Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas futbola izlase pēc izcīnītā punkta Turcijā nav kritusi eiforijā, taču iepriecinošais rezultāts pēc pēdējo gadu neveiksmēm palīdz vienībai noticēt savām kopīgajām idejām, ko bez rezultāta grūti paveikt, sarunā ar žurnālistiem pēc spēles uzsvēra valstsvienības galvenais treneris Dainis Kazakevičs.

Jau ziņots, ka Latvijas futbola izlase otrdien 2022. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra G apakšgrupas trešajā spēlē viesos spēkojās neizšķirti 3:3 (1:2) ar Turcijas valstsvienību.

Latvijas izlasē ar vārtu guvumu izcēlās Roberts Savaļnieks, Roberts Uldriķis un Dāvis Ikaunieks, palīdzot valstsvienībai nopelnīt pirmo punktu kvalifikācijas turnīrā.

"Šī mums bija jau trešā spēle, kas nebija viegla, jo spēlētāji iepriekšējos mačos atstājuši daudz spēka. Vēlos uzslavēt futbolistus par pašatdevi, lai arī neizdevās spēles sākums, kurā pēc kļūdas zaudējām vārtus," par aizvadīto spēli teica Kazakevičs. "Spēles gaitā izdevās realizēt savu plānu – ātra pāreja uzbrukumā, kas arī deva cerēto rezultātu."

"Negaidījām tik rezultatīvu spēli, taču vēlējāmies izcīnīt pirmos punktus. Zinājām, ka izpildot zināmu daļu no spēles plāna, mēs varam pacīnīties ar Turciju," piebilda Kazakevičs.

Latvijas izlase jau kopš 2003. gada ir Turcijas valstsvienības bieds. Kopš tā laika abas komandas savā starpā tikušās sešas reizes, pieciem dueļiem noslēdzoties neizšķirti. Kazakevičs pieļāva iespēju, ka vēsturiskais fons, iespējams, savu lomu nospēlējis arī šoreiz.

"Spēlētāji zināja vēsturi, bet mēs uz to nelikām lielu akcentu. Sagatavošanās posmā vairāk vērtējām šī brīža Turcijas izlasi. Tāpat spriedām par to, kā mēs varētu izmantot savus trumpjus pret viņu spēles stilu," skaidroja galvenais treneris. "Vēsturei noteikti bija loma. Daži spēlētāji izlasē bija arī tad, kad pēdējo reizi tikāmies ar Turciju, tāpēc domāju, ka šis fakts arī nospēlēja savu lomu."

Latvijas izlase abus puslaiku sākumā ātri zaudēja vārtus. Otrā puslaika ievadā viesi nonāca iedzinējos ar 1:3, tomēr visai ātri atguvās.

"Kad gatavojāmies šai spēlei, zinājām, ka turki savus mačus neaizvada vienmērīgi. Noteikti bijām vīlušies spēles sākumā, jo ātri zaudējām vārtus, un arī bumbas kontrole īsti nevedās, taču mēs gatavojāmies nevienmērīgam turku futbolistu sniegumam. Lielāka nozīme, manuprāt, bija fiziskajai sagatavotībai, tāpēc īpašs prieks par spēlētājiem, kuri šajā ciklā spēlēja daudz," norādīja Kazakevičs.

Taujāts par izcīnīto punktu pēc ilgas neveiksmju sērijas, kura veidojusi dažādas negācijas ap futbola izlasi, valstsvienības treneris pauda, ka trīs aizvadītās spēles un sagatavošanās tām bijis smags periods komandai, bet ieguldītais darbs ļaus izlasei spert vēl vienu soli pareizajā virzienā.

"Šāds rezultāts un šāda spēle viennozīmīgi bija ļoti nozīmīga, jo neslēpšu, ka šajā laika periodā pārāk nekoncentrējāmies uz ārpasauli un mēģinājām darīt savu darbu iekšienē – ģērbtuvē, laukumā. Sapratām arī to, ka kritika zināmā mērā bija par rezultātu, citreiz arī par spēles kvalitāti. Vajadzīgs laiks, lai šis modelis varētu regulāri dot rezultātu. Šodienas spēle un, manuprāt, arī visa šī nometne ar dažādām, ļoti grūtām spēlēm ir labs nākamais solis komandas izveidei," skaidroja treneris.

"Neesam milzīgā eiforijā, jo šogad priekšā vēl daudz sarežģītu spēļu, kurās mums būs jāspēj sevi pierādīt. Bet, protams, šāda spēle, pirmkārt, ir pašapliecināšanās, noticēšana kopīgām idejām, un tas ir apliecinājums tam darbam, ko esam darījuši no nometnes uz nometni, kas ir devis rezultātu. Ticība kādām idejām nāk tikai un vienīgi caur rezultātu. Bez rezultāta to ir ļoti grūti panākt. Tā ka šajā ziņā šī tiešām ir būtiska spēle."

