Foto: Sanita Ieva Sparāne

Latvijas futbola virslīgas klubs Jūrmalas "Spartaks", iespējams, ar viltotu līgumu Latvijas Futbola federācijā (LFF) reģistrējis kādu Krievijas futbolistu, par kuru tādējādi centies iegūt pāreju naudu, liecina internetā publicēts video.

2020. gada nogalē Krievijā populārs blogeris, bijušais futbolists un televīzijas komentētājs Jevgeņijs Savins izveidoja futbola klubu "Krasava", kas ar savu aktivitāti un atraktivitāti ieguva lielu popularitāti. Klubs spēlē Krievijas pēc spēka trešajā līgā jeb Krievijas profesionālās līgas otrajā divīzijā.

"YouTube" publicētajā video "Krasava" vaino "Spartaks" īpašnieku Marko Trabuki un ģenerāldirektoru Rihardu Ivanovu, viltojot 18 gadus vecā Matveja Ivahnova parakstus uz līguma. Kā apgalvo "Krasava" vadītājs Savins, Trabuki un "Spartaks" ar viltu "sakārtojuši", ka par futbolistu nav jāmaksā starptautiski noteiktā kompensācija jaunatnes akadēmijai, kurā sportists izaudzis. Savukārt pēc tam, viltojot parakstu, LFF reģistrēts Savina līgums ar Jūrmalas "Spartaks".

Kā sākās Ivahnova pārejas sāga

Ivahnovs savulaik bija perspektīvas titulētā kluba Maskavas "Dinamo" jauniešu komandas spēlētājs, tomēr 2021. gada vasarā pēc Trabuki un cita aģenta Timura Guruckajas solījumiem izlēma neturpināt sadarbību ar Krievijas kluba sistēmu, cerot iekļūt kādā Eiropas klubā. Tā kā noteiktajā pāreju periodā nav izdevies sakārtot nepieciešamās formalitātes, tad Ivahnovam piedāvāts doties stažēties uz Latvijas pirmās līgas klubu "Super Nova", bet ziemas pāreju periodā apsolīts doties citur uz Eiropu.

Kad 18 gadus vecais futbolists ieradies parakstīt līgumu, telpā bijis jurists un "Spartaks" ģenerāldirektors Ivanovs, bet Trabuki vai Guruckaja nav bijuši. Ivahnovam piedāvāts parakstīt uzreiz trīs līgumus – vienu ar "Super Nova", otru par līguma laušanu ar "Super Nova" un trešo ar "Spartaks", kas būtu datēts it kā ar 2022. gada 5. janvāri. No video noprotams, ka futbolists parakstījis līgumus ar "Super Nova", bet nav piekritis ilgākam līgumam ar "Spartaku".

Kā video skaidro "Krasava" vadītājs, "Super Nova" pēc UEFA standartiem ir ceturtās kategorijas klubs. Ja futbolists šī līmeņa klubā nospēlē 16 nedēļas, tad automātiski dzēšas futbolista trenēšanas kompensācija, kas pēc starptautiskajiem noteikumiem pienāktos Maskavas "Dinamo". Video minēts, ka trenēšanas kompensācija būtu apmēram 1,5 miljons (iespējams, eiro, bet video nav minēta konkrēta valūta).

"Super Nova" rindās Ivahnovs aizvadīja dažas spēles, pēc kā Covid-19 ierobežojumu dēļ Latvijas pirmās līgas čempionāts tika pārtraukts. Futbolists atgriezies Maskavā, trenējies individuāli un gaidījis solītos braucienus pārbaudīt spēkus Itālijā. Decembrī sportists ieradies Itālijas C līgas klubā "Siena", taču nav bijusi apsolītā iespēja mācīties universitātē, nav sakārtoti vēl citi jautājumi, tāpēc Ivahnovs atgriezies Maskavā. Trabuki atkal apgalvojis, ka nav izdevies sakārtot dokumentus, bet – kā video norāda futbolista tēvs - izrādās, ka jau 2021. gada decembrī Trabuki kļuvis par šī Itālijas kluba ģenerāldirektoru.

Tajā brīdī Ivahnovs pārtraucis sadarboties ar Trabuki un Guruckaju, un pievienojies FK "Krasava", tādējādi cerot atgriezties profesionālajā futbolā. Taču pēc sadarbības pārtraukšanas sākusies "jautrība". Kā noteikts starptautiskajos futbolistu pāreju noteikumos, FK "Krasava" no "Super Nova" pieprasījis pāreju pieprasījumu, kas apstiprina, ka Ivahnovam nav līgumsaistību. Tajā brīdī Trabuki futbolistam paziņojis, ka tā būs īre, nevis pāreja bez kompensācijas.

