Foto: AP/Scanpix

Futbola organizācijas FIFA padomes loceklis Šeihs Ahmads al Fahads al Sabahs svētdien paziņoja, ka pēc ASV federālās tiesas apsūdzībām par Āzijas amatpersonu kukuļošanu viņš atkāpsies no amata asociācijā, vēsta aģentūra "Associated Press'.

Paziņojumā Kuveitas pilsonis Šeihs Ahmads klāsta, ka nekandidēs 8. maijā Bahreinā gaidāmajās vēlēšanās, kur izraudzīs Āzijas pārstāvi FIFA – amatu, kuru Šeihs Ahmads šobrīd ieņem.

"Nevēlos, lai šīs apsūdzības radītu šķelšanos vai novērstu uzmanību no gaidāmās Āzijas futbola konfederācijas (AFK) un FIFA kongresa," pauda Kuveitas politiķis, kurš savu vainu apsūdzībās noliedz.

"Pēc rūpīgas izvērtēšanas esmu nolēmis, ka FIFA un AFK interesēs ir manas kandidatūras uz FIFA padomi atsaukšana un atkāpšanās no maniem ar futbolu saistītajiem amatiem," paziņoja Šeihs Ahmads.

"Associated Press" raksta, ka ceturtdien Bruklinas federālajā tiesā cēla apsūdzības pret ilggadējo Āzijas olimpiskās padomes prezidentu. Pēc tam Šeihs Ahmads sazinājies ar FIFA ētikas paneli, bet atkāpās pirms tas sniedza savu atzinumu par viņa atbrīvošanu no amata.

FIFA audita komitejas loceklis Ričards Lajs, kurš ir Guamā dzimis ASV pilsonis, atzina savu vainu kukuļu pieņemšanā, kuru kopējā vērtībā ir ap miljonu dolāru. Kukuļus Lajs pieņēmis arī no Kuveitas amatpersonām. Kukuļi bija paredzēti, lai tālāk uzpirktu citas Āzijas futbola amatpersonas, tiesā Bruklinā liecināja Lajs.

FIFA ētikas komiteja šobrīd atsevišķi izvērtē vai piemērot citus soda mērus ilggadējam Kuveitas futbola federācijas vadītājam, kurš FIFA padomē darbu sāka 2015. gadā, vēsta "Associated Press". Atkāpšanās nepasargā Šeihu Ahmadu no FIFA ētikas prokuroru un tiesnešu soda mēriem.

2012. gadā mūža diskvalifikāciju no visām ar futbolu saistītajām aktivitātēm saņēma Muhameds bin Hamans, kurš gadu iepriekš kandidēja uz FIFA prezidenta amatu. Pret viņu tiesā ceturtdien liecināja Lajs, norādot, ka bin Hamams viņam kukuļos samaksājis ap 100 tūkstošiem dolāru, lai gūtu atbalstu cīņā par prezidenta amatu pret Sepu Blateru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!