Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Latvijas vīriešu futbola izlases vadība komunicē ar Anglijas pēc spēka otrās līgas jeb "Championship" komandas "Sunderland" latviešu izcelsmes aizsargu Denisu Cirkinu, par kuru interesi izrāda arī viņa dzimtenes Īrijas valstsvienība, ceturtdien notikušajā preses konferencē atklāja izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs.

21 gadu vecais Totenhemas "Hotspur" audzēknis Cirkins šajā sezonā piedalījās 28 "Championship" spēlēs un guva piecus vārtus. Cirkinam ir Īrijas pase, bet viņa vecāki nāk no Daugavpils.

Par futbolistu interesi izrāda arī Īrijas izlase, kurā aizvadot kautu vienu maču, viņš vairs nevarēs pārstāvēt Latviju. Futbolists bijis arī Anglijas jaunatnes izlasēs.

"Ar Cirkinu ir bijusi aktīva komunikācija un esam viņam attālināti prezentējuši savu redzējumu. Esam izrādījuši ieinteresētību viņu redzēt izlasē, taču lēmums ir viņa pusē. Būtiski ir arī, lai viņš pats gribētu un būtu motivēts," uzsvēra Kazakevičs.

Ar iepriekš Latvijas izlasē spēlējušo pussargu Danielu Ontužānu pagaidām nav nekādas komunikācijas, jo viņš ilgstoši nebija spēlējis klubā un noprotams, ka šobrīd nevēlas spēlēt valstsvienībā. Uzrunāts ir Latvijas jaunatnes izlasē spēlējušais pussargs Čebrails Makreckis.

"Iepriekšējā periodā rēķinājāmies ar Ontužānu, taču viņš sev zināmu apstākļu dēļ izlēma uz nometni nebraukt. Makrecka gadījumā viņš kārtējo reizi apliecināja, ka nav ieinteresēts šobrīd pārstāvēt Latvijas izlasi," vēlreiz apstiprināja Kazakevičs.

Salīdzinājumā ar marta nometni ārpus kandidātu loka palika vārtsargs Pāvels Šteinbors, aizsargi Kaspars Dubra un Emīls Birka, pussargi Artūrs Zjuzins un Renārs Varslavāns. Kamēr izlasi vada Kazakevičs, Šteinboram un Zjuzinam disciplīnas pārkāpumu dēļ, visticamāk, durvis uz valstsvienību ir slēgtas.

"Lēmumi, kādus esmu pieņēmis, paliks komandas iekšienē. No manas puses nekādu komentāru nebūs," teica Kazakevičs, kurš ar abiem šiem futbolistiem ir pārrunājis situāciju. Kazakevičs arī atbildēja, ka viņam ir skaidrība par Šteinbora un Zjuzina turpmāko nākotni izlasē turpmākajos sasaukumos, publiski gan neatklājot savu lēmumu.

Vārtsargu pozīcijā ir 15 mačus izlasē aizvadījušais Roberts Ozols, kā arī līdz šim valstsvienībā nespēlējušie Nils Toms Puriņš un Jānis Beks. 20 gadus vecajam "Metta" vārtsargam Bekam tas ir pirmais izsaukums uz izlasi.

"Šobrīd ir divi pavisam reāli kandidāti uz spēlēšanu, kamēr Jānim ir uzdevums pirmajā nometnē un visa gada garumā sevi labi apliecināt un nostiprināties izlasē. Vārtsargu izvēlēsimies, nedēļas laikā vērtējot treniņprocesā redzēto un arī skatoties, kādu spēles stilu izvēlēsimies. Trešā vārtsarga vieta nav tā - ķeksīša pēc patrenēties. Uzrunājam spēlētājus, ar kuriem rēķināmies nākotnē," par izvēli izlasē iekļaut Beku stāstīja Kazakevičs.

Latvijas valstsvienība nometni Kazakeviča vadībā sāks svētdien gandrīz pilnā sastāvā. Nometnes pirmajā dienā trūks tikai Raimonda Kroļļa, kura pārstāvētā "Spezia" 11.jūnijā aizvadīs pārspēli par vietas saglabāšanu Itālijas A sērijā.

Latvija izlase 16.jūnijā aizvadīs spēli "Skonto" stadionā pret Turciju, bet 19.jūnijā viesos samēros spēkus ar Armēniju. Atlases ciklu Latvija sāka ar zaudējumu 0:1 Velsai, bet vēl kvalifikācijā jātiekas arī ar Horvātiju.

Finālturnīrā iekļūs desmit grupu pirmo divu vietu ieguvējas, bet vēl trīs finālturnīra dalībnieki 2024.gada martā tiks noskaidroti Nāciju līgas A, B un C līgu "play-off" spēlēs.

Eiropas čempionāts no 2024.gada 14.jūnija līdz 14.jūlijam norisināsies desmit Vācijas pilsētās.

Pašreizējā Eiropas čempione ir Itālija, kura 2021.gadā Londonā finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!