"Nav problēmu (pievienoties "Krasava"), bet tā jau būs īre. Es tev noņēmu (noteikto jauniešu trenēšanas) kompensāciju priekš Maskavas "Dinamo", un tā te nav, ka tu tagad tik vienkārši pāriesi uz "Krasava"," video atskaņots Trabuki teiktais, kas ierakstīts. Vēlāk arī otrs aģents Guruckaja pieprasījis no vecākiem kompensācijas par futbolistā ieguldīto: lidojumiem, dzīvošanām, utt.

Tomēr lielāki brīnumi sākušies vēlāk. Ar atpakaļejošu datumu uzradies it kā Ivahnova parakstīts ilggadējs līgums ar "Spartaks", ko futbolists fiziski nav parakstījis. Šis līgums arī reģistrēts LFF.

"FK "Krasava" rīcībā nonācis līgums, ko futbolists 5. janvārī it kā parakstījis ar Jūrmalas "Spartaks". Redzams, ka ir līguma melnbalta kopija, uz kopijas uzlikti paraksti, bet visur paraksti ir identiski vienādi," video skaidro Krievijas Futbola savienības (KFS) jurists.

Kā skaidro "Krasava" vadītājs Savins, futbolists fiziski nav varējis līgumu parakstīt, jo nav bijis tajā laikā Jūrmalā, turklāt acīmredzams, ka līgums ir viltots. Savins norāda, ka februāra sākumā, kad no LFF saņemta futbolista tā saucamā Latvijas futbola pase, pēdējais klubs minēts "Super Nova", bet "Spartaks" nav figurējis. "Spartaka" vārds parādījies jau vēlāk, kad "Krasava" vēlējusies reģistrēt Ivahnovu.

Kas tālāk?

Pēc notikušā "Krasava" sagatavojusi visus nepieciešamos dokumentus un vērsusies pie FIFA par aizdomām par krāpšanos un dokumentu viltošanu. FIFA līdz lietas izskatīšanai ļāvusi "Krasava" reģistrēt Ivahnovu savās rindās, un futbolists jau aizvadījis spēles Krievijas komandā.

"6. jūnijā būs skatīšana FIFA. Ceram, ka 6. jūnijā pierādīsim, ka tā ir bijusi visatļautība un krāpšanās," saka Savins.

Pēc notikušā "Krasava" lūgusi ekspertus izanalizēt pieejamo līgumu un konstatēts, ka uz visām līguma lappusēm Ivahnova paraksts ir uzlikts tehniski, iespējams, ar datora tehnoloģiju palīdzību. "Paņēma parakstu no līguma ar "Super Nova" un uzlika uz "Spartaka" līguma," skaidro Savins.

"Gribu vērsties pie LFF prezidenta Vadima Ļašenko. Šis stāsts met ēnu uz futbolu, kuru jūs vadāt. Tāpēc lūdzu veikt iekšējo izmeklēšanu, jo tieši LFF reģistrēja līgumu, ko vēlāk atsūtīja uz "Krasava". Tāpat aicinu vērsties pie likumsargiem, lai uzsāktu izmeklēšanu pret Marko Trabuki un Rihardu Ivanovu par krāpšanos un dokumentu viltošanu. Pieprasām atstādināt Marko Trabuki un "Spartaks" ģenerāldirektoru Rihardu Ivanovu no jebkādām futbola darbībām, lai tādi cilvēki nebūtu futbolā un nemānītu jaunos futbolistus," aicina Savins.

LFF nav komentējusi publiski izplatīto video, bet sociālajos tīklos Ļašenko ierakstījis, ka LFF ir iesaistīta lietas izskatīšanā. "Esmu personīgi runājis ar visiem iesaistītajiem, LFF sadarbojas ar FIFA šajā lietā, un tagad gaidām FIFA 6. jūnija lēmumu," sociālajā vietnē "Twitter" ierakstīja LFF prezidents.

P.S. Video noslēgumā Savins pauž kluba nostāju Kievijas agresijas jautājumā. Krievijas Profesionālā futbola līga pieprašijusi mājas spēlēs izlikt Krievijas uzsāktā kara atbalstošus plakātus ar kara saukļiem un Krievijas karogiem. Klubs atteicies to izpildīt, bet video publicēšanas laikā Savins, apzinoties kādas sekas būs par pausto nostāju Ukrainas atbalstam, atstājis Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!