bez uzvarām, savus vienīgos punktus gūstot par diviem neizšķirtiem pret to pašu "Metta"/LU. Atšķirībā no jelgavniekiem, valmierieši iekļuvuši Latvijas kausa ceturtdaļfinālā, kur gaidāma spēkošanās ar virslīgas vadošo vienību RFS.

"Jelgavai" šajā transfēru periodā pievienojies Latvijas U-21 izlases vārtsargs Vladislavs Kurakins, aizsargs Viktors Litvinskis, kurš pirms tam pārstāvēja "Riga" komandu, kā arī pussargi Daniils Ulimbaševs un viņa vārdabrālis Daniils Hvoiņickis, kuri pirms tam bija RFS vienībā, spēlējot attiecīgi dublieru čempionātā un "komanda.lv" pirmajā līgā, kur otrais no viņiem tika atzīts par jūnija mēneša labāko spēlētāju. Tāpat Jelgavas komandas rindas papildinājis gruzīnu pussargs Gulams Lukava. Tikmēr komandu pametuši leģionāri Sadī Gejē, Aleksandrs Ņekrasovs un Ņikita Koļajevs, kā arī vietējais futbolists Edgars Jermolajevs.

Savukārt Valmieras vienībai pievienojies horvātu izcelsmes austrāliešu aizsargs Ante Bakmazs, kurš iepriekšējā sezonā spēlēja "Jelgavā", bet šo gadu uzsāka Lietuvas klubā Kauņas "Žalgiris". "Valmiera Glass"/ViA komandai pievienojies arī uzbrucējs Rolands Vagančuks no Jūrmalas "Spartaka" un aizsargs Niks Rubezis no pirmās līgas komandas "Grobiņa". Abu komandu savstarpējā spēlē pirmajā aplī pārāki ar 5:1 bija jelgavnieki.

Šim mačam bija jānotiek sestdien Valmierā, bet Vidzemes Olimpiskā centra stadiona nesen nomainītā seguma dēļ duelis tika pārcelts uz svētdienu, tam norisinoties Zemgales Olimpiskajā centrā, kur saimnieki ir "Jelgavas" futbolisti.

Svētdien virslīgas maču aizvada arī "Ventspils" un "Metta"/LU. Spēli tiešraidē translē "Best4Sport TV Extra" bezmaksas kanāls, kas atrodams lietotnē "Shortcut".

"Ventspils" šo virslīgas kārtu sagaida labā noskaņojumā, jo ceturtdien UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmajā spēlē savā laukumā ar rezultātu 5:0 sagrāva šādu turnīru debitanti Albānijas komandu Ģirokastras "Luftetari". "Ventspils" komandā ar četriem gūtiem vārtiem izcēlās nigēriešu uzbrucējs Adeleke Akinjemi, kurš ir pirmās kārtas pirmo spēļu rezultatīvākais futbolists un dala labākā snaipera godu arī virslīgā. Tiesa, pirms starta Eirokausos "Ventspilij" bija četras smagas spēles - trīs zaudējumi virslīgā pēc kārtas un grūta uzvara Latvijas kausa spēlē pret otrās līgas vienību.

Tikmēr "Metta"/LU šosezon cīnās bez uzvarām, četras no 13 cīņām noslēdzot neizšķirti - divreiz pret valmieriešiem un vienu reizi pret Jelgavas un Ventspils komandām.

Gatavojoties Eirokausiem, "Ventspils" šajā transfēru periodā papildināja sastāvu ar Latvijas izlases aizsargu Vitāliju Jagodinski, gruzīnu izcelsmes Ukrainas pussargu Džuli Mandžgaladzi, brazīliešu aizsargu Ēliu Monteiru Batistu un šajā pašā pozīcijā spēlējošo maķedonieti Medžitu Neziri, kā arī krievu uzbrucēju Vasīliju Pavlovu. Savukārt "studentiem" pievienojies Kristaps Liepa no RFS.

Savainojumu dēļ "Ventspilij" šobrīd nevar palīdzēt pamatsastāva futbolisti Vadims Žuļevs, Vitālijs Rečickis un Amansiu Fortešs. Abu komandu savstarpējā spēlē pirmajā aplī rezultāts bija neizšķirts 2:2.

Virslīgas kopvērtējuma galvgalī ar 34 punktiem 13 spēlēs ir RFS, bet 28 punkti 14 mačos ir "Riga" vienībai. No tās par trīs punktiem atpaliek 13 mačus aizvadījusī "Liepāja"/"Mogo", kamēr pirmajam trijniekam ar 23 punktiem 14 dueļos seko Jūrmalas "Spartaks", bet 22 punkti 13 cīņās ir "Ventspilij".

Vēl 14 punktus iekrājusi "Jelgava". Četri punkti ir "Metta"/LU kontā, kamēr "Valmiera Glass"/ViA rēķinā ir divi punkti.

Šajā sezonā astoņas virslīgas komandas aizvadīs četrus apļus, tādējādi kopumā katra nospēlēs pa 28 mačiem. Sezona noslēgsies 10. novembrī.

Pirms šīs sezonas turnīra rīkotāji noslēdza 2+1 gadu sadarbību ar "Best4Sport TV" kanālu, kas tādējādi pārraidīs virslīgas mačus, kā arī katrā centrālajā kārtas mačā būs studija.

Iepriekšējā sezonā Jūrmalas "Spartaks" otro gadu pēc kārtas izcīnīja valsts čempionu titulu, aiz sevis atstājot "Liepāja"/"Mogo" vienību, kamēr trešā palika "Riga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!