Foto: F64

Latvijas virslīgas futbola čempionāts varētu atgriezties pie astoņu komandu formāta, kas būtu optimālāks Latvijā, otrdien notikušajā sēdē diskutēja Latvijas Futbola federācijas valde.

Pēdējo reizi Latvijas virslīgā astoņu komandu turnīrs risinājās 2007.gadā. Vēlāk 2009.gadā pēc totalizatoru skandāla virslīgas čempionātu pabeidza astoņas komandas, taču turpmāk visu laiku bijušas nemainīgi desmit komandas.

Kā sarunā ar portālu "Delfi" teica viens no LFF valdes locekļiem Dainis Gudermanis, runājot par Latvijas virslīgu galvenais jautājums bijis par klubu licencēšanu, kas būtiski jāuzlabo, lai noteikumi būtu stingrāki. Kā zināms, šogad vēl dažas dienas pirms Latvijas virslīgas sezonas sākuma nebija skaidrība par dalībnieku skaitu, jo licences nebija saņēmuši divi klubi - "Skonto" un Daugavpils "Daugava". Šī iemesla dēļ virslīgas pirmā kārtu bija jāpārceļ par nedēļu vēlāk, bet pēc tam pirmo kārtu nācās aizvadīt pēc astoņu komandu principa, un pārējie divi klubi cīņā iesaistījās vēlāk.

"Stingrākiem jābūt, juridiski viņus pat nevarēja ieviest. Plānots, ka tuvākajā laikā precizēsim juridiskos jautājumus, lai licencēšana būtu stingrāka," teica Gudermanis, kurš atklāja, ka diskusijā arī izskanēja variants par atgriešanos pie astoņu komandu turnīra, jo desmit komandām vienkārši Latvijā nav rezervju. "Mana uztverē, Latvijā nevar būt 10 komandu - ne stadionu infrastruktūra, ne tik daudz futbolistu tādā līmenī, un galu galā arī nauda. Astoņas komandas spēlē četrus apļus - tas būtu normāls risinājums."

"Ar juridiskām lietām saistītām komisijām nopietni jālemj, lai nākošgad šāda situācija licencēšanā neatkārtotos un process neievilktos līdz martam. Ir vairāki ierosinājumi, bet nezinu, vai tie tiks ņemti vērā. Piemēram, ir dažādi jautājumi, kurus var jau izskatīt novembrī, negaidot klubu budžetus. Ja gadījumā klubs neiziet pirmo etapu, tad viņš pie otrā nemaz netiek pielaists. Nevis atstāt uz pēdējo brīdi, kā šogad, kad divas dienas pirms čempionāta bija jālemj. Galvenais, lai licencēšanas jautājums ātrāk notiek un noslēdzas pats vēlākais janvāra beigas. Tas nav normāli, ka nezina, cik komandas spēlēs čempionātā," savu viedokli pauda Gudermanis. Lai gan LFF Valdes sēde kopumā diskutēja par virslīgu, jautājums par aizdomīgajām spēlēm Latvijas futbolā netika apspriests. Kā zināms, biedrība "Latvijas Futbola virslīga" Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei piektdien, 1.augustā ir nodevusi iesniegumu ar lūgumu izmeklēt iespējamo Latvijas futbola virslīgas klubu dalību spēļu sarunāšanā. LFF, kas ir vadošā futbola organizācija valstī, ar līdzīgu iesniegumu nekad nav vērsusies pie tiesībsargājošām institūcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!