Latvijas futbola izlase 2014.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlē piektdien ar rezultātu 0:5 (0:0) kapitulēja spēcīgajai Bosnijas un Hercegovinas izlasei.

Bosnijas un Hercegovinas izlasei mačā bija izteikts pārsvars, turklāt jau pēc 12.minūtēm mājinieki palika mazākumā, kad noraidīts tika Aleksandrs Fertovs. Pirmajā puslaikā Latvijas izlase izturēja un tas noslēdzās neizšķirti 0:0, tomēr otrajā puslaikā bosnieši guva piecus vārtus, pa reizei precīzi sitot Senadam Luličam, Vedadam Ibiševičam, Harisam Medunjaninam, Miralemam Pjaničam un Edinam Džeko.

Jau otrajā minūtē viesi izdarīja pirmo centrējumu savas lielākās zvaigznes Edina Džeko virzienā, bet jau ceturtajā minūtē Bosnijas un Hercegovinas izlasei bija pirmais ļoti bīstamais moments, kad pēc Džeko sitiena Latvijas izlases vārtsargs Andris Vaņins glāba. Arī turpinājumā bosniešiem bija izteikts pārsvars un 11.minūtē pēc pārkāpuma pār Elviru Rahimiču uzreiz sarkano kartīti Latvijas izlasē nopelnīja Aleksandrs Fertovs, atstājot mājiniekus mazākumā.

Tas galvenajam trenerim Aleksandram Starkovam nekavējoties lika veikt izmaiņas Latvijas izlases formācijā, un laukumā devās Artis Lazdiņš, nomainot uzbrucēju Māri Verpakovski. Līdz ar to uzbrukuma smailē palika vienīgi Edgars Gauračs.


Bīstamu soda sitienu no aptuveni 25 metriem Latvijas izlasei bija iespēja izpildīt 17.minūtē, tomēr Miralema Pjaniča sitienu gar vārtiem novirzīja Vaņins. Tomēr puslaika vidusdaļā jau Latvijas izlase "atsitās" pietiekami sekmīgi. 30.minūtē gan vēl vienu bīstamu sitienu izpildīja Pjaničs, tomēr tas atkal lidoja nedaudz garām vārtiem, bet vēl pēc īsa brīža Džeko sitiens ripoja nedaudz garām Latvijas vārtu tālajam stūrim.

Bosnijas un Hercegovinas futbolisti spēlēja plaši un piecas minūtes pirms pamatlaika beigām viesiem bija vēl divi ļoti bīstami momenti, tomēr neizdevās realizēt nevienu no diviem sitieniem no pašas vārtu priekšas. Savukārt Latvijas izlase vienīgo bīstamo momentu pirmajā puslaikā izpildīja 43.minūtē, tomēr pēc Alana Sineļņikova soda sitiena neviens no mājiniekiem neaizsniedzās līdz bumbai vārtu priekšā. Līdz ar to pirmajā puslaikā rezultāts tā arī netika atklāts.

Otrais puslaiks sākās ar izteiktu bosniešu spiedienu. Sākotnēji bumba trāpīja pa Latvijas vārtu stabu, tad lieliski nospēlēja Vaņins, bet trešajā minūtē Luličam tomēr beidzot izdevās atklāt rezultātu. Savukārt astotajā minūtē Bosnijas un Hercegovinas izlase panāca arī 2:0, kad pēc centrējuma ar galvu rezultatīvs bija Ibiševičs. Savukārt vēl desmit minūtes vēlāk Medunjanins ar skaistu sitienu panāca 3:0.

Pēc trešo vārtu zaudēšanas vienīgo Latvijas izlases uzbrucēju Gauraču nomainīja jaunais Valērijs Šabala, tomēr cīņas gaita nemainījās un Latvija zaudēja vēl divus vārtus. Sākotnēji 80.minūtē precīzi sita Pjaničs, bet vēl divas minūtes vēlāk pēc Pjaniča piespēles izcēlās arī viesu lielākā zvaigzne Edins Džeko. Līdz ar to Latvijas izlase kapitulēja ar rezultātu 0:5.

Jau iepriekš bija zināms, ka Latvijai šajā mačā traumu dēļ nepalīdzēs pussargi Aleksandrs Cauņa un Ivans Lukjanovs. Savukārt diskvalifikācijas dēļ Latvijai nevar palīdzēt Ritvars Rugins.

Latvijas izlase jaunākajā FIFA pasaules rangā, kas tika publicēts ceturtdien, piedzīvojusi kritumu par deviņām vietām un noslīdējusi uz 119.vietu, kas ir visu laiku zemākā pozīcija Latvijas futbola vēsturē. Savukārt kvalifikācijas turnīra apakšgrupas līdervienība Bosnija un Hercegovina atrodas 15.vietā.

Abu komandu pirmajā tikšanās reizē pagājušā gada 11.septembrī Bosnija un Hercegovina savā laukumā bija pārāka ar 4:1.

Pirms šīs cīņas Latvijas izlase maijā aizvadīja divas pārbaudes spēles, kad tā Dohā ar 1:3 piekāpās Katarai, bet četras dienas vēlāk Vācijā cīnījās neizšķirti 3:3 ar Turcijas valstsvienību.

Kvalifikācijas turnīra G grupas kopvērtējumā bosniešiem tagad ir 16 punkti sešās spēlēs, tai ar desmit punktiem seko Grieķija, bet trešie ar astoņiem punktiem ir slovāki. Lietuvas izlase tikmēr iekrājusi piecus punktus, Latvijas vienības kontā ir četri punkti, bet pie viena punkta tikusi Lihtenšteina.

Kvalifikācijas turnīrs risināsies līdz 15.oktobrim. Finālturnīrā, kas 2014.gadā notiks Brazīlijā, iekļūs deviņu apakšgrupu uzvarētājas, bet astoņas labākās otrās vietas ieguvējas izspēlēs vēl četras ceļazīmes uz finālturnīru izslēgšanas spēļu stadijā.

Latvijas futbola izlases sastāvs mačā ar Bosniju un Hercegovinu: Andris Vaņins, Pāvels Mihadjuks, Oskars Kļava, Nauris Bulvītis, Deniss Ivanovs, Kaspars Gorkšs, Vladimirs Kamešs (Vladislavs Gabovs, 59.min.), Aleksandrs Fertovs, Alans Sineļņikovs, Māris Verpakovskis (Artis Lazdiņš, 15.min.), Edgars Gauračs (Valērijs Šabala, 64.min.).

Bosnijas un Hercegovinas futbola izlases sastāvs mačā ar Latviju: Asmirs Begovičs, Mensurs Mujdža, Emirs Spahičs, Ervins Zukanovičs, Senads Luličs, Elvirs Rahimičs (Edins Višča, 69.min.), Hariss Medunjanins (Miroslavs Stevanovičs, 69.min.), Sejads Salihovičs (Senijads Ibričičs, 79.min.), Miralems Pjaničs, Vedads Ibiševičs, Edins Džeko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!