Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas Futbola federācija (LFF) augusta beigās bija spiesta mainīt vienas no svarīgākajām komitejām – Apelāciju komitejas – sastāvu, jo citādi LFF nespētu pilnvērtīgi funkcionēt. Ja LFF Apelāciju komiteja nebūtu lemttiesīga, daudzi strīdīgie jautājumi būtu iestrēguši LFF kabinetos līdz nākamajam kongresam. Tiesa, ar jaunā Apelāciju komitejas locekļa apstiprināšanu arī nav tik gludi gājis, un apstiprināšana pagaidu amatā izgaismo LFF statūtu nepilnības.

Radušās organizatoriskās problēmas nav saistītas ar pašu LFF vai tās daudzajām krimināllietām, kas vēl ir dažādās stadijās vairākās tiesībsargājošās institūcijās. Draudēja daļēja nespēja pilnvērtīgi funkcionēt, jo paralizēta ir vienas no svarīgākajām komitejām – Apelāciju komitejas – darbība. Iemesls šoreiz nav saistīts ar futbolu vai LFF, bet gan ar citām publiski izskanējušām krimināllietām.

Neskaidrības ir arī par jauno Apelāciju komitejas dalībnieku Sandi Bērtaiti. Teorētiski – kā to paredz LFF statūti attiecībā uz jebkuru neatkarīgo institūciju locekli – Bērtaitim ir jāiziet integritātes pārbaudes process, ko veic Pārvaldības un atbilstības nodaļa, un parasti tas aizņem ilgāku laiku.

Otrs aspekts – viņš bija darbojies kopā ar Ļašenko, bet juridisko institūciju "amatpersonai jābūt neatkarīgai tādā ziņā, ka tā nav saistīta ar attiecībām vai apstākļiem, kas varētu ietekmēt spēju pildīt pienākumus efektīvi un objektīvi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!