Jau pirms spēles Kazakevičs bija izpētījis, ka Turcijas izlases spēlētāji vārtus nereti gūst, izraujoties starp spēlētāju līnijām. Šis taktiskais risinājums bija gaidāms, tomēr aizsardzībā trūkusi lielākā agresivitāte, kas ļautu apslāpēt turku ātros uzbrukumus.

Kazakevičs arī izteica komentārus par vairāku spēlētāju sniegumu. Viņaprāt, labu spēli aizvadīja Roberts Uldriķis, kurš gan cikla laikā nav visus mačus nospēlējis vienā līmenī.

"Robertam [Uldriķim] visi mači nepadevās vienmērīgi. Domāju, ka tieši spēle pret Nīderlandi viņam nebija tā labākā, bet skaidrs, ka uzbrucējiem blīvā kalendārā nav tik vienkārši sevi apliecināt katrā spēlē. Šodienas spēlē Roberts viennozīmīgi izpildīja dotos uzdevumus un absolūti attaisnoja viņam doto uzticību pamatsastāvā, jo pirms spēles mums bija vairāki varianti. Robertam par labu izšķīrāmies, ņemot vērā kontekstu, ko redzējām treniņos."

Malējā pussarga lomā pamatsastāvā gāja Roberts Savaļnieks, kurš gan RFS vienībā, gan Latvijas izlasē pēdējo gadu laikā pildījis labās malas aizsarga lomu. Kazakevičs gan atgādināja, ka savulaik Savaļnieks spēlējis tieši uzbrūkošā lomā.

"Roberts [Savaļnieks] arī iepriekšējā spēlē uz maiņu izgāja pussarga pozīcijā un izskatījās diezgan kvalitatīvi. Doma bija pavisam vienkārša – Robertam ir labas iemaņas aizsardzības darbībās, tāpēc paredzējām, ka viņš varēs palīdzēt malējiem aizsargiem. Mūsu galvenais uzsvars bija uz ātriem pretuzbrukumiem, kuros Roberts gan ar savu ātrumu, gan kvalitatīviem centrējumiem var palīdzēt. Viņam bija laba spēle Nīderlandē, un mēs pie šā risinājuma palikām arī šajā spēlē. Uzskatu, ka tas pilnībā attaisnojās," norādīja treneris. "Manā vadībā U-21 izlasē Roberts spēlēja uzbrūkošā spēlētāja pozīcijās."

Uz maiņu spēlē devās Raimonds Krollis, kurš nomainīja Uldriķi. Futbolistam gan spēles izskaņā neizdevās izmantot labu iespēju izraut uzvaru, bet Latvijas izlases treneris futbolista darbībās saskatīja arī pozitīvu pienesumu.

"Uzskatu, ka Raimonds [Krollis] ir ļoti laba līmeņa uzbrucējs. Šobrīd viņam vienkārši vajadzīga tādu spēļu pieredze. Jā, priekšā ir konkurence par vietu sastāvā, bet esmu apmierināts ar to, kā viņš strādā un gaida savas iespējas. Krājot pieredzi, noteikti redzēsim vēl spilgtākas spēles viņa izpildījumā. Šodienas spēlē nebija vienkārši ieiet, bet viņš iegāja diezgan enerģiski. Dažas nianses jāuzlabo, bet, nākot pieredzei, no Raimonda noteikti sagaidīsim vārtus arī šādās situācijās," atbildēja Kazakevičs.

Pirmajā mačā Latvija "Skonto" stadionā ar rezultātu 1:2 zaudēja Melnkalnes valstsvienībai, bet pirms trim dienām viesos ar 0:2 piekāpās Nīderlandei. Turki kvalifikāciju iesāka ar 4:2 uzvaru pār Nīderlandi, taču otrajā spēlē ar 3:0 pārspēja Norvēģiju.

Nākamās spēles Latvijas izlase kvalifikācijas turnīrā aizvadīs 1., 4. un 7. septembrī, kad attiecīgi tiksies ar Gibraltāru, Norvēģiju un Melnkalni, pēdējam duelim norisinoties viesos.

Turcijas izlase ar septiņiem punktiem trijās spēlēs saglabā vadību G apakšgrupā, Nīderlandes, Melnkalnes un Norvēģijas izlasēm ir pa sešiem punktiem, Latvijas izlase atzīmējusies ar vienu punktu, bet Gibraltārs joprojām palicis bešā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!