Foto: F64
Latvijas futbola izlase trešdien piedzīvoja zaudējumu gada pēdējā oficiālajā spēlē, izbraukumā pārbaudes mačā ar 0:1 (0:0) iekāpjoties Ķīnas valstsvienībai.

Uzvaras vārtus Ķīnas izlase guva tikai mača pēdējās sekundēs pēc standartsituācijas izspēles.

Spēles 53.minūtē Latvijas izlase ieguva iespēju izpildīt 11 metru soda sitienu, bet Jurijs Žigajevs trāpīja bumbu pa vārtu pārliktni, tomēr jau kompensācijas laikā Jans Sjui pēc soda sitiena izrāva uzvaru Ķīnas izlasei.

Spēles sākumā komandas abas centās uzspiest savu spēles stilu, cenšoties aktīvi doties uzbrukumā, taču veiksmīgāk tas izdevās mājinieku futbolistiem, kuri jau 12.minūtē spēlē lika iesaistīties Denisam Romanovam, tomēr bumbu jau no tukšiem vārtiem izsita Vitālijs Smirnovs. Jau pēc sešām minūtēm pēc stūra izspēles bīstamu tālsitienu izdarīja Ķīnas futbolists, bet atkal lielisks vārtos bija Romanovs. Tāpat bieži uzbruka arī Latvijas izlase, tomēr vārtu guvumā šos uzbrukumus neviena no komandām nespēja pārvērst.

Ķīnas futbolisti turpināja veidot bīstamus uzbrukumus, bīstamu centrējumu Latvijas izlases soda laukumā raidīja Ķīnas futbolists, taču Latvijas aizsargi neļāva pretinieku uzbrucējam tik pie bumbas. Tā arī pirmais puslaiks noslēdzās ar neizšķirtu rezultātu 0:0.

Spēles 48.minūtē vēl vienu bīstamu sitienu izdarīja Ķīnas futbolists, taču bumba lidoja nedaudz garām vārtiem. Nekavējoties pēc šīs epizodes Latvijas izlase devās pretuzbrukumā un pēc centrējuma bumbu vārtos centās raidīt Daniils Turkovs, taču sitiens bija neprecīzs.

Brīdi vēlāk pēc skaistas tālās piespēles, uzbrukumā devās Andrejs Perepļotkins, kuru soda laukumā nogāza pretinieku vārtsargs Jans Dži un tika nozīmēts 11 metru soda sitiens, tomēr Žigajevam to neizdevās realizēt, jo viņš raidīja bumbu pa vārtu pārliktni.

Pēc šis epizodes ķīnieši sāka kontrolēt spēli. 63.minūtē kārtējo spēcīgo tālsitienu uz Latvijas vārtiem raidīja Ķīnas futbolists, bet atkal bumbu atsita Romanovs. Nekavējoties pretuzbrukumā metās Latvijas vienība, kas izvirzīja Turkovu uzbrukuma smailē, bet viņam neizdevās apstrādāt bumbu un klāt piesteidzās aizsargi, kuri neitralizēja uzbrukumu. Vēl vienā pretuzbrukumā Perepļotkinam neizdevās bumbu ar galvu kritienā raidīt vārtos.

Spēles 74.minūtē pēc centrējuma labā sitienu pozīcijā bija ķīnietis Fens Žeņlians, bet viņa sitienu bloķēja Pāvels Mihadjuks, savukārt pēc minūtes laukumā devās Vladislavs Kozlovs, kuram uzreiz bija divas iespējas bumbu ar galvu raidīt vārtos - pēc centrējuma un stūra izspēles. Mača beigās Latvijas izlase veica vairākas maiņas un to izmantoja Ķīna, kas jau kompensācijas laikā pēc soda sitiena izmantoja aizsargu nesaprašanos un Sjui ieraidīja bumbu vārtos. Uzreiz pēc tam tiesnesis paziņoja par spēles beigām.

Pirms šīs spēles trešdien par futbolista karjeras beigām oficiāli paziņoja ilgadējais Latvijas izlases kapteinis Vitālijs Astafjevs, kurš valstsvienībā aizvadīja 167.maču, kas viņam ļauj pacelties uz dalītu piekto vietu visas pasaules rekordistu vidū. Astafjevs laukumā devās 72.minūtē.

Pats futbolists intervijā Latvijas Futbola federācijas (LFF) preses daļai atzina, ka vēlas palikt futbolā, šoreiz strādājot par treneri. Izlasē rindās Astafjevs guvis 16 vārtus. Šo maču Astafjevs iesāka rezervē, bet laukumā devās otrajā puslaikā uz maiņu.

Latvijas valstsvienībā jau sākumsastāvā debitēja Vitālijs Smirnovs un Daniils Turkovs. Savukārt mača gaitā savas debijas valstsvienībā piedzīvoja arī Andrejs Kovaļovs, Vladimirs Bespalovs, Ritvars Rugins un Vladislavs Kozlovs.

Latvijas futbola izlase uz Ķīnu devās eksperimentālā sastāvā, jo no ārzemju klubus pārstāvošiem spēlētājiem komandā ir tikai vārtsargs Deniss Romanovs. Pārējie spēlētāji ir no Latvijas klubiem.

Trešdien publicētajā FIFA jaunākajā pasaules rangā Latvijas izlase ieņem 73.vietu, bet Ķīnai ir 89.vieta. Līdz šim Latvija ar Ķīnu nav spēlējusi.

Latvijas izlases sastāvs: Deniss Romanovs; Pāvels Mihadjuks, Vitalijs Smirnovs, Dzintars Zirnis, Ritus Krjauklis, Aleksandrs Fertovs (Andrejs Kovaļovs, 82.min.), Artis Lazdiņš (Kaspars Dubra, 90+3 min), Maksims Rafaļskis (Vitālijs Astafjevs, 71.min.), Jurijs Žigajevs (Vladimirs Bespalovs, 90+1 min), Andrejs Perepļotkins (Ritvars Rugins, 88.min.), Daniils Turkovs (Vladislavs Kozlovs, 77.min.)
rezervē: Kaspars Ikstens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!