Foto: F64

Latvijas Futbola federācija (LFF), sekojot 12. martā Latvijā izsludinātajam ārkārtas stāvoklim un valstiskas nozīmes ierobežojumiem, sākotnēji informēja, ka piektdien tāpat tiks uzsākta "Optibet" futbola virslīgas sezona, bet vēlāk ziņojusi par 13. martā sasauktu valdes ārkārtas sēdi, kurā tiks skatīts jautājums par Latvijas futbola pieaugušo sacensību norises atlikšanu.

Ņemot vērā valstī noteikto pasākumu ierobežošanu līdz 200 cilvēkiem un LFF īstenoto esošās situācijas izvērtējumu, kā arī koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" tālākas izplatības riskus, no 13. marta līdz turpmākam attiecīgam paziņojumam visās Latvijas futbola pieaugušo sacensībās noteikts aizliegums skatītājiem atrasties tribīnēs. Visas pieaugušo sacensības gan vīriešiem, gan sievietēm līdz turpmākam attiecīgam paziņojumam tādējādi notiks aiz skatītājiem slēgtām durvīm, sākotnēji ziņoja LFF.

Minētais liegums no 13. marta attiecas arī uz "Optibet" virslīgas čempionāta spēlēm. Šī turnīra spēļu norisi pie tukšām tribīnēm LFF saskaņojusi ar biedrību "Latvijas Futbola Virslīga".

Tomēr pusstundu vēlāk LFF ziņoja, ka 13. martā gaidāma valdes ārkārtas sēde, kurā jautājums par pieaugušo sacensībām tiks skatīts.

Tāpat, ņemot vērā valsts mērogā apturēto izglītības iestāžu un interešu izglītības aktivitāšu darbību, LFF no 13. marta līdz turpmākam attiecīgam paziņojumam atliek visu bērnu un jauniešu (līdz 19 gadu vecumam) sacensību norisi gan valsts, gan reģionālā līmenī. Spēļu, turnīru un pasākumu bērniem un jauniešiem norises atjaunošana tiks plānota atsevišķi, kad to ļaus esošā valstiskā situācija.

Vienlaikus LFF stingri rekomendē tās biedrus un pašmāju klubus pašlaik noteiktajā periodā atteikties no to organizēto pasākumu un sacensību rīkošanas, rūpīgi izvērtējot katras privāti organizētās aktivitātes nepieciešamību, kā arī sekot līdzi valstiski noteiktajiem ierobežojumiem.

"Kā par Latvijas futbolu atbildīgā organizācija uzskatām par savu pienākumu esošajā situācijā tūlītēji reaģēt uz valstiski noteiktajiem ierobežojumiem, piemērojot, mūsuprāt, dotajā mirklī saprātīgus un nepieciešamus pagaidu ierobežojumus LFF organizēto sacensību un pasākumu norisē. Laikā, kad valstiskā līmenī tiek gādāts par vīrusa izplatības maksimālu ierobežošanu, mums kā organizācijai jābūt līdzatbildīgai par visas sabiedrības kopējo veselību," pauž LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks. "Ceram uz drīzu situācijas normalizēšanos un drīzu iespēju Latvijas futbola cienītajiem atkal nodrošināt drošus apstākļus spēles baudīšanai."

Attiecībā uz tuvākajā laikā plānotajiem Latvijas futbola izlašu pasākumiem, LFF atrodas ikdienas dialogā ar Eiropas Futbola asociāciju savienību (UEFA), no kuras kā par spēļu norisi atbildīgās organizācijas tiek gaidīti attiecīgi lēmumi. Tas iekļauj Latvijas nacionālās izlases pārbaudes spēles izbraukumā pret Melnkalni (26. martā) un Sanmarīno (31. martā), Latvijas U-21 izlases Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra maču izbraukumā pret Poliju (27. martā) un Latvijas nacionālās sieviešu izlases Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra maču izbraukumā pret Slovākiju (10. aprīlī). Šo spēļu kontekstā LFF sniegs attiecīgu informāciju, tiklīdz tas būs iespējams.

Ceturtdien, 12. martā, UEFA informēja LFF, ka uz pašlaik nezināmu laiku tiek pārceltas Latvijas U-19 izlases spēles Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra Elites kārtā Dānijā, kas bija plānotas attiecīgi 25. martā pret Angliju, 28. martā pret Ukrainu un 31. martā pret Dāniju. Papildus informāciju par šī turnīra iespējamo aizvadīšanu citā laikā un/vai vietā UEFA sola pēc rūpīgas iespēju apzināšanas.

"Attiecībā uz Latvijas izlašu pasākumiem pašlaik, kamēr tiek gaidīti attiecīgi UEFA lēmumi par iespējamām izmaiņām spēļu norisē, veicam tos pasākumus, kas ir mūsu atbildības un pilnvaru robežās. Visupirms, tā ir regulāra komunikācija ar UEFA un iesaistītajām futbola federācijām, paužot mūsu skatījumu uz esošo situāciju un iesaistoties risinājumu apzināšanā.

Un otrkārt, tā ir komunikācija ar ārzemēs spēlējošajiem izlašu kandidātiem, lai maksimāli apzinātu katru konkrēto situāciju un spēlētāja veselību. Iespēju robežās, kamēr spēles oficiāli tiek uzskatītas par plānotām, cenšamies izdarīt visu no sevis atkarīgo, lai rūpētos par komandu un pretinieku drošību," skaidro Edgars Pukinsks. "Līdztekus tam, organizējot LFF iekšējo darbu, esam pieņēmuši lēmumu aicināt federācijas darbiniekus iespēju robežās savus darba pienākumus veikt attālināti."

LFF ir informēta, ka 17. martā UEFA videokonferences veidā plāno organizēt sanāksmi ar visu 55 tās dalībvalstu pārstāvjiem un citām iesaistītajām pusēm, lai diskutētu par iespējamo rīcību nacionālo un starptautisko sacensību organizēšanas kontekstā.

LFF turpinās rūpīgi sekot līdzi situācijas attīstībai vietējā un starptautiskā līmenī, un pieņems attiecīgus lēmumus, vadoties pēc profesionāla situācijas izvērtējuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!