Lielākais izaicinājums Latvijas vīriešu futbola izlasei cīņā par Baltijas kausu ceturtdienas mačā ar Igauniju būs fiziskā kondīcija, pirmsspēles preses konferencē Tallinā trešdien uzsvēra Latvijas izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs, kura vadītajā vienībā dažiem spēlētājiem radušies arī jauni savainojumi.

Izšķirošā spēle par Baltijas kausu starp Latvijas un Igaunijas izlasēm ceturtdien Tallinā sāksies pulksten 19.00.

"Par spēlētāju stāvokli labāk varēsim spriest pēc šīsdienas treniņa, jo pēc spēles ar Vāciju šis būs pirmais pilnvērtīgais treniņš visai komandai. Skaidrs, ka mačs Vācijā neraisīja patīkamākās emocijas, taču redzu, ka komanda emocionāli ir pilnībā atjaunojusies, un labā noskaņojumā gatavojamies mums svarīgai rītdienas spēlei," par komandas gatavību ceturtdienas cīņai saka Kazakevičs. "Būtiskākais ir fiziski atjaunoties un būt labā kondīcijā, jo paredzu aktīvu spēli no abu komandu puses, kas prasīs daudz spēka."

Treneris atgādināja, ka Baltijas kausa spēles visām trim Baltijas valstīm vienmēr ir principiālas un ka pirms turnīra visas dalībnieces teica, ka grib vinnēt.

"Mums tā ir principiāla spēle par kausu, ņemot vērā, ka esam kausa īpašnieki. Noteikti gribam atkārtot savu panākumu, un esam ļoti motivēti rītdienas cīņai," viņš piebilda.

Treneris nomierināja igauņu žurnālistus, stāstot, ka visai komandai pēc acīmredzot viltus pozitīvā testa Vācijā trīs testi ir bijuši negatīvi visiem spēlētājiem, tai skaitā tam, kuram sākotnēji uzrādījās pozitīvs Covid-19 analīžu tests. Pēdējie testi tika veikti otrdien pēc ierašanās Igaunijā, un visi bija negatīvi.

Tāpat viņš apstiprināja ka arī Roberts Savaļnieks darbojas kopā ar komandu, un pēc pozitīvā testa viņam ir bijuši jau četri negatīvi testi. Tāpēc izlase ar viņu rēķinās arī ceturtdienas mačā. Gatavošanās posmā viņš ir bijis klāt gan visās taktiskajās sapulcēs, gan komandas treniņa vietā aizvadījis fiziskās sagatavotības treniņu svaru zālē.

"Diemžēl Vācijas spēlē tika gūti arī jauni savainojumi, un iespējams, ka rītdienas spēlē kāds futbolists nevarēs piedalīties. Uzvārdus nesaukšu, jo mēģināsim ar to tikt galā. Vladimirs Kamešs Vācijā nespēlēja un negatavojas arī rītdienas spēlei," treneris komentēja spēlētāju izredzes doties laukumā mačā ar Igauniju.

Jau ziņots, ka Latvijas vīriešu futbola izlase pirmdien Diseldorfā pārbaudes spēlē ar 1:7 kapitulēja Vācijas valstsvienībai.

Latvijas izlasē savus pirmos vārtus guva 22 gadus vecais Aleksejs Saveļjevs.

"Pēc Vācijas sajūtas nevarēja būt pozitīvas, bet lielu akcentu uz šo spēli nelikām, jo ļoti tuvu bija mačs ar Igauniju," sagrāvei lielu nozīmi Kazakevičs šobrīd nepievērš. "Arī ģērbtuvē pateicu, ka pēc iespējas ātrāk šī spēle jāaizmirst un jāgatavojas Igaunijai. Cīņu ar Vāciju neanalizējām. Ķersimies pie tās klāt tad, kad pretī būs līdzīga stila komanda, tad analizēsim šo maču."

"Mums bija svarīgi pārslēgties uz nākamo cīņu. Joprojām turpinās atjaunošanās process, jo vakar bija pārlidojums un pārbraucieni, šodien ir treniņš, rīt jau spēle. Laika ir ļoti maz. Šobrīd koncentrējamies mačam ar Igauniju, kas būs divu līdzīgu pretinieku cīņa," trenera domas ir tikai pie cīņas par Baltijas kausu.

