Latvijas futbola izlase šī gada novembrī aizvadīs vēl vienu nometni, kuras ietvaros piedalīsies Baltijas kausa izcīņā. Latvija sāks turnīru 16. novembrī ar mājas spēli "Daugavas" stadionā Rīgā pret Igauniju, informēja Latvijas Futbola federācija.

Gaidāmā spēle ar Igauniju ir īpaša, jo tā notiks simts gadus pēc abu valstsvienību pirmās oficiālās spēles vēsturē. 1922. gada 24. septembrī abu tobrīd jaunizveidoto valstu izlases debitēja starptautiskā futbola apritē ar savstarpējo maču. Latvijas Sporta biedrības stadionā toreiz tika fiksēts neizšķirts 1:1. Mača otrajā minūtē Edvīns Johans Bārda guva Latvijas izlases pirmos vārtus vēsturē, bet 88. minūtē Oskars Ūprauss igauņiem panāca izlīdzinājumu.

Šoreiz gan neizšķirts nebūs iespējams, jo šoreiz Baltijas kauss notiks pēc play-off principa. Vispirms 16. novembrī tiks aizvadītas divas pusfināla spēles Latvija-Igaunija un Lietuva-Islande. Abu dueļu uzvarētāji 19. novembrī sacentīsies turnīra finālā, bet pusfināla zaudētāji tajā pašā dienā spēlēs savā starpā par 3./4. vietu. Neizšķirtu gadījumā sekos 11 metru sitienu sērijas bez papildlaika.

Ja Latvijas izlase 19. novembra spēlē tiksies ar Islandi, šis mačs risināsies turpat "Daugavas" stadionā. Ja Latvijas izlases 19. novembra mača pretiniece būs Lietuva, šī spēle notiks mūsu komandas sāncenšu laukumā.

Igaunija ir izlase, ar kuru Latvija spēlējusi visbiežāk. Līdz šim abas komandas sacentušās 60 reižu, 28 reizes uzvaru svinēja Latvija, 21 reizi bija neizšķirts un 11 reižu pārāki bija igauņi. Vārtu starpība savstarpējās spēlēs līdz šim ir 94-62 Latvijas izlases labā.

Pozitīva bilance Latvijai ir arī pret Lietuvu. Līdz šim aizvadītajos 56 mačos 29 uzvaras mūsu izlasei, 15 panākumu Lietuvai un 12 neizšķirti. Vārtu starpība 119-77 Latvijas labā.

Ar šoreiz turnīrā startējošo Islandi mūsu valstsvienība spēlējusi sešas reizes. Divreiz Latvija uzvarēja, divreiz fiksēti neizšķirti, divreiz pārāki bija islandieši. Vārtu starpība ir identiska 11-11.

Baltijas kauss ir senākais aizvien aktīvais izlašu futbola turnīrs pasaulē. Pirmoreiz Baltijas kauss tika izspēlēts 1928. gadā. Agrāk turnīrs notika katru gadu, bet kopš gadsimtu mijas par reģiona labākās izlases godu komandas sacenšas ik pēc pāris gadiem. Pašreizējā trofejas īpašniece ir Igaunija, bet iepriekšējās četras reizes trofeja nonāca Latvijas izlases rīcībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!