Izmeklējot aizdomīgo Latvijas un Bolīvijas futbola izlašu pārbaudes spēli, Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) sadarbojas arī ar Interpolu, liecina britu laikraksta "Telegraph" rīcībā esošā informācija.

Tāpat FIFA sadarbojas arī ar Somijas policiju, laikrakstam vēstīja izmeklēšanai tuvu stāvoša persona.

Kā ziņots, februārī Turcijas pilsētā Antālijā, sporta kompleksā "Mardan", notika divas pārbaudes spēles, kuras organizēja aģentūra "Footy Sport International" - sākotnēji Latvija ar 2:1 uzvarēja Bolīviju, bet pēc tam Igaunija nospēlēja 2:2 ar Bulgāriju. Spēles kļuva zīmīgas ar to, ka visi septiņi vārti tika gūti no 11 metru soda sitienu atzīmes, bet nevienas valsts pārstāvis ilgi nevarēja droši apgalvot, kā sauca spēles tiesnešus.
Iepriekš vairāki mediji vēstīja, ka minēto spēļu rezultāti, iespējams, ir sarunāti, bet martā FIFA paziņoja par tiesnešu darbības izmeklēšanas uzsākšanu.

Tomēr izmeklētāji pieļauj, ka bez šīm spēlēm mahinatori ietekmējuši vēl vairākus mača iznākumus. Tā, piemēram, pagājušajā gadā notikušo Togo un Bahreinas izlašu maču organizēja Singapūras biznesmenis Vilsons Radžs Perumals, kurš pagājušajā mēnesī tika arestēts Somijā par kukuļu maksāšanu futbolistiem, lai manipulētu ar vietējā čempionāta rezultātiem. Tāpat viņš iesaistīts aizdomīgos darījumos vēl vairākās valstīs.

Jau ziņots, ka par pagājušā gada septembrī Manamā notikušo maču trauksmi sacēla Bahreinas puse, kurai radās aizdomas, ka pretinieki neesot bijuši īstā Togo izlase. Vēlāk Togo futbola izlases galvenais treneris Bana Čanile tika diskvalificēts par viltus komandas izveidošanu un spēles aizvadīšanu.

Zīmīgi, ka Bolīvijai 25.martā bija paredzēts tikties ar Bulgāriju, bet četras dienas vēlāk aizvadīt pārbaudes spēli arī ar Somijas izlasi. Arī šīs cīņas plānoja organizēt "Footy Sport International", tomēr pēc skandāla uzvirmošanas tās tika atceltas.

Tiek uzskatīts, ka spēles ietekmē liels starptautisks tīkls, tāpēc arī Somijas varas iestādes informētas par aizdomīgajiem mačiem Antālijā. FIFA uzskata, ka Perumalam bijusi saistība ar Tālajos Austrumos bāzēto aģentūru, kas organizēja Turcijas spēles.

Antālijas mačus organizējis cits Singapūras biznesmenis Entonijs Radžs Santija, kuram piederēja aģentūra "Footy Sport International".
Santijas līdzdalību laikrakstam apstiprināja arī Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

"Mūs uzrunāja šis aģents no Singapūras, sakot, ka vēlas ielauzties Eiropas tirgū," stāstīja Mežeckis. "Viņš mums priekšapmaksā samaksāja 30 000 eiro (21 000 latu), kā arī atbrauca uz Rīgu apspriest organizēšanu."

"Mačam nebija TV translāciju vai sponsoru, tāpēc mēs brīnījāmies, kā viņš nopelnīs naudu. Tomēr viņš stāstīja, ka šīs spēles ir kā investīcija nākotnē," britu laikrakstam teica Mežeckis, atstāstot arī Latvijā zināmo stāstu par noslēpumainajiem tiesnešiem.

Tikmēr vācu žurnāls "Bild" apjomīgu pētījumu par Antālijā notikušajām pārbaudes spēlēm veica marta sākumā. Tajā bija teikts, ka Igaunijas Futbola asociācijas (EJL) prezidentam Aivaram Pohlakam aizdomas radušās uzreiz, jo viņš pirmo reizi redzējis līgumu par spēļu organizēšanu uz vienas lapas.

Igaunijas un Bulgārijas laikā Pohlakam tika solīts, ka FIFA pārtraukšot spēli, tomēr tas tā arī nenotika. Šādā veidā organizācijas pārstāvji cerēja sekmīgāk savākt pierādījumus.

Uz Igaunijas un Bulgārijas izlašu pārbaudes spēli totalizatoros liktas likmes sešu miljonu eiro (4,2 miljonu latu) apmērā, bet uzreiz pēc mača tika slēgta "Footy Sport International" mājaslapa internetā.

Futbola sabiedrība arvien aktīvāk iesaistās cīņā ar totalizatoru spēlmaņiem. Arī otrdien pārvēlētais Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidents Mišels Platinī savā uzrunā ar totalizatoriem saistīto korupciju nosauca par "galveno draudu" futbolam.

Jau vēstīts, ka aģentūra atvainojās LFF un nosūtīja mača atskaiti, iekļaujot tiesnešu vārdus - mača galvenais tiesnesis bija Kenans Bajramovičs no Bosnijas un Hercegovinas, bet līnijtiesnešu pienākumus pildīja viņa tautieši Ratko Kuničs un Sinisa Zrničs. Spēles ceturtais tiesnesis bija ungārs Jānošs Čaks, kurš tiesāja arī Igaunijas un Bulgārijas spēli.

Vēlāk Bosnijas un Hercegovinas Futbola federācija šī mēneša sākumā visus trīs soģus, kas apkalpoja Latvijas un Bolīvijas maču, uz mūžu diskvalificēja no visām ar futbolu saistītām aktualitātēm. Izmeklēšanas rezultātā FIFA, visticamāk, pieņems zināmas izmaiņas reglamentā, lai nepieļautu līdzīgu situāciju atkārtošanos, un, iespējams, tiesnešiem piešķirs papildu diskvalifikācijas un naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!