Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas futbola izlases kandidātu sarakstā jūnijā paredzētām spēlēm iekļauti četri debitanti, bet kandidātu lokā nav iekļuvuši pieredzējušie Artūrs Zjuzins un Pāvels Šteinboirs, kuri iepriekšējā sasaukumā pārkāpa disciplīnu.

Latvijas valstsvienība jūnijā aizvadīs divas 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēles. Vispirms 16. jūnijā Latvija "Skonto" stadionā Rīgā samēros spēkus ar Turciju, bet 19. jūnijā izlasei būs izbraukuma mačs pret Armēniju.

Pirmo reizi uz Latvijas izlases nometni uzaicināti četri futbolisti: vārtsargs Jānis Beks, pussargi Deniss Meļņiks un Dmitrijs Zelenkovs, kā arī uzbrucējs Marko Regža. Tāpat starp 25 uzaicinātajiem spēlētājiem ir vēl trīs, kuri nav piedzīvojuši debiju valstsvienībā. Kopumā septiņi futbolisti izlašu rūdījumu vēl nav baudījuši.

Salīdzinājumā ar marta nometni šoreiz uz izlasi nav uzaicināti vārtsargs Pāvels Šteinbors, aizsargi Kaspars Dubra un Emīls Birka, pussargi Artūrs Zjuzins un Renārs Varslavāns.

Kā zināms, Zjuzins un Šteinbors iepriekšējā sasaukumā martā neievēroja disciplīnu. Marta izskaņā Latvijas futbolisti kvalifikācijas sākumā viesos ar 0:1 zaudēja Velsai. Vārtus sargāja tieši Šteinbors, bet Zjuzins devās sākumsastāvā.

Pēc mača abi nodevušies alkohola lietošanai un nākamajā dienā nav spējuši lidot ar izlasi mājupceļā, vēsta "sportacentrs.com". Tādējādi Šteinbors un Zjuzins ar novēlošanos atgriezās dzimtenē. Šteinbors pēc notikušā zaudēja RFS pirmā vārtsarga vietu, kamēr Zjuzins izlaida dažas spēles un pēcāk atgriezās komandas mačos.

Latvijas Futbola federācija (LFF) pēc notikušā nekādu komentāru par abu futbolistu disciplīnas pārkāpumiem nesniedza, savukārt RFS galvenais treneris Viktors Morozs futbolistu neiekļaušanu sastāvā mačos pēc valstsvienības cīņām argumentēja ar sportistu nogurumu.

Marko Regža šosezon ir viens no labākajiem snaiperiem "Optibet" futbola virslīgā. Nonākot ambiciozā "Riga FC" rīcībā, uzbrucējam izdevās reanimēt savu karjeru un izmantot vēl vienu radušos iespēju. Šobrīd viņš ar deviņiem vārtiem ir otrs labākais vārtu guvējs Latvijas čempionātā. Līdzās viņam "Riga FC" rindās šosezon pietiekami spilgti spēlē arī Eduards Dašķevičs, kurš vairākus gadus slīpējis meistarību Beļģijas kluba "Anderlecht" akadēmijā, kā arī pārbaudījis savus spēkus Norvēģijas augstākajā līgā. Šis viņam ir pirmais gads pieaugušo futbolā Latvijā. Vārtsargs Jānis Beks labi sevi apliecina turnīra tabulas vidusdaļā esošā FK "Metta" sastāvā. Pietiekami rezultatīvi šosezon RFS kreklā spēlē arī pussargs Dmitrijs Zelenkovs. Regža un Zelenkovs ir jau labi pazīstams ar Daini Kazakeviču un viņa prasībām. Visi trīs sadarbojās laikā, kad Kazakevičs vadīja Latvijas U-21 izlasi.

Latvijas izlase nometni sāks svētdien gandrīz pilnā sastāvā. Nometnes pirmajā dienā trūks vēl tikai Raimonda Kroļļa, kura pārstāvētā komanda "Spezia Calcio" 11. jūnijā aizvadīs pārspēles par vietas saglabāšanu Itālijas augstākajā līgā. Visi pārējie futbolisti būs ierindā jau nometnes pirmajā dienā. Ārzemēs spēlējošie futbolisti pēc sezonas beigām trenējās individuāli.

Gaidāmajā nometnē Roberts Savaļnieks var kļūt par 34. futbolistu Latvijas izlases vēsturē ar vismaz 50 mačiem izlases kreklā. Šobrīd 30 gadus vecā aizsarga rēķinā ir 49 spēles un divi gūti vārti. Starp citu, pirmos vārtus izlases labā valmierietis guvis tieši pret Turciju. Tas notika 2021. gada martā Stambulā, kad pēc lieliska Raiva Andra Jurkovska reida Roberts Savaļnieks ievadīja Latvijas izlases atspēlēšanos. Spēle beidzās neizšķirti 3:3. Tā paša gada izskaņā Savaļnieks izcēlās pret turkiem arī Rīgā. Pēc viņa centrējuma Merihs Demirals raidīja bumbu savos vārtos, pretējā gadījumā to izdarītu Vladislavs Gutkovskis.

Īpaši savstarpējie rēķini ar Turcijas izlasi ir arī Jānim Ikauniekam. Pieredzes bagātākajam Latvijas izlases futbolistam šajā sasaukumā pirmā spēle izlases kreklā bija tieši pret Turciju - 2014. gada oktobrī kuldīdznieks "Skonto" stadionā palīdzēja Latvijai izcīnīt neizšķirtu 1:1.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!