Foto: DELFI

Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Vadims Ļašenko cer jau 2021. gadā panākt notikumu attīstību divos Latvijas futbolam svarīgos infrastruktūras jautājumos. Proti, prezidents uzskata, ka LFF spēs panākt "Daugavas" stadiona jumta celtniecību, kā arī uzbūvēt "Futbola mājas" jeb LFF kompleksu ar biroju ēku un futbola laukumiem, intervijā "Delfi TV" klāstīja Ļašenko.

Latvijas vīriešu futbola izlase kopš 2018. gada spēles aizvada tovasar atklātajā "Daugavas" stadionā Rīgā. Valstsvienības iepriekšējā mājvieta "Skonto" stadions oficiālas izlašu spēles nevar uzņemt, taču arī "Daugavas" stadionam ir pāris trūkumi. Latvijā šobrīd "uz papīra" nav neviena stadiona, kas atbilst UEFA prasībām par nacionālo izlašu spēlēm.

Pagaidām LFF ar Eiropas Futbola asociāciju savienību (UEFA) vienojusies, ka Latvijas izlase var "Daugavas" stadionā aizvadīt spēles, jo LFF kopā ar Latvijas valdību ieguldījusi finansējumu stadiona attīstībā, atklāja Ļašenko. Federācija to paredz turpināt arī nākotnē, uzceļot virs skatītāju tribīnēm šobrīd neesošo jumtu, kura projekts jau izstrādāts iepriekš.

"Futbola federācijā šobrīd jau gūts akcepts no UEFA, ka nākamgad varam šo jumta projektu realizēt," skaidro Ļašenko. "Finansējums būs no UEFA līdzekļiem, "Hattrick" programmas. Man liekas, ka tie būs ne vairāk kā 570 tūkstoši eiro."

LFF plāno dibināt darba grupu, kurā strādās trīs cilvēki no futbola federācijas, bet divi no "Daugavas" stadiona. Tās uzdevums būs organizēt konkursu, kas ļaus precīzāk noteikt sagaidāmās izmaksas.

"Hattrick" programmu plānots apgūt arī Liepājā un Rēzeknē, kā arī piecās citās vietās plānoto piepūšamo haļļu uzstādīšanai. Tāpēc citu infrastruktūras projektu izpildei Ļašenko paļaujas uz Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atbalstu. Savukārt no Rīgas pašvaldības jau gūta piekrišana par ieceri atjaunot futbola laukumu pie Rīgas 75. vidusskolas, kur tiks ieguldīti gan Rīgas, gan LFF līdzekļi. Sarunas notiekot arī Ostvalda un 49. vidusskolu saistībā.

Starp vērienīgiem projektiem nosaucamas arī "Futbola mājas" un jauna futbola stadiona celtniecība. LFF prezidents gan ir apņēmības pilns "Minhauzena plānus" piepildīt, neskatoties uz kopā lielajām, kuras federāciju sagaida nākamo gadu laikā. "Hattrick", kas ir galvenā infrastruktūras attīstības programma, ietvaros LFF četru gadu laikā no UEFA saņems 4,5 miljonus eiro, bet kopējās izmaksas Ļašenko lēsa 8,9 miljonu eiro apmērā. Atlikušo finansējumu izdošoties pārstrukturizēt no citām programmām, sola Ļašenko.

"Kad vēl tikai plānoju kandidēt uz federācijas prezidenta amatu, tie arī bija Minhauzena plāni. Sapņi var piepildīties, ja mērķtiecīgi strādājam pie tā. Man bija tikšanās ar UEFA prezidentu [Aleksandru Čeferinu]. Es viņam principā arī parādīju mūsu infrastruktūras plānu. Viņš apsolīja futbola bāzes projekta īstenošanai dabūt papildu finansējumu. Tagad mēs aktīvi strādājam pie tā, lai saprastu, kur mēs varam atļauties "Futbola māju"," stāsta Ļašenko.

Ļašenko prognozēja, ka nākamgad LFF varētu atklāt, kur "Futbola mājas" varētu tieši atrasties. Rīgā iecerētajā projektā federācijas prezidents saskata vietu vismaz diviem futbola laukumiem.

Portāla "Delfi" sporta ziņu nodaļas galvenā redaktora Ulda Strautmaņa pilnu interviju ar LFF prezidentu Vadimu Ļašenko var skatīt ŠEIT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!