Latvijas futbola izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs atzinīgi vērtē valstsvienības sniegumu izbraukumā Melnkalnē, taču zināmu vilšanos speciālistam sagādāja mača izskaņā neizmantotā vārtu gūšanas iespēja, sarunā ar medijiem klāstīja treneris.

Latvijas valstsvienība otrdien noslēdza 2022. gada Pasaules kausa atlases turnīra septembra spēļu "logu", izbraukumā spēlējot neizšķirti 0:0 ar Melnkalnes izlasi.

Pietiekami līdzvērtīgā cīņa, kurā bumbu vairāk kontrolēja mājinieki, labākas vārtu gūšanas iespējas, iespējams, bija tieši Latvijas futbolistiem. Izcilu pretuzbrukuma iespēju viesi sagaidīja otrā puslaika kompensācijas laikā, kad futbolisti uzbruka četri pret četriem laukuma saimnieku aizsargiem. Uzbrukuma noslēgumā sitienu izpildīja Andrejs Cigaņiks, bet tas tika bloķēts.

"Aizvadījām diezgan grūtu spēli, kā arī bija gaidāms, jo abas komandas bija motivētas uzvarēt. Spēles ritējums bija prognozējams – ka mēs vairāk kompakti spēlēsim savā laukuma pusē un koncentrēsimies uz pretuzbrukumiem. Varbūt mājiniekiem bija mazliet vairāk momentu nekā mums, taču mums bija laikam visbīstamākais moments – pašās pēdējās minūtēs, kad bija iespēja uzraut uzvaru," sprieda Kazakevičs.

Treneris neuzskata, ka valstsvienībai laukumā viss izdevies, taču bija apmierināts ar tās sniegumu, vairākiem spēlētājiem aizvadot trešo spēli trīs maču ciklā. Kazakevičam tika vaicāts, vai vilšanās galvenokārt ir par pēdējo uzbrukumu vai visas spēles laikā nerealizētajām iespējām.

"Pirms spēles bijām noskaņoti cīnīties par trim punktiem un sapratām, ka spēle nebūs viegla. Izveidojām vairākus bīstamus momentus, bet neizdevās gūt vārtus. Kā jau teicu, savas vārtu gūšanas iespējas bija arī pretiniekiem. Parasti īpaši sāpīgi ir tai komandai, kurai bija pēdējais, izšķirošais moments. Zināma vilšanās, ka spēles beigās neizdevās izmantot lielisku iespēju un aizvest prom trīs punktus," atbildēja speciālists.

Latvijas izlase jau otro reizi kvalifikācijas ciklā tika pie punkta izbraukumā. Pirmoreiz tas tika paveikts Turcijā, kur valstsvienība atspēlējās no rezultāta 1:3, bet mača izskaņā varēja arī izraut uzvaru. Kazakevičs saņēma jautājumu, vai otrdien izjutis "deja vu" sajūtu.

"Nezinu, vai bija "deja vu" sajūta, salīdzinot ar Turciju. Droši vien mūsu komandā atsevišķiem spēlētājiem vēl pietrūkst pieredzes, lai tādās situācijās rīkotos aukstasinīgāk. Domāju, ka šāda veida spēles mums palīdzēs nākotnē līdzīgās situācijās gūt vārtus. Redzam, ka šogad divās līdzīgās galotnēs pietrūka izpildījuma aukstasinības un vēsākas galvas," izteicās treneris.

Mazliet pārsteidzošs bija valstsvienības sākumsastāvs. Tajā tika iekļauti uzbrucēji Roberts Uldriķis un Vladislavs Gutkovskis, kuri līdz šim reti spēlējuši kopā Latvijas izlases rindās.

"Tādu risinājumu izvēlējāmies, lai varētu agresīvāk spēlēt augšējā līnijā," skaidroja Kazakevičs. "Pret Norvēģiju – īpaši pirmajā puslaikā – neizdevās agresīva pretspēle, pārāk daudz ļāvām pretinieku aizsargiem. Mūsu izvēle bija izlaist divus fiziski spēcīgus uzbrucējus, kuru funkcijas var atšķirties."

Latvijas izlase visu spēli nav pavadījusi 4-4-2 formācijā, aizsardzībā spēlējot arī ar 4-4-1-1 izvietojumu, minēja Kazakevičs, norādot uz dažādo Uldriķa un Gutkovska pielietojumu laukumā. Taču galvenokārt viņi laukumā tika laisti, lai liktu uzsvaru uz gaisa divcīņām.

Kazakevičs arī atklāja, ka Raimonds Krollis nomainīja tieši Gutkovski, jo uzbrucējam traucējušas sāpes muskulī, savukārt Artūrs Zjuzins, kurš spēlē pret Norvēģiju funkcionālās gatavības dēļ nāca uz maiņu, pats paprasīja maiņu. Tāpat speciālists izteica cerību, ka savainotais vārtsargs Pāvels Šteinbors, atgriežoties "Jagiellonia" klubā Polijā, varēs jau spēlēt.

Pēc sešām spēļu kārtām Latvijas futbolisti ar pieciem punktiem saglabā piekto vietu G apakšgrupā. Vietu augstāk ir tuvākie konkurenti melnkalnieši, kuri sakrājuši astoņus punktus.

Grupas vadībā ar 13 punktiem izvirzījusies Nīderlandes izlase, kas otrdien ar 6:1 (3:0) pārspēja Turcijas valstsvienību. Otrajā vietā ar 13 punktiem nostiprinājušies Norvēģijas futbolisti, kuri ar 5:1 (3:1) pārspēja Gibraltāra izlasi. Trešo vietu ar 11 punktiem ieņem turki, bet Gibraltāra vienība pagaidām palikusi bešā.

Cikls turpināsies oktobrī, kad Latvijas izlase mājās uzņems Nīderlandes un Turcijas valstsvienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!