Foto: F64

Latvijas futbola izlases šā gada 3. martā Luandā neizšķirti aizvadītā pārbaudes spēle pret Angolu nav uzskatāma par A kategorijas spēli, kas tiek ierēķinātas veidojot FIFA rangu tabulu un tāpēc nevar arī papildināt spēlētāju individuālo statistiku pēc aizvadītajām spēlēm un gūtajiem vārtiem.

Vitālijs Astafjevs joprojām paliek Eiropas rekordists pēc savas valsts izlasē aizvadīto spēļu skaita, taču tas vairs nebūs 167 kā tika minēts pēc aizvadītajā nedēļā notikušās spēles Ķīnā, bet gan 166. Savukārt Ģirtam Karlsonam kopējā statistikā nevar tikt ieskaitīti devītie gūtie vārti, bet Igors Tarasovs līdz nosacījumiem atbilstošai spēlei valstsvienībā vēl būs spiests gaidīt, jo viņa līdz šim domātā debija jāuzskata par nenotikušu.

Spēle Luandā, protams, uzskatāma par notikušu, tajā tikās divu valstu izlases, tā beidzās 1:1 un rezultāts nav apšaubāms. Diemžēl saskaņā ar pasaules futbola jumta organizācijas FIFA prasībām, tā nav uzskatāma par A kategorijas spēli, jo Angolas izlases treneris Zeka Amarals 88. minūtē Žoba vietā izlaida uz maiņu Mingito, bet tā bija septītā veiktā spēlētāju maiņa angoliešiem šajā sacensībā, ko parāda informācija gan Latvijas presē - laikrakstā "Čas", gan aģentūras "Angola Press" ziņojumā.

FIFA oficiālajā mājas lapā internetā var iepazīties ar FIFA ģenerālsekretāra vietnieka Markusa Katnera 2008. gada 26. jūnijā FIFA locekļiem izsūtīto cirkulāru Nr. 1150, kurā lūgts vērst uzmanību uz spēlētāju maiņu skaitu, kur oficiālos turnīros - Pasaules kausa vai konfederāciju čempionātos vai to kvalifikācijā to nedrīkst būt vairāk par trim. Taču pārējās spēlēs valstsvienību līmenī nedrīkst pārsniegt sešas: "Nacionālo A izlašu spēlēs maksimālais veicamo maiņu skaits ir sešas. Tas attiecas uz visām nacionālo A izlašu spēlēm bez izņēmuma. Mēs lūdzam jūs nodot šo informāciju visiem jūsu asociācijas starptautiskajiem tiesnešiem un to asistentiem."

3. marta spēle, ko vadīja tiesneši no Angolas, nemaz nav pieminēta arī FIFA interneta mājas lapas rezultātu sadaļā, savukārt informācija par Angolas komandas veiktajām maiņām - protokolā par spēli Latvijas Futbola federācijas (LFF) oficiālajā mājas lapā. "Šī spēle bija A kategorijas spēle. Kā tad Anglijas un Itālijas spēlē varēja izdarīt 11 spēlētāju maiņas? FIFA tikai rekomendē izdarīt sešas maiņas, taču ja komandas vienojas par vairāk maiņām, tās riskē saņemt no FIFA brīdinājumu," uzskata Latvijas futbola izlases ģenerālmenedžeris Genādijs Karavajevs. "Kā tad ķīnieši pirms spēles protokolā ierakstīja 14 rezervistus?" Karavajevs gan nekomentēja to, kā Ķīnas galvenais treneris Hendzjiņs Gao veica tikai piecas maiņas, bet pārējie deviņi futbolisti tā arī palika rezervistos.

Ģenerālmenedžera pieminētā Anglijas - Itālijas spēle (1:2), kuras gaitā mājinieki nomainīja visu sastāvu, notika 2002. gada martā Līdsā, vairāk nekā sešus gadus pirms FIFA sūtītā cirkulāra nacionālajām federācijām, kurā paziņots par jaunajiem maiņu noteikumiem.

Ar Angolas spēles neieskaitīšanu Latvijas izlases 2010. gada bilance kļūst vēl pieticīgāka - viena uzvara pār Maltu, trīs neizšķirti un seši zaudējumi. Vārtu attiecība 4:12. Zaudējums ir arī neiegūtie punkti FIFA reitingam par šo neizšķirtu, kas uz Latvijas kopējā pieticīgā ranga punktu fona nebūtu maz.

LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, uzzinājis par apšaubāmo 3. marta spēles statusu, solīja sīkāk noskaidrot detaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!