Foto: AFP/Scanpix/LETA

2018. gada Pasaules kausa rīkotāja Krievija pirms tiesību iegūšanas apsvērusi iespēju piekukuļot Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) delegātus, lai iegūtu labvēlīgu balsojuma rezultātu, liecina Krievijā nopludinātie dokumenti.

Sociālajā vietnē "Telegram" lietotājs "Black Mirror" publicējis organizatoru "Krievija 2018" 2010. gada saraksti, kurā ar e-vēstulēm apmainās bijušais Maskavas kultūras departamenta vadītājs Sergejs Kapkovs un "Krievija 2018" rīkošanas komitejas ģenerāldirektora vietnieks Aleksandrs Džordžadze. Džordžadze vēlāk nosūtījis Kapkovam, kā arī vēl dažām augstām amatpersonām vēstuli ar tēmu "FIFA amatpersonu dosjē". Tajā ietverta ne tikai detalizēta informācija par FIFA amatpersonām, bet arī norādīti veidi, kā ietekmēt šīs amatpersonas.

Dokumentos norādīts, ka, piemēram, leģendāro Francu Bekenbaueru var nopirkt par "dāsnu konsultāciju līgumu" ar viņa padomnieku. Līguma vērtība esot trīs miljoni eiro, bet labvēlīga balsojuma rezultātā vēl 1,5 miljoni eiro. Savukārt bijušo UEFA prezidentu Mišelu Platīnī var "ietekmēt ar UEFA komercpartneru palīdzību", bet bijušā FIFA prezidenta Zepa Blatera labvēlību var iegūt ar brāļa dēla starpniecību, jo viņam pieder televīzijas translāciju tiesības, teikts "Black Mirror" dokumentos.

Nopludinātajos dokumentos tāpat minēti brits Džefs Tompsons un amerikānis Čeizs Bleizers. Ieteikumos norādīts, ka Tompsonu var piekukuļot ar dāsnām dāvanām viņa sievai, bet Bleizers ir viegli ietekmējams ar miljardiera Romāna Abramoviča roku. Ieteikumos minēti vēl vairāki FIFA izpildkomitejas biedri, no kuriem dažus varot piekukuļot tiešā veidā.

Citā e-vēstulē norādīts, ka "nepieciešams dibināt kontaktus ar izpildkomitejas locekļu uzticamības personām, kā arī noskaidrot Krievijas elites uzņēmējus, kuru komercintereses sakrīt ar (FIFA) izpildkomitejas locekļu interesēm".

Cīņa par 2018. gada Pasaules kausa rīkošanu sākās 2009. gadā. Sākotnēji uz rīkošanu kandidēja deviņas valstis, bet līdz galējam balsojumam tika četras kandidatūras – Krievija, Anglija, Portugāle/Spānija un Beļģija/ Nīderlande. FIFA izpildkomitejas 22 locekļu balsojumā 2010. gada decembrī pirmajā kārtā no kandidātu pulka izkrita Anglija, bet otrajā kārtā Krievija ieguva 13 balsis (nepieciešamas bija 12 balsis). Portugāles/ Spānijas kandidatūra otrajā kārtā saņēma septiņas balsis, bet Beļģija/ Nīderlande – divas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!