Latvijas vīriešu futbola izlases kandidātu saraksts 2022.gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla oktobra spēlēm ir veidots, ņemot vērā, ka jāspēlē tikai divi mači, un plānots iztikt ar 24 futbolistiem, ja viņi visi būs gatavi spēlēm, ceturtdien Latvijas Futbola federācijas (LFF) organizētajā preses konferencē skaidroja Latvijas valstsvienības galvenais treneris Dainis Kazakevičs.

Jau ziņots, ka pirms oktobra sākumā paredzētajām divām Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlēm Rīgā ar Nīderlandi un Turciju Kazakevičs uz treniņnometni ir uzaicinājis 24 spēlētājus - pa trim vārtsargiem un uzbrucējiem un pa deviņiem aizsargiem un pussargiem.

"Mums šoreiz būs divas, nevis trīs spēles, kā tas bija divos iepriekšējos sasaukumos martā un septembrī. Turklāt tās būs divas spēles mājās, kurām nav papildu risku, kas saistīti ar izbraukumiem. Tāpēc plānojam iztikt ar 24 spēlētājiem, un, ja visi varēs spēlēt, papildu spēlētājus izlasē neiekļausim," treniņnometnes dalībnieku skaitu pamato Kazakevičs, piebilstot, ka tāpēc arī aizsargu rindās nolemts iztikt bez RFS centrālā aizsarga Vitālija Jagodinska, kaut arī pārējiem kandidātiem uz vietu izlasē šajā pozīcijā ne visiem ir pastāvīga spēļu prakse.

Treneris pavēstīja, ka Mārcim Ošam situācija būs uzlabojusies, jo starpposmā starp divām izlases treniņnometnēm viņš jau ir trenējies savā jaunajā Šveices klubā un būs labākā fiziskā kondīcijā. Savukārt Antons Černomordijs trešdien spēlēja "Riga" kluba rindās, un Kazakevičs domā, ka līdz izlases spēlei viņš būs gatavs.

Sastāvā šoreiz nav Gdaņskas "Lechia" pussarga Kristera Tobera.

"Diemžēl viņš joprojām ir traumēts. Vēl nav skaidrs, vai būs nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās," skaidro Kazakevičs.

Savukārt Jāni Ikaunieku izlases treneru štābs apmeklēja Kuopio "Palloseura" klubā Somijā, tiekoties arī ar kluba vadību.

"Viņa gadījumā ir jautājums, vai viņš paspēs atjaunoties pēc savainojuma līdz nākamās nedēļas beigām. Pirmais indikators būs jau šajā nedēļas nogalē klubā, kad Kuopio klubam paredzēta kārtējā spēle," saka treneris.

Tāpat treneris ir sekojis līdzi "Liepājas" pussarga Mārtiņa Ķigura karjerai, uzsverot, ka viņš šo futbolistu augstu vērtē un kā viņa vēl straujākam progresam ir patraucējusi trauma. Teicamais sniegums kluba rindās viņa iespējas spēlēt izlasē paaugstina, piebilda Kazakevičs.

Jautājumā par diviem Latvijas futbolistiem, kuri spēlē Vācijas trešajā līgā treneris viesa skaidrību, ka "Freiburg II" komandas spēlētāja Daniela Ontužāna gadījumā situācija ir pozitīvāka, jo viņš šī mēneša laikā ir spēlējis klubā un divus mačus aizvadījis Latvijas U-21 izlasē. Šoreiz nolemts futbolistu uz pieaugušo izlasi neizsaukt, ļaut viņam spēlēt U-21 izlasē, bet pirms nākamā Latvijas valstsvienības sabraukuma vērtēt, vai ir lietderīgi viņu izsaukt uz pieaugušo izlasi.

Savukārt Dortmundes "Borussia" Čebraila Makrecka nav kandidātu sarakstā, jo viņš dažus mēnešus atpakaļ izlases vadībai ir pateicis, ka viņu neinteresē spēlēšana Latvijas izlašu sastāvā.

Pēc saslimšanas ar Covid-19 Latvijas U-17 izlasē, kas tai neļāva pabeigt savās mājās notiekošo Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru aktuāls ir jautājums arī par drošību pieaugušo izlasē

"Nacionālajā izlasē apmēram puse no spēlētājiem ir vakcinēti, un varbūt pat visi treneru štāba dalībnieki ir vai nu vakcinēti, vai pārslimojuši," skaidrību šajā jautājumā ieviesa Kazakevičs.

Latvijas izlase 8.oktobrī "Daugavas" stadionā tiksies ar Nīderlandi, bet trīs dienas vēlāk turpat uzņems Turciju. Cikla noslēgumā Latvija novembrī viesosies pie Norvēģijas un Gibraltāra.

G apakšgrupā pēc sešām spēlēm pa 13 punktiem ir Nīderlandei un Norvēģijai, 11 punktus guvusi Turcija, astoņi punkti ir Melnkalnei, pieci Latvijai, bet Gibraltārs joprojām ir bešā.

Eiropas zonā izlases sadalītas desmit apakšgrupās - piecās pa piecām izlasēm un piecās pa sešām izlasēm. Pasaules kausa finālturnīram kvalificēsies desmit grupu uzvarētājas, bet "play-off" kārtā piedalīsies desmit otro vietu ieguvējas un divas labākās UEFA Nāciju līgas komandas, kas apakšgrupās būs ārpus labāko divnieka.

Izslēgšanas turnīrā 12 izlases tiks sadalītas trīs "play-off" zaros, kur 2022.gada martā tiks noskaidrotas vēl trīs finālturnīra dalībnieces.

Pasaules kausa finālturnīrs norisināsies Katarā, un karsto laika apstākļu dēļ turnīrs tiks izspēlēts ziemā - no 21.novembra līdz 18.decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!