Igaunijas izlasē Kazakevičs atzīmēja labu balansu starp pieredzējušajiem un jaunajiem futbolistiem: "Viņiem ir pieredzējusi un stabila aizsardzības līnija, bet atsevišķās pozīcijās ir jauni un talantīgi spēlētāji. Protams, līderis ir pieredzējušais Konstantīns Vasiļjevs. Igaunija rītdien ir noskaņojusies uzvarēt un iegūt Baltijas kausu tāpat kā mēs."

Runājot par spēles stilu, treneris atzīmēja, ka, ja igauņiem dod iespēju, viņi labprāt kontrolē bumbu, spēlē pietiekami uzbrūkošu futbolu. Igaunija ir pamainījusi spēles shēmu, un tas viņiem dod labus rezultātus, jo pēdējās divas spēles ar Lietuvu un Somiju ir uzvarētas, piezīmēja treneris.

"Abas šīs spēles ļoti rūpīgi pētījām, jo mums tā bija vienīgā iespēja iegūt objektīvu informāciju, ņemot vērā, ka rudenī bija cits treneris un komanda spēlēja ar citu taktisko shēmu, kamēr martā bija Covid-19 situācija un ne spēcīgākais spēlētāju sastāvs. Jau teicu iepriekš, ka uz Lietuvas un Igaunijas spēli aizsūtījām skautu," skaidroja Kazakevičs, kurš nekādus būtiskus pārsteigumus negaida, kā būtiskāko vēlreiz uzsverot fizisko kondīciju.

Pussargs Alvis Jaunzems atzina, ka spēle Vācijā nebija viegla, bet komanda ir ļoti motivēta spēlēt pret igauņiem un nosargāt Latvijas kausu.

"Tā bija liela pieredze – iziet laukumā pret tādas klases komandu. Nekāda prieka un līksmošanas gan ģērbtuvēs nebija. Bija pārdzīvojumi par zaudējumu," viņš teica.

"Man tā ir pirmā iespējamā trofeja izlasē, un domāju, ka gan man, gan citiem spēlētājiem tās ir ļoti svarīgas sacensības. Komanda darīs visu no tās atkarīgo, lai kauss paliktu Latvijai," saka Jaunzems, piebilstot, ka pretinieku izpēte ir veikta, bet slīpēts plāns tiks trešdienas treniņā.

Viņš arī nomierināja žurnālistus, ka pēc spēlē pret Lietuvu saņemtā triecienu ar bumbu gan deguns ir kārtībā, gan nav apstiprinājušās aizdomas par smadzeņu satricinājumu.

Ceturtdien Latvijas izlasei Tallinā spēlē ar Igauniju trofejas izcīnīšanai pietiek ar neizšķirtu, taču igauņi ir kaujinieciski noskaņoti pēc 83 gadu pārtraukuma atgūt Baltijas kausu.

Latvijas izlase Baltijas kausa pirmajā spēlē ar 3:1 pārspēja Lietuvu, bet igauņi lietuviešus apspēlēja ar 1:0.

Latvijas vīriešu futbola izlases kandidātu saraksts spēlēm jūnijā:

Vārtsargi: Roberts Ozols ("Riga"), Krišjānis Zviedris ("Liepāja"), Rihards Matrevics ("Valmiera");

Aizsargi: Vitālijs Maksimenko (Ļubļanas "Olimpija", Slovēnija), Kaspars Dubra ("Oleksandrija", Ukraina), Roberts Savaļnieks, Elvis Stuglis, Vladislavs Sorokins (visi - RFS), Igors Tarasovs (Ahnas "Ethnikos", Kipra), Mārcis Ošs ("Lugano", Šveice), Raivis Andris Jurkovskis ("Dundalk", Īrija), Antonijs Černomordijs, ("Riga"), Krišs Kārkliņš ("Liepāja");

Pussargi: Artūrs Zjuzins, Renārs Varslavāns (abi - RFS), Jānis Ikaunieks (Kuopio "Palloseura", Somija), Vladimirs Kamešs, Vladislavs Fjodorovs (abi - "Riga"), Andrejs Cigaņiks (Luhanskas "Zorja", Ukraina), Eduards Emsis (Erevānas "Noah", Armēnija), Alvis Jaunzems ("Valmiera"), Aleksejs Saveļjevs ("Mantova", Itālija), Raivis Ķiršs ("Daugavpils");

Uzbrucēji: Dāvis Ikaunieks ("Liepāja"), Vladislavs Gutkovskis (Čenstohovas "Rakow", Polija), Roberts Uldriķis ("Sion", Šveice), Raimonds Krollis ("Valmiera").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!