Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Latvijas sieviešu futbola izlase otrdien Liepājā cieta zaudējumu Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā.

Latvietes ar 0:6 (0:3) kapitulēja Islandei, kas FIFA rangā ieņem 17.vietu.

Pirmajā puslaikā viešņām divus vārtus guva Fanndisa Fridriksdotira, bet vienu reizi izcēlās Dagni Brinjarsdotira. Otrā puslaika ievadā Elīna Jensena panāca jau 4:0.

Puslaika turpinājumā Olga Ševcova ar soda sitienu norībināja pārliktni un mājinieces parūpējās par vēl pāris uzbrukumiem, taču uzlauzt pretinieku vārtus nespēja. Deviņas minūtes pirms pamatlaika beigām piektos vārtus viešņām guva Aleksandra Johannsdotira, bet kompensācijas laika pēdējās minūtēs viņa izcēlās vēlreiz - 6:0.

Latvijas futbolistes šajā mačā pa vārtiem sita vienu reizi, kamēr pretiniecēm bija 15 raidījumi taisnstūrī.

Jau ziņots, ka septembrī latvietes aizvadīja cienījamu puslaiku pret Zviedriju, Liepājā piedzīvojot zaudējumu ar 1:4, bet piektdien ar 1:2 atzina Slovākijas pārākumu.

Apakšgrupā ar deviņiem punktiem trīs spēlēs vadībā ir Zviedrija un Islande, tālāk ar trim punktiem seko Slovākija, bet bez punktiem ir Ungārija un Latvija.

Šajā kvalifikācijas ciklā ir mainīta izspēles kārtība. Iepriekš bija sabraukuma tipa kvalifikācijas priekšsacīkšu kārta, kurā Latvijas izlase vairākkārt palika otrajā vietā un soli no iekļūšanas kvalifikācijas pamatturnīrā. Sākot ar šo kvalifikācijas ciklu priekšsacīkšu kārta ir atcelta, un visas 47 nacionālās izlases sadalītas deviņās grupās pa sešām vai piecām komandām, padarot kvalifikācijas sistēmu līdzīgu, kāda ir gadu gaitā ierasta vīriešu izlasēm. Jaunais sacensību formāts nozīmē, ka turpmāk Latvijas valstsvienībai oficiāli kvalifikācijas mači notiks biežāk un ka tādu būs vairāk.

Latvija izlozē bija piektajā grozā un sacenšas F grupā kopā ar šovasar Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) Pasaules kausā sievietēm trešo vietu izcīnījušo Zviedriju, kā arī ar Islandi, Ungāriju un Slovākiju. Spēles notiks līdz 2020.gada septembrim.

Oktobrī Latvijai paredzētas cīņas ar Slovākiju un Islandi, bet 12.novembrī jāaizvada pirmā spēle viesos pret Ungāriju. Nākamā gada aprīlī atkārtoti jātiekas ar Slovākiju, bet jūnijā tiks aizvadīts divas spēles - viesos pret Islandi, bet mājās pret Ungāriju. Pēdējā atbildes spēle būs 2020.gada oktobrī viesos pret Zviedrijas izlasi.

Finālturnīram kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas un trīs labākās otro vietu ieņēmējas.

Latvijas sieviešu futbola izlases kandidātes:

vārtsardzes - Marija Ibragimova ("Rīgas futbola skola"), Enija Anna Vaivode, Sintija Redzoba (abas - "Dinamo Rīga");

aizsardzes - Ligita Tumāne (Rēzeknes BJSS), Laura Sondore (Sasāri "Torres", Itālija), Elīza Spruntule ("Supernova"), Anastasija Ročāne ("Dinamo Rīga"), Anna Krūmiņa, Olga Matīsa (abas - "Rīgas futbola skola");

pussardzes - Sandra Voitāne (Nikosijas "Apollon", Kipra), Kristīne Giržda, Karlīna Miksone (abas - "Dinamo Rīga), Ksenija Nagle , Anastasija Čemirtāne, Anna Marija Valaka, Viktorija Zaičikova (visas - "Rīgas futbola skola")

uzbrucējas - Nelle Treimane ("Metta"), Renāte Fedotova, Olga Ševcova (abas - "Dinamo Rīga).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!