Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas U-21 futbola izlases galvenajam trenerim Aleksandram Basovam Krievijas iebrukums Ukrainā nesis personīgu traģēdiju, jo viņam ir ciešas radnieciskas saites ar Ukrainu, vēsta Latvijas Futbola federācijas mājaslapā internetā. Latvijā dzimušais futbola treneris savulaik ieguvis Krievijas pilsonību, bet tagad ir ceļā uz Latvijas pilsonības iegūšanu.

Basovs dzimis Rīgā, jaunībā trenējies Rīgas Futbola skolā, bijis Latvijas U-17 un U-19 treneru redzeslokā, tomēr profesionālo karjeru nav izdevies izveidot – sākušās nopietnas problēmas ar kāju, kā rezultātā plīsa krusteniskā saite.

""Futbols bija tik ļoti iekritis sirdī, ka ātri sāku skatīties trenēšanas virzienā, kas arī izrādījās pareizais lēmums. Astoņi gadi tika nostrādāti "Skonto" akadēmijā, un tad saņēmu negaidītu piedāvājumu no Maskavas "Lokomotiv" akadēmijas strādāt ar U-15 un U-16 komandām. Piedāvājumam piekritu, jo tolaik tas likās pavisam īpaši - kā trenerim pierādīt sevi ārvalstīs, it īpaši šādā labi zināmā klubā. Pēc tam piekritu strādāt arī "Strogino" klubā, kas izveidoja jaunu akadēmiju un piedalījās Krievijas 2. līgas čempionātā. Tur man bija iespēja pirmo reizi strādāt kā galvenajam trenerim, taču Krievijā visus tur pavadītos septiņus gadus īsti sevi līdz galam nesajutu, nebija vajadzīgais "klikšķis", kā arī ļoti gribējās atpakaļ Latvijā pie ģimenes. Pieņēmu lēmumu un pēc Jāņa Engeļa aicinājuma pievienojos SK "Super Nova" strādāt ar jauniešiem, kur pavadīju kādu pusgadu līdz pēc Daiņa Kazakeviča rekomendācijas saņēmu aicinājumu strādāt par U-19 izlases galveno treneri," savas trenera gaitas atceras 44 gadus vecais Basovs.

Strādāšana Krievijā un nepilsoņa statuss sagādājis problēmas, ceļojot no Latvijas uz Krieviju, tādēļ "Lokomotiv" palīdzējis iegūt Krievijas pilsonību. "Šodien man pagaidām ir pastāvīgā uzturēšanās atļauja, taču esmu procesa vidusceļā pilsonības iegūšanai. Tā ir salīdzinoši komplicēta procedūra, lai atteiktos no Krievijas pilsonības, taču Latvijas pilsonības iegūšana man personīgi ir prioritāte. Ceru tuvākajā laikā šos jautājumus nokārtot. Pagaidām visa uzmanība ir uz darbu ar izlasi. Latvija ir mana valsts, un šobrīd visu uzmanību veltu tam, lai mūsu jaunie futbolisti spētu sevi pierādīt uz lielās skatuves, atdotu visu savu mīlestību un enerģiju Latvijas futbola labā."

Ģeopolitiskās situācijas straujā maiņa un Krievijas agresija pret Ukrainu atnesusi Basova ģimenei traģēdiju, jo lielākā daļa ģimenes no mammas un sievas puses ir Ukrainā. Diemžēl, arī Basova radinieku pulkā ir kritušie, tādējādi trenerim tie arī personīgi pārdzīvojumi.

"Nesen biju devies pakaļ saviem ģimenes locekļiem uz Ukrainas un Slovākijas robežu. Tagad dzīvojam kopā Rīgā. Māsīcas dēls gāja bojā sīvajās kaujās Harkivā kā karavīrs. Šobrīd nav viegli par to runāt, jo ģimenei tā ir liela traģēdija. Ļoti uztraucamies arī par pārējiem ģimenes locekļiem, kuri ir palikuši tur. Tāpat Ukrainas armijā šobrīd karo arī vēl citi ģimenes locekļi, tāpēc katru dienu sekoju līdzi notikumiem, uztraucamies. Cenšos domāt šobrīd par darbu, kas ļauj nedaudz novērst domas no notikumiem," par kara traģēdiju saka Basovs. "Tās ir šausmas. Tā ir katastrofa. Nekad nevarēju iedomāties, ka manā ģimenē būs tādas bēdas. Cilvēki normāli, neatkarīgi dzīvoja, un tad notiek šāda veida ārprāts. Es nesaprotu, kā pie mums 21. gadsimtā kaut kas tāds var notikt. Ceru, ka politiķi spēs vienoties kā pieauguši cilvēki un beigt asins izliešanu, kurā dzīvību zaudē nevainīgi cilvēki, kā arī tiek izpostītas tūkstošiem ģimeņu."

"Es dzīvoju futbolam un dzīvoju ģimenei. Šīs ir manas lielākās dzīves vērtības. Katram un visiem kopā mums ir jācīnās par savu valsti, kurā dzīvojam, kuru mīlam. Jācīnās par savu brīvību, lai mēs varam ikdienā nodarboties ar tām lietām, kas mums patīk - drošībā un mīlestībā," turpina Basovs.

Runājot par Latvijas futbola nākotni, Basovs ir optimists un redz pozitīvas iezīmes jauniešu attīstībā. Kā šobrīd spilgtāko piemēru Basovs min Dario Šitu, kurš marta sākumā "Parma" komandas rindās debitēja Itālijas B sērijas čempionātā. "Soli pa solim, caur "Skonto" un "Metta" akadēmijām, reģionālajām izlasēm, jaunatnes izlasēm, attopas kopā ar Bufonu un Pandevu vienā ģērbtuvē, spēlē vienā komandā futbola lielvalstī. Galvenais tagad sevi pierādīt U-21 līmenī, jo tieši Dario līmenis šodien jau atbilst pieaugušo prasībām."

""Mēs viennozīmīgi būsim daudz augstāk FIFA rangā - ne tikai mazliet, bet ar lielu soli. Tas nebūs viegls ceļš, bet panākumi būs, tikai atliek turpināt visiem kopā veidot sistēmu. Es pēc dabas esmu optimists un ticu, ka mūsu jauno laiku rezultāti vēl būs," par Latvijas futbola nākotni izsakās Basovs, kura pārraudzībā šobrīd ir Latvijas izlases tuvāko rezervju sagatavošana. "Nacionālā izlase ir pati piramīdas augšpuse, tāpēc man svarīgs uzdevums tomēr ir censties nodrošināt lielo izlasi ar labu materiālu. Es ceru, ka ar mūsu sniegumu mēs spējam tuvināt un gatavot jaunos spēlētājus nonākšanai piramīdas augšpusē. Ja mums izdosies sasniegt pozitīvus rezultātus biežāk, tad spēlētāji paliks mentāli spēcīgāki."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!