Foto: Kadrs no video

"Jelgavas" futbolisti, kuriem šonedēļ gaidām svarīga spēle UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā, pirmdien "SynotTip" Latvijas virslīgas mačā savā laukumā ar rezultātu 2:0 (1:0) pārspēja RFS komandu.

Uzvarētāju labā vārtus guva senegāliešu aizsargs Abdulajs Dialo un uzbrucējs Artjoms Osipovs.

Skaitot visus turnīrus kopumā, jelgavnieki jau piekto spēli pēc kārtas nezaudēja vārtus.

Mača 28. minūtē pēc lietuvieša Mindauga Grigaraviča izpildītā stūra sitiena ar galvu bumbu vārtos raidīja Dialo. Spēles turpinājumā vairākas labas izdevības gūt vārtus neizmantoja Grigaravičs, kurš šosezon bijis viens no rezultatīvākajiem jelgavnieku rindās.

84. minūtē Osipovs pēc pretinieku kļūdas aizsardzībā ieguva iespēju sist pa vārtiem aptuveni no 20 metru attāluma. Jelgavnieku uzbrucēja raidītā bumba, rikošetā no vārtu staba, šķērsoja vārtu līniju un laukuma saimnieki varēja svinēt uzvaru.

Vēl gan mača galotnē "Jelgava" varēja gūt arī trešos vārtus, taču ātrajā pretuzbrukumā Grigaravičs nokavēja izdarīt laicīgu piespēli, kā rezultātā RFS futbolisti apturēja bīstamo momentu.

Jau vēstīts, ka pagājušajā ceturtdienā jelgavnieki UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas otrās kārtas atbildes spēlē savā laukumā ar 3:0 uzvarēja Slovākijas vicečempioni Bratislavas "Slovan", kas deva panākumu divu spēļu summā un ļāva pirmoreiz vēsturē sasniegt sacensību trešo kārtu. Tajā "Jelgava" jau ceturtdien pirmajā mačā "Skonto" stadionā uzņems Izraēlas trešo spēcīgāko komandu Jeruzalemes "Beitar".

Pateicoties sekmēm Eirokausos, jelgavniekiem šobrīd ir ļoti saspringts spēļu kalendārs un no 7. jūlija līdz 7. augustam komandai ieplānotas desmit spēles – piecas Eiropas līgā, četras virslīgā un viena Latvijas kausa izcīņā. Zīmīgi, ka jelgavnieki zaudējuši nav jau kopš 18. jūnija un virslīgā šajā laikā gūti divi panākumi.

Tikmēr RFS iepriekšējā virslīgas kārtā ar 1:0 apspēlēja "Ventspils" futbolistus, bet pirms tam galvaspilsētas komanda nebija uzvarējusi kopš 14.maija, kad ar 1:0 pieveica tieši jelgavniekus.

Ziņots, ka sestdien virslīgas 15. kārtas pirmajā cīņā "Metta"/"Latvijas Universitāte" nenosargāja divu vārtu pārsvaru un nospēlēja neizšķirti 2:2 ar pastarīti "Daugavpili".

Kārtas centrālais mačs risinājās svētdien, kad pateicoties diviem Kristapa Grebja vārtiem noslēdzošajās piecās minūtēs, valsts čempione "Liepāja" savā laukumā ar rezultātu 4:3 izrāva uzvaru pār Jūrmalas "Spartaku". Savukārt vēl vienā cīņā "Ventspils" ar 2:1 apspēlēja "Riga" komandu.

Virslīgas kopvērtējumā Jūrmalas "Spartakam" tagad ir 31 punkts 14 mačos, tomēr liepājnieki, kas gan aizvadījuši par spēli vairāk, vairs atpaliek vien par diviem punktiem. Savukārt trešā ar 27 punktiem 14 cīņās ir "Ventspils".

"Jelgava" iekrājusi 22 punktus, bet pie 16 punktiem tikušas "Riga" un RFS. Septītā ar 14 punktiem ir "Metta"/LU, bet turnīra tabulu ar pieciem punktiem noslēdz "Daugavpils".

Šī virslīgai ir 25. sezona pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, turklāt ģenerālsponsora "SynotTip" piesaistīšana ļāvusi panākt, ka tajā komandām nav jāmaksā dalības maksa.

Pagājušās sezonas pirmās līgas trešā spēcīgākā vienība RFS vien neilgi pirms sezonas sākuma ieguva iespēju sacensties virslīgā, jo nenokārtoto parādsaistību dēļ licenci nesaņēma Latvijas titulētākais futbola klubs "Skonto". Pirms gada "Skonto" bija līdzīgā situācijā, taču toreiz tam tika piešķirta licence, jo klubs bija izstrādājis plānu parādsaistību nokārtošanai. Tiesa, gada laikā šis plāns tā arī netika izpildīts.

"Skonto" valsts čempionātā nepārspēta palika laika posmā no 1992. līdz 2004. gadam, kā arī 2010. gadā. Pēdējos gados, kaut "Skonto" komanda teju visu laiku bijusi parādā saviem spēlētājiem, tā četrus gadus pēc kārtas spēja finišēt virslīgas otrajā vietā.

Pērn par valsts čempioni kļuva "Liepāja", otro vietu ieguva "Skonto", bet trešā palika "Ventspils".

"Liepāja" kluba pastāvēšanas vēsturē virslīgas futbola čempionātā triumfēja pirmo reizi, nodrošinot sev iespēju šogad piedalīties UEFA Čempionu līgas atlases turnīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!