Foto: LETA
Latvijas futbola valstsvienība 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē šodien uzņem Turciju.

Mačs "Skonto" stadionā sāksies plkst.21.45. To tiešraidē būs iespējams vērot Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālā.

Šī abām valstsvienībām būs principiāla spēle, jo tās ne tikai atrodas viena otrai blakus turnīra tabulā, bet vēl 2003.gadā Latvijas izlase Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra izslēgšanas spēlēs sensacionāli divu maču summā pieveica potenciālo pāra favorīti Turciju, nodrošinot sev vietu 2004.gada finālturnīrā Portugālē.

Jau vēstīts, ka abas komandas iepriekšējās Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles aizvadīja piektdien. Latvija savā laukumā mazākumā ar 0:3 piekāpās Islandei, bet Turcija ar 1:2 savās mājās atzina Čehijas pārspēku.

Pēc divām kārtām A grupā pa sešiem punktiem ir Čehijai un Islandei, Nīderlande iekrājusi trīs punktus, pa vienam punktam ir Latvijai un Kazahstānai, bet bez punktiem cīnās Turcija.

Kamēr Latvijas izlase pasaules rangā ieņem 99.vietu, Turcija atrodas 38.pozīcijā.

Latvijas izlasei šajā mačā vēl joprojām nepalīdzēs traumētie vārtsargs Andris Vaņins, aizsargs Vitālijs Maksimenko, pussargi Aleksandrs Cauņa, Artis Lazdiņš un Oļegs Laizāns, kā arī uzbrucējs Edgars Gauračs.

Tāpat Latvijai duelī pret Turciju nepalīdzēs uzbrucējs Artjoms Rudņevs, kurš piektdienas spēlē pret Islandi nopelnīja divas dzeltenās kartītes un līdz ar to arī noraidījumu no laukuma, kam seko diskvalifikācija.

Paredzams, ka Rudņeva vietā sākumsastāvā dosies Eduards Višņakovs. Tāpat 11 spēlētāju vidū varētu tikt iekļauts arī Gints Freimanis.

Šajā mačā laukumā varētu atgriezties arī Artūrs Zjuzins, kurš pirms mača pret Islandi iedzīvojās angīnā.

Uz Latvijas izlasi pirmoreiz izsaukts 19 gadus vecais pussargs Jānis Ikaunieks, kurš ar 21 vārta guvumu ir Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta rezultatīvākais spēlētājs, bet pēc ilgāka pārtraukuma ar to kopā ir arī uzbrucējs Deniss Rakels un pieredzējušais pussargs Viktors Morozs.

Praktiski visi no šobrīd Turcijas sastāvā esošajiem futbolistiem pārstāv vietējā čempionāta komandas, taču izlasē spēlē Madrides "Atletico" pussargs Arda Turans, kurš lielā mērā palīdzēja vienībai iepriekšējā sezonā kļūt par Spānijas čempioni un spēlēt UEFA Čempionu līgas finālā.

Neilgi pirms šomēnes gaidāmajām atlases spēlēm Turcijas izlasei atteica aizsargs Omērs Topraks un uzbrūkošais pussargs Hakans Kalhanoglu, kuri abi pārstāv Vācijas bundeslīgas vienību Leverkūzenes "Bayer", jo viņi baidās no sava partnera Gokana Tores. Pašlaik Stambulas "Bešiktaš" komandu pārstāvošais Tore 2013.gada oktobrī pēc Pasaules kausa kvalifikācijas spēles ar Nīderlandi saviem izlases partneriem Toprakam un Kalhanoglu viesnīcā draudējis ar ieroci.

Tikmēr Turcijas izlases treniņnometni papildinājis bijušais Eiropas grandu Minhenes "Bayern" un Madrides "Real" pussargs Hamits Altintops, kurš pašlaik spēlē Stambulas "Galatasaray" rindās.

Bez Topraka un Kalhanoglu oktobra mačos Turcijai diska trūces dēļ nepalīdz vārtsargs Volkans Demirels, pēdas savainojumā iedzīvojies uzbrucējs Buraks Jilmazs, kamēr vēl viens priekšējās līnijas futbolists Mustafa Pektemeks no kandidātu loka svītrots muskuļa plīsuma dēļ, bet aizsargs Kāns Ajhans nevar spēlēt pirksta traumas dēļ.

Latvijas valstsvienība Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmajā mačā septembrī izbraukumā cīnījās 0:0 ar Kazahstānu, bet Turcija izbraukumā ar 0:3 negaidīti piekāpās Islandei.

Latvija kvalifikācijas turnīrā startē A apakšgrupā kopā ar Nīderlandi, Čehiju, Turciju, Islandi un Kazahstānu. Turpinājumā Latvija novembra vidū izbraukumā sacentīsies ar spēcīgo Nīderlandi.

Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde uzdevusi izlasei iekļūt labāko trijniekā.

Pēc divu apļu grupu turnīra finālsacensībās iekļūs katras grupas divas labākās komandas un labākā no trešajā vietā palikušajām izlasēm. Pārējās astoņas trešo vietu ieguvējas spēkosies "play-off" pāros par četrām atlikušajām ceļazīmēm.

Finālturnīrs 2016.gadā notiks Francijā. Šis būs pirmais Eiropas čempionāts, kurā līdzšinējo 16 komandu vietā startēs 24 izlases.

Latvijas futbola izlases kandidātu saraksts:

vārtsargi - Aleksandrs Koļinko (Kaļiņingradas "Baltika", Krievija), Pāvels Šteinbors (Zabžes "Gornik", Polija);

aizsargi - Kaspars Gorkšs (bez kluba), Vitālijs Jagodinskis (Užhorodas "Hoverla", Ukraina), Oļegs Timofejevs, Kaspars Dubra, Antons Kurakins (visi - "Ventspils"), Gints Freimanis ("Jelgava"), Nauris Bulvītis ("Aarau", Šveice), Vladislavs Gabovs ("Skonto");

pussargi - Jānis Ikaunieks ("Liepāja"), Artūrs Zjuzins ("Baltika"), Aleksandrs Fertovs (bez kluba), Aleksejs Višņakovs (Kišiņevas "Zimbru", Moldova), Viktors Morozs, Ritvars Rugins (abi - "Skonto"), Jurijs Žigajevs ("Ventspils"), Andrejs Kovaļovs (Kišiņevas "Dacia", Moldova);

uzbrucēji - Artjoms Rudņevs (Hamburgas SV, Vācija), Deniss Rakels (Krakovas "Cracovia", Polija), Eduards Višņakovs (Lodzas "Widzew", Polija), Valērijs Šabala (Famagustas "Anorthosis", Kipra).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!