Foto: F64
Piektdien sākas 2014.gada Latvijas futbola virslīgas čempionāts, bet šosezon lakumā redzēsim neierasti daudz amatierus no citām valstīm. Iespējams, viens no iemesliem šādam faktam ir tas, ka uz "amatieri" attiecas pavisam citi nodokļu un atalgojuma nosacījumi, nekā uz spēlētāju "profesionāli".

Ņemot vērā lielo nesakārtotību un LFF neizdarību pirms jaunās sezonas, šobrīd pieejami tikai astoņu klubu spēlētāju pieteikumi (nav publiskoti "Skonto" un Daugavpils "Daugava" pieteikumi, jo klubi licences saņēma tikai ceturtdien). Liela daļa arī vietējo futbolistu šosezon spēlēs kā amatieri, bet astoņu komandu pieteikumos atrodami 46 ārzemnieki, no kuriem 23 spēlēs kā amatieri.

"Visprofesionālākie" šajā jautājumā ir čempioni "Ventspils", kuru rindās visi seši ārzemnieki ir profesionāļi. Arī kopumā tieši Kurzemes klubs izceļas ar lielāko skaitu profesionāļu. Jaundibinātā kluba "Liepāja" rindās būs trīs ārzemnieki un divi no viņiem būs amatieri, "Jūrmala" sastāvā no deviņiem viesspēlētājiem tikai trīs būs profesionāļi, Jūrmalas "Spartaks" sastāvā astoņi no 11 viesstrādniekiem būs profesionāļi, "Jelgavā" vienīgais ārzemnieks būs amatieris, Rīgas "Daugava" sastāvā seši no deviņiem ārzemniekiem ir amatieri, bet debitantes BFC "Daugavpils" sastāvā pieci no septiņiem ārzemniekiem nav profesionāļi.

Vienīgais klubs, kurš šosezon iztiks tikai ar vietējiem spēlētājiem, būs "Metta/LU", kuras rindās neviens neskaitās kā profesionāls futbolists. Lielākā daļa "Metta/LU" spēlētāju ir studenti, tādēļ arī ir reģistrēti kā amatieri, bet tomēr "mettiešu" sastāvā amatieri būs arī tādi spēlētāji kā Jurģis Kalns, Gatis Kalniņš, Raivis Hščanovičs un Deniss Tarasovs.

Lielākā daļa no "amatieru" viesspēlētājiem ir lietuvieši, bet "amatieri" pie mums ieradušies arī no Japānas, Baltkrievijas, Krievijas, Gruzijas, kā arī futbola lielvalstīm Itālijas, Spānijas, Brazīlijas un Argentīnas. Starp amatieriem "Spartaks" rindās būs Aleksejs Sapogovs, kurš savulaik spēlējis Krievijas otrajā izlasē un bija uzaicināts uz Krievijas izlases treniņiem.

 Ceturtdien notikušajā virslīgas pirmssezonas preses konferencē nepatīkami izbrīnīts par šo situāciju bija Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, kurš gan uzsvēra, ka katrs gadījums jāskatās atsevišķi un nevajag tik viennozīmīgi aizdomīgi vērtēt visus gadījumus.

Tikmēr no klubu pārstāvjiem vienīgais situāciju vēlējās komentēt Rīgas "Daugava" jaunais direktors, bijušais LFF darbinieks Vladimirs Šteinbergs. Pēc viņa teiktā, daudzi ārzemnieki paši vēloties spēlēt kā amatieri, lai vēlāk bez problēmām varētu noslēgt profesionāļa līgumu ar citu klubu. Pēc Šteinberga teiktā noprotams, ka daudzi "amatieri" Latvijā dzīvo par savu naudu un klubs sedz tikai treniņu un dzīvošanas izdevumus.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka viens no iemesliem, kādēļ ir tik daudz ārzemnieku-amatieru, ir nodokļi. Uz to netieši norādīja arī Šteinbergs, minot, ka, piemēram, Lietuvā var noslēgt līgumu kaut vai par diviem litiem un skaitīties kā profesionāls futbolists, bet Latvijas likumdošana to nepieļauj.

Vēl viens no iemesliem, kādēļ šie futbolisti nav reģistrēti kā profesionāļi, ir viņu aģentu ieinteresētība, kas zināmā mērā arī atvieglo klubu budžetu. Daudzus futbolistus Latvijas klubos "iebīda" aģenti, kuri kaut kādā veidā finansiāli atbalsta futbolistu, bet vēlāk šo naudu atgūst, iekārtojot spēlētāju labākā klubā ar finansiāli izdevīgākiem nosacījumiem. Tas ir arī viens no iemesliem, kādēļ vairākos klubos sezonas gaitā krasi mainās ārzemnieku sastāvs, jo sezonas vidū futbolistu pārceļas uz citu komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!