Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas nacionālā sieviešu izlase otrdien Donkasterā ar rezultātu 0:20 (0:8) atzina spēcīgās Anglijas valstsvienības pārākumu 2023. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlē, kurā debiju valstsvienībā pieredzēja uzreiz piecas futbolistes, ziņo Latvijas Futbola federācija (LFF).

Smagais zaudējums kļuva par lielāko sagrāvi Latvijas izlases vēsturē.

Izlases sākumsastāvā debiju piedzīvoja ASV dzimusī latviešu izcelsmes aizsardze Anna Kristīne Gornela, bet vārtos stājās Laura Siņutkina, kurai šis bija tikai otrais mačs valstsvienībā. Savu otro pieredzi izlasē guva arī Evelīna Freidenfelde, kurai tāpat kā Alisei Gaiķei pirmā spēle sākumsastāvā.

Jau spēles otrajā minūtē mājinieces, kuplā līdzjutēju pulka atbalstītas, norībināja Latvijas izlases vārtu pārliktni, trešajā minūtē no vārtu priekšas rezultātu atklāja Beta Mīda, bet piektajā minūtē savu meistarību skaistā lēcienā demonstrēja Siņutkina. Divas minūtes vēlāk ar tālsitienu izcēlās Eleina Vaita, kura tādējādi ar 46 gūtiem vārtiem kļuva par savas valsts dalītu visu laiku rezultatīvāko spēlētāju, bet devītajā minūtē viņa sasniedza jaunu Anglijas valstsvienības rekordu, apsteidzot Sofiju Gergeležiu un esot precīza no pašas vārtu priekšas.

Savus otros vārtus 12. minūtē guva Mīda, kura veiksmīgi apspēlēja Ligitu Tumāni un precīzi sita tālajā stūrī, bet 18. minūtē pēc skaistas saspēles ar galvu izcēlās Ella Anna Tūna. Neskatoties uz pašaizliedzīgiem Latvijas izlases centieniem aizsardzībā un vairākām veiksmīgām darbībām bumbas atņemšanā, līdz puslaika beigām titulētās anglietes guva vēl trīs vārtus – savus līdzjutējus iepriecināja Mīda, Tūna un Lorīna Hempa. Latvijas izlase tikmēr izcēlās ar apņēmīgu uzbrukumu 28. minūtē, kad Tumānei neizdevās tikt garām savai pretiniecei, kā arī vairākām ļoti pašaizliedzīgām darbībām aizsardzībā un veiksmīgām Siņutkinas epizodēm vārtos.

Otro puslaiku Latvijas izlase sāka ar vārtsardzes maiņu, kad debiju valstsvienībā piedzīvoja Alīna Skļemenova, bet Gaiķes vietā laukumā devās Selga Penelope Vitmore, kurai arīdzan šī bija pirmā spēle nacionālajā izlasē. Jau pirmajā minūtē Skļemenova spēlē iesaistījās ar veiksmīgu darbību, bet puslaika trešajā minūtē viņu pārspēja Vaita. Nedaudz vēlāk noteikumus savā soda laukumā pārkāpa Tumāne, kam sekoja precīzs Džordžijas Stenvejas 11 metru soda sitiens. Vēl pēc četrām minūtēm izcēlās Džesika Leja Kārtere, un jau tobrīd rezultāts kļuva graujošākais Latvijas valstsvienības vēsturē.

Spēles 56. minūtē Freidenfeldes vietā laukumā gāja Diāna Skribina, kurai šī kļuva par ceturto spēli izlases kreklā un pirmo kopš 2019. gada jūnija, bet piecas minūtes vēlāk ar precīzu sitienu izcēlās Betānija Inglanda. Neskatoties uz lielo rezultātu, Latvijas izlase katrā epizodē turpināja spēlēt pašaizliedzīgi un vairākās epizodēs aizsardzībā darbojās veiksmīgi. Savu darbu vairākās epizodēs lieliski paveica arī Skļemenova.

Uzreiz pēc tam, kad 67. minūtē vārtus guva Džila Skota, debiju valstsvienībā piedzīvoja Viktorija Vengreviča, nomainot Signiju Šenbergu, bet piecas minūtes pirms mača beigām debija tika dota arī Ērikai Gricienko, kura devās laukumā Tatjanas Baličevas vietā. Līdz spēles beigām, cīņas izskaņā Latvijas izlases spēkiem beidzoties, laukuma saimnieces guva vēl septiņus vārtus, kad izcēlās Alesja Ruso (trīsreiz), Hempa (divreiz), Džordana Nobsa un Inglanda.

Latvijas izlase šim mačam gatavojās ar citādāku sastāvu, nekā ierasts. Kopumā sastāvā tika pulcētas uzreiz septiņas futbolistes bez iepriekšējās spēļu prakses valstsvienībā. Sastāvā dažādu iemeslu dēļ šoreiz nebija tādu ierasto pamatsastāva spēlētāju kā Karlīnas Miksones, Anastasijas Ročānes, Olgas Ševcovas, Renātes Fedotovas un Enijas Annas Vaivodes.

Oktobrī Rīgā spēle pret anglietēm noslēdzās ar rezultātu 0:10. Trīs nesenākajos pasaules un Eiropas meistarsacīkšu finālturnīros šī komanda allaž bijusi labāko četriniekā, bet pasaules rangā tā atrodama astotajā pozīcijā.

Latvijas izlase līdzšinējās piecās turnīra spēlēs piedzīvojusi zaudējumus un savā grupā ieņem pēdējo, sesto, vietu, no Luksemburgas un Ziemeļmaķedonijas gan atpaliekot tikai par trīs punktu tiesu. Anglija ar piecām uzvarām un vārtu starpību 53:0 ir grupas līdere.

Kvalifikācijas turnīru Latvijas izlase turpinās nākamā gada aprīlī ar mačiem Luksemburgā un Austrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!