Foto: F64

Latvijas virslīgas futbola čempionātā nākamajā sezonā spēlēs deviņas komandas, pašreizējām astoņām komandām pievienojoties pirmās līgas uzvarētājai BFC "Daugavpils", par Latvijas Futbola federācijas (LFF) valdē pieņemto lēmumu sacīja ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks.

Iepriekš pastāvēja iespēja, ka virslīgas čempionāts varētu paplašināties līdz 10 komandām, tomēr LFF vadība nevēlējās kardināli mainīt turnīra izspēles sistēmu. Pēc sezonas "SynotTip Virslīgas" septītā spēcīgākā komanda "Metta/LU" aizvadīja pārspēles par vietas saglabāšanu pret "komanda.lv" pirmās līgas otro spēcīgāko komandu "Super Nova", "mettiešiem" divu spēļu summā triumfējot ar rezultātu 10:2. Pukinsks norādīja, ka tas parāda, ka spēles līmeņu atšķirība starp virslīgu un pirmo līgu ir diezgan būtiska.

Paplašināšanās līdz deviņām komandām nozīmē, ka "Valmiera Glass/ViA" saglabās vietu valsts spēcīgākajā līgā, lai arī pagājušo sezonu noslēdza pārliecinošā pēdējā, astotajā, vietā. Valmierieši 28 spēlēs izcīnīja tikai astoņus punktus.

Latvijas virslīgas futbola čempionātā 10 komandas varētu startēt 2020. gadā, norādīja Pukinsks. Viņaprāt, tas būtu optimāls scenārijs, pakāpeniski paplašinot virslīgu līdz desmit komandām.

"Nepāra skaits nav traks variants, kalendāra ritmiskums no tā daudz necietīs. Mums nebija vēlēšanās uzreiz kardināli mainīt skaitu uz 10 komandām, deviņas vienības būs kā pārejas periods. Mūsu galvenais arguments bija tikt pie 10 komandām virslīgā," pamato Pukinsks, apliecinot, ka komandas aizvadīs četru apļu turnīru.

Ja pirms nākamās sezonas pēc klubu licencēšanas neizdosies nokomplektēt deviņu komandu formātu, tad varētu atgriezties pie astoņu komandu turnīra. Ja būs sliktākais scenārijs un divas vai vairākas komandas neizies licencēšanu vai kādu citu iemeslu dēļ netiks pielaistas startam, bet tad par izspēles formātu lems LFF ārkārtas sēdē. Pukinsks uzsvēra, ka astoņas komandas ir minimālais komandu skaits valsts spēcīgākajā futbola turnīrā.

Savukārt Latvijas pirmajā līgā nākamajā sezonā būs 11 komandas, un 2020. gadā – desmit komandas. Līdz ar to paredzēts, ka no 2020. gada gan Latvijas spēcīgākajā, gan otrajā spēcīgākajā līgā būs pa desmit komandām.

Pukinsks skaidroja, ka LFF valdes lēmumu būs jāakceptē arī biedrībai "Latvijas Futbola virslīga", kas rīko sacensības un klubiem nevarētu būt iebildumu. Lēmums par virslīgas paplašināšanos LFF valdē pieņemts vienbalsīgi.

Tāpat LFF valde beidzot tika skaidrībā tā saucamajā "leģionāru jautājumā" – nākamsezon virslīgā komandās katrā spēlē laukumā būs jābūt vismaz sešiem "asociācijā gatavotiem spēlētājiem". Jau pirms tam LFF valde lēma, ka asociācijas sagatavots ir "spēlētājs, kurš vecumā no 15 (vai arī sākot no sezonas, kurā spēlētājs sasniedz 15 gadu vecumu) līdz 21 gada vecumam (vai arī līdz sezonas beigām, kurā spēlētājs sasniedz 21 gada vecumu), neskatoties uz viņa pilsonību un vecumu, ir reģistrēts futbola klubā, kurš ir vienas un tās pašas asociācijas (LFF) biedrs. Minētajai reģistrācijai ir jāilgst (pārtraukti vai nepārtraukti) vismaz 3 pilnas sezonas (no pirmās oficiālās spēles līdz pēdējai oficiālajai spēlei) vai 36 mēnešus."

2020. gadā laukumā drīkstēs būs "5+6", bet no 2021. gada plānots pāriet uz sistēmu "4+7", bet pieteikumā sezonai drīkstēs būt 25 spēlētāji, no kuriem vismaz 13 jābūt šiem asociācijā sagatavotiem.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā sezonā par Latvijas čempioniem futbolā kļuva "Riga FC" komanda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!