Foto: Latvijas Futbola federācija
Latvijas futbola izlasei kopumā un katram futbolistam individuāli spēle ar Nīderlandi ir liels izaicinājums, pirms kura valstsvienības galvenajam trenerim Dainim Kazakevičam vairāk uztrauc noskaņojums ģērbtuvē, nevis pesimisms sociālajos tīklos, piektdien sarunā ar žurnālistiem atzina speciālists.

Latvijas futbolisti sestdien 2022. gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla G apakšgrupas otrajā spēlē viesosies pie Nīderlandes valstsvienības. Spēle Johana Kruifa vārdā nosauktajā stadionā Amsterdamā sāksies pulksten 19.00 pēc Latvijas laika, tiešraidē to translējot kanālam TV6.

"Priekšā ir liela spēle pret mūsu grupas vadošo komandu – favorīti. Tas ir liels izaicinājums komandai kopumā un katram spēlētājam individuāli. Galvenais uzdevums ir ātros tempos atjaunoties, tikt skaidrībā ar spēlētāju stāvokli, izvēlēties optimālo virknējumu un sagatavoties vairākām tehniskām niansēm, kuras raksturīgas pretiniekam. Esam pozitīvi noskaņoti un gatavojamies pirmajam lielajam treniņam," stāstīja Dainis Kazakevičs.

Pagaidām nav skaidrības par komandas sastāvu sestdienas mačam un to, cik gatavi ir futbolisti (Kaspars Dubra un Vladislavs Gutkovskis), kuri savainojumu dēļ bija ārpus pieteikuma trešdienas cīņā.

"Pirms nometnes bija stratēģija visām trim spēlēm, taču to ietekmēja spēlētāju stāvoklis. Savainoto spēlētāju nav kļuvis vairāk," teica Kazakevičs.

Pirms trešdienas spēle par Latvijas izlases kapteini tika ievēlēts Antonijs Černomordijs, bet par vicekapteiņiem kļuva Vladislavs Gutkovskis un Kaspars Dubra.

"Mums veidojas komanda, kurā ir katram savas funkcijas. Antonijs jau ir vilcis komandas kapteiņa apsēju un viņš ir šīs lomas cienīgs. Izlasē ir pietiekami līdzvērtīgs kolektīvs ar futbolistiem, kuri grib, var un spēj uzņemties līderību," komentēja Kazakevičs.

Valstsvienībā izsaukumu saņēmis 21 gadu vecais pussargs Daniels Ontužāns, kuram joprojām nav izdevies iekrāt spēļu praksi. Trešdien Minhenes "Bayern" sistēmā spēlējošais pussargs bija ārpus pieteikuma.

"Viņa īpašības un spēles stils ir tas, kāpēc vēlāmies viņu attīstīt izlasē. Šīs nometnes pirmajās dienās viņš neizskatījās ļoti pārliecinoši – tas bija iemesls, kāpēc viņš palika ārpus pieteikuma. Tas gan nenozīmē, ka kādā no nākamajām spēlēm viņš neparādīsies pieteikumā vai pie zināma spēles ritējuma neizies uz maiņu laukumā," skaidroja Kazakevičs.

Salīdzinot ar Latvijas izlases iepriekšējo pretinieci Melnkalni, Nīderlande spēlē daudz pozicionālāku futbolu.

"Kopējais spēlētāju individuālās sagatavotības līmenis ir stipri augstāks, tāpēc jābūt vairāk gataviem nestandarta risinājumiem. Laukuma kvalitāte ietekmēs abu komandu spēles stilu. Mūsu mērķis ir spēlēt vairāk ar bumbu, nekā tas izdevās pirmajā mačā. Būs citādāka taktika, taču apzināmies, ka pretinieku stils un kvalitāte liks ieviest korekcijas savā spēlē," secināja Kazakevičs.

Savukārt, atbildot uz jautājumu par sestdienas spēles saistībā novērojamo pesimismu, Kazakevičs uzsvēra, ka viņam svarīgāks ir noskaņojums pašā komandā, kā arī minēja pāris izlases trumpjus.

"Jāsaka diezgan atklāti, ka mani uztrauc, kāds ir noskaņojums ģērbtuvē, nevis noskaņojums soctīklos vai – ar visu cieņu, kolēģi, pret jums – noskaņojums jūsu vidū," žurnālistus uzrunāja treneris, kurš pozitīvi izteicās par komandā novērojamo garu un vēlmi cīnīties. "Mūsu trumpji viennozīmīgi ir spēles organizācija, iespējamā spēle pretuzbrukumos, kā arī iespējas pēc standartsituācijām."

"Visiem ir diezgan skaidrs, ka mēs neesam rītdienas spēles favorīti. Mēs spēlējam pret komandu, kas no spēlētāju resursu viedokļa ir viena no vadošajām Eiropā. Skaidrs, ka emocionālā ziņā pēc pirmās spēles Turcijā [2:4] viņi būs ļoti motivēti pierādīt, ka tā bija neveiksmīga apstākļu sakarība. Šīs lielās spēles pret lielām komandām ir ļoti būtiskas mūsu izaugsmei."

Iespēja spēlēt Amsterdamā būs 23 gadus vecajam pussargam Andrejam Cigaņikam, kurš klubu karjeras laikā piestājis Nīderlandē, 2018. un 2019. gadā pārstāvot otrās augstākās līgas vienību SC "Cambuur".

"Esmu ļoti motivēts un gribu spēlēt pret tāda kalibra spēlētājiem, kādi ir nīderlandieši. Gribu parādīt sevi no vislabākās puses un uzvarēt. Esmu runājis daudz ar futbolistiem, ar kuriem spēlēju kopā Nīderlandē. Esam ciešā kontaktā. Visi novēlēja, lai parādu savu labāko spēli. Tomēr apzināmies, ka spēlējam pret Nīderlandi un nebūs viegli," stāstīja Cigaņiks, kurš paguvis jau sniegt interviju arī vietējai presei.

Pirmajā mačā Latvija "Skonto" stadionā ar rezultātu 1:2 zaudēja Melnkalnes valstsvienībai, bet Nīderlande viesos ar 2:4 atzina Turcijas pārākumu. Trešajās šīs apakšgrupas spēlē Norvēģija viesos ar 3:0 guva virsroku pār Gibraltāru.

Turpinājumā Latvija 30. martā Ataturka olimpiskajā stadionā Stambulā spēkosies ar Turciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!