Foto: F64

Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Vadims Ļašenko, kuram 23. septembrī paredzēta tikšanās ar Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) prezidentu Aleksanderu Čeferiju, UEFA vadītājam prezentēs vīziju par jauna futbola stadiona celtniecību Latvijā, Ļašenko atklāja sarunā ar "Latvijas Radio".

Jau ziņots, ka Ļašenko paredzēts doties uz 24. septembrī gaidāmo UEFA Superkausa maču, bet dienu pirms tam – 23. septembrī – Budapeštā plānota oficiāla tikšanās ar UEFA prezidentu Aleksanderu Čeferinu. LFF prezidents tajā apspriedīs futbola stadiona celtniecību.

"Mēs gribam prezentēt savu vīziju gan par jaunu stadionu, gan futbola federācijas māju," klāsta organizācijas vadītājs. "Gribam dabūt akceptu no viņa puses, gan no Starptautiskās futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidenta [Džanni Infantīno]. Principā jau ar viņu arī esam runājuši. Protams, stadiona projektu tikai ar pašu spēkiem nav iespējams īstenot."

Ļašenko uzsvēra, ka stadions varētu tapt, sadarbojoties gan privātajam, gan publiskajam sektoram. Šajā saistībā LFF prezidents jau veicis sarunas ar Finanšu un Izglītības un zinātnes ministrijām. Projekta īstenošanai nepieciešams gan to, gan starptautisko organizāciju atbalsts, kā arī LFF ieguldījumi.

Latvijas izlase kopš 2018. gada vasaras mājas spēles aizvadījusi jaunajā Daugavas stadionā, kurā tribīnes no futbola laukuma šķir skrejceļš. Vairāki futbola piekritēji jau iepriekš norādījuši, ka mači futbolam paredzētajā "Skonto" stadionā, kurā valstsvienība spēlēja iepriekš, bija sporta veidam pateicīgāki. To atzīst arī LFF prezidents.

"Nevar salīdzināt atmosfēru starp Daugavas un "Skonto" stadionu," par plānoto stadionu stāsta Ļašenko. "Vēlamies uzbūvēt modernu futbola stadionu bez skrejceļa. Tā, lai ērti būtu visiem – skatītājiem, komandām un medijiem."

Savukārt jaunā stadiona atrašanās vietu varētu noteikt sarunas ar Rīgas domes vadību. LFF apzināti sagaidījusi vēlēšanu iznākumu, lai pēc tā sēstos pie viena galda, neslēpj Ļašenko.

Kamēr jaunā stadiona izbūve vēl jāsagaida, Ļašenko cer uz izlases atgriešanos "Skonto" stadionā, kurā spēļu organizēšana LFF gan izmaksātu vairāk. Šobrīd gan jāveic dažādi darbi, lai stadions saņemtu UEFA akreditāciju. Tā sasniegšanai palīdzējis arī futbola klubs "Riga" FC, kas saimnieko stadionā ikdienā.

"Šobrīd tas ir mans mērķis. Ir jau izstrādāti kritēriji, lai pārietu uz "Skonto" stadionu un gūtu akreditāciju," nosaka LFF prezidents.

Bijušā LFF prezidenta Gunta Indriksona vadībā federācija cerēja 2017. gadā aizvadīt pirmo spēli Krišjāņa Barona ielā plānotā stadionā. Par "Futbola mājām" dēvētais projekts gan netika realizēts, lai gan organizācija tam iztērēja 1,16 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!