Latvijas nacionālās futbola izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs izvēlējies 24 futbolistus marta nometnei Maltā, kur paredzētas pārbaudes spēles ar Kuveitu (25. martā) un Azerbaidžānu (29. martā). Pirmo izsaukumu uz valstsvienību izpelnījušies "Optibet" futbola virslīgas kluba "Valmiera" FC aizsargi Daniels Balodis un Emīls Birka, ziņots Latvijas Futbola federācijas (LFF) mājaslapā.

Kā zināms, šogad Latvijas izlasi gaida UEFA Nāciju līgas spēles jūnijā un oktobrī. Gatavojoties oficiālajām spēlēm, valstsvienība martā aizvadīs divas pārbaudes spēles Maltā, raksta LFF.

Ar Kuveitu līdz šim spēlēts tikai vienreiz (0:2, 2003. gads), bet ar Azerbaidžānu spēki samēroti jau vairākkārt (trīs neizšķirti, viens zaudējums), pēdējoreiz tam notiekot 2018. gada vasarā Rīgā (1:3). Toreiz savus pirmos vārtus valstsvienības kreklā guva Roberts Uldriķis, kurš veselības problēmu dēļ šoreiz nebūs izlases rīcībā. Tāpat savainojumi ir arī Dāvim Ikauniekam un Artūram Zjuzinam.

Marta nometnē Latvijas izlasei paredzēts intensīvs treniņu darbs. Komanda pulcējas svētdien Rīgā, bet pirmdien, 21. martā, dosies uz Maltu, kur līdz spēlei ar Kuveitu paredzēts aizvadīt sešus treniņus.

"Šīs nometnes uzdevums ir maksimāli labi sagatavoties Nāciju līgas spēlēm jūnijā," ceturtdien preses konferencē noteica Dainis Kazakevičs. "Esmu apmierināts ar pretinieku izvēli un spēļu formātu. Starp pirmo un otro spēli ir mazliet laika, lai veiktu treniņu darbus. Galvenā ideja ir atstrādāt spēles stilu jūnija spēlēm Nāciju līgā. Ņemot vērā pagājušā gada spēles stilu un sniegumu, ir būtiskas lietas, kur nepieciešami uzlabojumi, un pie tā strādāsim šajā nometnē."

Izlases rīcībā atgriezies vārtsargs Pāvels Šteinbors, pussargi Kristers Tobers un Jānis Ikaunieks, kuri traumu dēļ nevarēja palīdzēt valstsvienībai novembra mačos. Komandai šoreiz jāiztiek bez aizsarga Raivja Andra Jurkovska. Šoreiz ar izlasi nebūs trenera asistenta Jurģa Pučinska, kurš šajā pašā laikā kā galvenais treneris vadīs Latvijas U-17 izlasi Eiropas čempionāta kvalifikācijas Elites kārtā.

23 gadus vecais Daniels Balodis līdz šim spēlējis Latvijas U-21 izlasē (13 mači, divi vārti), kur ir pildījis arī kapteiņa pienākumus. Tāpat viņš ir spēlējis arī Latvijas U-19 (16 spēles, 0 vārtu) un U-17 izlasēs (7/0). Nu jau trešo sezonu pēc kārtas viņš pārstāv "Valmiera" FC, kuras rindās aizvadījis 35 spēles Latvijas virslīgā.

Savukārt 21 gadu vecais Emīls Birka ir arī Latvijas U-21 izlases spēlētājs. Šajā kvalifikācijas ciklā viņš no zvana līdz zvanam piedalījies visos sešos U-21 izlases mačos, bet pavisam kopā viņa rēķinā 16 spēles U-21 izlasē, 11 mači U-19 izlasē un divas spēles U-17 izlases rindās.

"Abiem jaunpienācējiem sekojām līdzi kādu laiku," LFF mājaslapā citēts Kazakevičs. "Skaidrs, ka šoreiz sakrita vairāki apstākļi, kas pasteidzināja abu uzaicināšanu. Šīs sezonas kontekstā plānojam vēl četru piecu spēlētāju pakāpenisku iekļaušanu izlases rindās. U-21 kandidātus izsaucam tajā brīdī, kad, pirms nometnes vērtējot, viņiem ir iespēja tikt pie spēles minūtēm nacionālajā izlasē. Šobrīd, vērojot savā rīcībā esošos spēlētājus, redzējām, ka šis ir īstais brīdis uzaicināt viņus uz nacionālo izlasi."

Marta laikā trīs spēles Itālijas B sērijas kluba "Parma" rindās aizvadījis 18 gadus vecais uzbrucējs Dario Šits. Šajā nometnē izlases rīcībā ir tikai divi nomināli uzbrucēji, taču treneris neredzēja nepieciešamību uz izlasi uzaicināt vēl kādu uzbrucēju.

"Uzskatu, ka uzbrukuma grupā mums ir četri spēlētāji – Jānis Ikaunieks, Mārtiņš Ķigurs, Vladislavs Gutkovskis, Raimonds Krollis. Dario Šita kontekstā – neizslēdzu, ka šī gada ietvaros viņš var būt mums interesants, bet šobrīd viņš gatavojas darbam U-21 izlasē."

Kazakevičam arī tika jautāts, vai gaidāmajās pārbaudes spēlēs plānota plaša spēlējošā sastāva rotācija. "Tie spēlētāji, kuri šajā nometnē pārliecinās par savu gatavību pildīt konkrētus uzdevumus, tos arī izmantosim. Būs arī stratēģiski lēmumi, kur vēlamies pārbaudīt kādu spēlētāju konkrētā pozīcijā. Rotācija nav pašmērķis, bet zināma rotācija, protams, būs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!