Foto: F64
Latvijas futbola valstsvienība 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra trešajā spēlē savā laukumā cīnījās neizšķirti 1:1 (0:0) ar principiālo pretinieci Turciju.

Vienīgos vārtus Latvijas valstsvienības labā ar 11 metru soda sitienu guva Valērijs Šabala, bet Turcijai izcēlās Bilals Kisa.

Pašā mača sākumā Turcijas izlases vārtsarga Volkana Babakana modrību pārbaudīja Valērijs Šabala, kura sitiens no distances lidoja vairākus metrus garām vārtiem. Astotajā minūtē Turcijai bija pirmā reālā iespēja atklāt cīņas rezultātu, jo astotajā minūtē Umuts Buluts no soda laukuma sita tikai nedaudz garām vārtiem labajam vārtu stabam. Turpinājumā Turcijai piederēja ļoti liels teritoriālais pārsvars, bet 18.minūtē pēc Olsaja Šahana sitiena jau glāba Aleksandrs Koļinko.

Jau divas minūtes vēlāk vēlreiz Buluts nonāca izcilā vārtu gūšanas situācijā, taču viņa sitienu no soda laukuma atkal atvairīja Koļinko. Tikmēr arvien biežāk Latvijas izlases uzbrukuma smailē bija redzams talantīgais debitants Jānis Ikaunieks, kurš 24.minūtē kritienā izdarīja neprecīzu sitienu uz Turcijas vārtiem. Pēcāk raidījumu uz turku vārtiem veica arī Vladislavs Gabovs, kas gan lidoja pāris metrus garām vārtiem. Puslaikam tuvojoties pirmā puslaika izskaņai, Turcijai bija vēl vairākas labas iespējas gūt vārtus, vienā no tām iesaistoties arī Koļinko, taču divus bīstamus sitienus tikai nedaudz garām vārtiem izdarīja Kaners Erkins un Arda Turans.

Pirms tam gan duelī ar pretinieku galvas savainojumā iedzīvojās Šabala, taču pēc galvas apsaitēšanas viņš bija gatavs apgriezties laukumā.

Divas minūtes pirms pārtraukuma pirmo reizi pa īstam spēlē bija jāiesaistās Turcijas izlases vārtsargam Babakanam, kurš atvairīja
spēcīgu Ikaunieka sitienu.

Jau divas minūtes pēc otrā puslaika sākuma lielisku tālsitienu ar augstu trajektoriju veica pirmajā puslaikā uz maiņu uznākušais Bilals Kisa, kurš acīgi pārspēja nedaudz par tālu no vārtiem iznākušo Koļinko, tādejādi izvirzot Turcijas valstsvienību vadībā. Pēc tam starp abām komandām turpinājās nervus kutinoša spēle, kurā tiesnesis nekautrējās parādīt arī dzeltenās kartītes, turklāt viena no tām tika parādīta Gohanam Torē, kurš 53.minūtē savā soda laukumā izklupienā no kājām notrieca Alekseju Višņakovu. Līdz ar to uz viesu vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens, ko aukstasinīgi realizēja Valērijs Šabala.

Lai gan teritoriālais pārsvars šajā mačā piederēja Turcijai, Latvija aizsargājās prasmīgi un ik pa laikam devās pretuzbrukumos, un vienā no tiem 65.minūtē Eduards Višņakovs pēc gara sprinta izdarīja spēcīgu sitienu pa pretinieku vārtiem, ko gan atvairīja Babakans. Viesiem dueļa turpinājumā nekādi neizdevās atslēgt Latvijas vārtus, bet 85.minūtē Turans pēc partnera centrējuma veica bīstamu sitienu ar galvu, kas gan bija garām vārtiem.

Pēdējās minūtēs Turcija centās izdarīt arvien lielāku spiedienu uz mājinieku vārtiem, bet 88.minūtē ļoti bīstams brīvsitiens tika nozīmēts uz Latvijas vārtiem, ko gan Kaners Erkins nerealizēja, sitot garām vārtiem. Jau kompensācijas laikā lieliska iespēja gūt vārtus bija Kasparam Dubram, taču viņa sitienu no tuvas distances pēc Ikaunieka centrējuma atvairīja pretinieku vārtsargs, glābjot komandu no zaudējuma. Pēc tam otro dzelteno kartīti un līdz ar to arī sarkano nopelnīja Jānis Freimanis.

Latvijas izlasē debiju šajā mačā piedzīvoja talantīgais uzbrūkošais pussargs Jānis Ikaunieks, bet sastāvā atgriezās pussargs Artūrs Zjuzins, kamēr diskvalificēto Artjomu Rudņevu uzbrukumā aizstāja Eduards Višņakovs.

Latvijas futbola izlase pēc trim kārtām ar diviem punktiem A grupā ir ceturtajā vietā. Līderes ar deviņiem punktiem ir Islande un Čehija, kamēr Nīderlandes kontā ir tikai trīs punkti. Piekto un sesto vietu ar vienu punktu ieņem Kazahstāna un Turcija.

Portāls "Delfi" piedāvāja šī mača teksta tiešraidi, kur var aplūkot detalizētāku spēles aprakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!