Foto: LETA
Latvijas Futbola federācijas (LFF) valdes sēdē otrdien, 18. decembrī, vēl netika apstiprināts jaunais Latvijas izlases treneris.

Kā skaidroja LFF prezidents Kaspars Gorkšs, vienošanās ar jauno galveno treneri praktiski ir panākta, tomēr šim speciālistam vēl jātiek galā ar savu līdzšinējo darba devēju.

Visticamāk, ka Latvijas izlases vadība tiks uzticēta valsts čempionvienības "Riga FC" galvenajam trenerim, ukrainim Viktoram Skripņikam.

"Šodien vēl neizdevās pilnībā noslēgt šo jautājumu. Mums potenciālais treneris ir skaidri zināms, bet aktuālas ir viņa attiecības ar iepriekšējo darba devēju. Tās šobrīd nav atrisinātas, tāpēc būs kāds mirklītis jāpagaida," sacīja Gorkšs.

LFF prezidents ļoti izvairīgi atbildēja uz konkrētu jautājumu par iespējamo izlases vadītāju un viņa saikni ar "Riga FC".

"Izkristalizējies ir viens kandidāts. Nebūtu korekti nosaukt šo uzvārdu, jo tas varētu viņam maksāt ar kaut kādām sankcijām. Domāju ka žurnālisti ir pietiekami erudīti, lai viegli noteiktu, kurš tas ir. Federācijai nebūs jāmaksā kompensācija viņa klubam. Tas (līguma laušana) trenerim pašam ir jāizdara. Ja runājam par trenera iepriekšējo līgumu un tā laušanu, es šajās sarunās neesmu iesaistīts," apgalvo Gorkšs.

Pēc Gorkša teiktā, LFF pārrunas veica pa tiešo ar pašu speciālistu, un jau šobrīd viņa klubam esot jābūt informētam par gaidāmajām pārmaiņām.

Kā iepriekš plānots, līgums ar jauno treneri tiks slēgts uz trīs gadiem līdz 2021. gada beigām. Tādējādi treneris vadīs komandu ne tikai 2020. gada Eiropas čempionāta atlasē, bet arī 2022. gada Pasaules kausa kvalifikācijā. LFF un jaunais treneris praktiski esot vienojušies arī par atalgojuma apmēru, kas būšot aptuveni iepriekšējā trenera Miksu Pātelainena līmenī.

Gorkšs atklāja, ka kopumā uz vakanto Latvijas izlases galvenā trenera amatu esot bijuši apmēram 20 interesentu "dažādā amplitūdā – gan pēc ambīcijām, gan pēc atalgojuma".

"Ceru, ka tuvākajās dienās būs skaidrība. Šobrīd ir sarunas starp treneri un darba devēju. Ceram uz ātru un pozitīvu lēmumu. Labāk, lai šis jautājums aizņem ilgāku laiku, bet nonākam pie trenera, kurš šobrīd ir labākais variants, nekā sasteidzam," vilcināšanos pamato Gorkšs.

Šobrīd Latvijas futbola izlase ir ne tikai bez galvenā trenera, bet arī bez ģenerālmenedžera, jo šo amatu atstāja Roberts Mežeckis. Gorkšs teica, ka šajā jautājumā skaidrības vēl nav, bet par to atbildīgs ir LFF sporta direktors Dainis Kazakevičs.

Līdzšinējam Latvijas izlases galvenajam trenerim Miksu Pātelainenam līgums bija noslēgts līdz 2018. gada beigām, bet decembra sākumā somu treneris paziņoja, ka nav ieinteresēts turpināt sadarbību. Pirms Pātelainena valstsvienību vadīja Aleksandrs Starkovs, kuru LFF valde atlaida šī gada aprīlī pēc valstsvienības apkaunojošā zaudējuma Gibraltāram.

Pirmais atjaunotās Latvijas izlases treneris no 1992. līdz 1997. gadam bija Jānis Gilis, tad viņu uz diviem gadiem nomainīja Gruzijas speciālists Revazs Dzodzuašvili. No 1999. līdz 2001. gadam Latvijas izlasi vadīja anglis Garijs Džonsons. Vairākkārt pie valstsvienības stūres atgriezies Aleksandrs Starkovs (2001–2004, 2007–2013, 2017–2018). No 2004. līdz 2007. izlases treneris bija Jurijs Andrejevs, no 2013. līdz 2017. gadiem valstvienība tika uzticēta bijušajam tās spēlētājam Marianam Paharam, bet pēdējais komandas vadītājs 2018. gadā bija somu speciālists Miksu Pātelainens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!