Itālijas bēdīgi slavenais futbola klubs "Parma", kas finansiālu problēmu dēļ īsā laikā no A sērijas noslīdējis līdz ceturtajai, pusprofesionālai līgai, savu "atdzimšanu" lielā mērā saista ar latviešu vārtsargu Kristapu Zommeru, raksta ārzemju mediji.

Pēc negaidītās kvalificēšanās UEFA Eiropas līgai un sestās vietas A sērijas kopvērtējumā, "krustneši" ("Crociati"), kā Parmas klubu sauc Itālijas futbola cienītāji, 2014./2015. gada sezonā negaidīti nonāca soli no likvidācijas un palika bez licences dalībai Eiropas līgā. Pērnā gada martā kluba parādi sasniedza iespaidīgu 200 miljonu eiro atzīmi un tas bankrotēja, neatrodot investorus.

Tomēr itāļi nepieļāva, ka futbola klubs, kura nosaukumu pazīst visā pasaulē, tā vienkārši nozustu no kartes. 2015. gada vasarā Itālijas ceturtajā futbola līgā jēb D sērijā parādījās jauns klubs, ko atbalstīja makaronu ražotājs Gvido Barilja un citi uzņēmēji. Itālijas Futbola federācija (IFF) akceptēja kluba nosaukumu "Parma Calcio 1913", kurā tiek godināta pirmā Parmas kluba dibināšanas gads, un tas tika atzīts par oficiālajiem "mantiniekiem", raksta portāls "futbolgrad.com".

Līdzjutēji ar lielu entuziasmu uzņēma jaunā Parmas kluba plānus atgriezties tur, kur tas iederētos - Itālijas A sērijā, un pirms sezonas sākuma tika izpirkti 10 tūkstoši sezonas abonementu, kas ir milzīgs skaitlis D sērijā, kur mačus apmeklē vien daži simti skatītāju.

Tikuši galā ar "papīru lietām" un fanu piesaisti, kluba vadība sāka veidot komandas kodolu. Lielākās cerības tiek liktas uz Alesandro Lukarelli, kurš ir komandas kapteinis un leģendārs "vecā" Parmas kluba spēlētājs, kurš nepameta to pēc likvidācijas. Kluba vadība sola arī ievērot D sērijas prasību pamatsastāvā iesaistīt vairākus junioru vecuma spēlētājus, un šajā grupā "Parma" uzmanības lokā nonāca 18 gadus vecais latviešu vārtsargs Kristaps Zommers.

Kad vietējo mediju žurnālisti sāka interesēties, kas ir Kristaps Zommers, viņus atturēja tas, ka jaunais futbolists nepārvaldīja itāļu valodu, un visas iepriekšējās pieejamās intervijas bija angliski. No visa tika saprasts, ka sākotnēji par jauno latviešu vārtsargu interesi izrādījis Dānijas futbola klubs "Aarhus GF" un viņš spēlējis Latvijas jauniešu un junioru izlasēs.

Ātri vien Zommers kliedēja vietējo žurnālistu bažas, ka valodas barjeras dēļ nespēs atbildēt kritiķiem, un jaunais futbolists, kurš nupat nosvinējis 19. dzimšanas dienu, ir kļuvis par vienu no kluba spēlētājiem, uz kuru liek lielas cerības plānotā mērķa - Itālijas A sērijas - sasniegšanā.

Kluba vadības un fanu cerības uz Zommeru nav balstītas "plikās" emocijās - vārtsargs ir "ar darbiem" parādījis savu vērtību. D sērijas kopvērtējumā "Parma" atrodas pārliecinošā līderpozīcijā, par septiņiem punktiem apsteidzot tuvākos sekotājus "Altovicento", un liels nopelns tajā ir latviešu vārtsargam. Zommers piedalījies 25 čempionāta spēlēs, 17 no tām aizvadot "sausā" un kopumā ielaižot savus vārtos tikai 10 "golus". Gadās mači, kurās uzvara ir bijusi atkarīga tikai un vienīgi no Zommera spēles, uzsver portāls. Pagaidām viņa sniegumā gan ir vēl jūtama iesācēja nedrošība, kas izpaužas reizēm pārsteidzīgā rīcībā, reizēm nevajadzīgā piesardzībā, taču tik jaunam spēlētājam tas ir piedodams.

Jautājums, ko uzdod "futbolgrad.com" ir - cik tālu Kristaps Zommers var progresēt Itālijas futbolā, vai viņš kļūs par otru "Parma" leģendu, kā Džidži Bufons? Parmas klubam ir reālas izredzes pārcelties uz trešo līgu, "Lega Pro", kur spēlējot Zommers, visticamāk, joprojām paliks pirmais vārtsargs. Tai pašā laikā - ja "Parma Calcio 1913" turpinās tikpat ātri celties augstāk pa līgā, ar laiku viņiem varētu vajadzēt pieredzējušāku un nobriedušāku vārtsargu. Klubam ilgstoša uzturēšanās "Lega Pro" būtu katastrofa, savukārt Zommeram kā futbolistam tas nāktu par labu, lai iegūtu lielāku pieredzi, un arī nostiprināt savu vērtību tirgū, uzsver portāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!