Foto: LETA
Latvijas futbola izlases pretiniecei UEFA Nāciju līgā Kazahstānai ir ļoti spēcīgs vienotības gars, uzskata pašmāju valstsvienības galvenais treneris Miksu Pātelainens.

Latvijas futbola izlase sestdien UEFA Nāciju līgas D divīzijas pirmās grupas trešajā mačā savā laukumā uzņems Kazahstānas valstsvienību, lūkojot tikt pie pirmās uzvaras turnīrā. Mačs Daugavas stadionā sāksies plkst.19.

"Kazahstānas izlase ir ļoti ātra komanda, tā ir gara un bīstama standartsituācijās, kā arī pārejā no aizsardzības uzbrukumā. Kodolu veido divu klubu ["Astana" un Almati "Kairat"] pārstāvji - līdz ar to izlasi var nosaukt par vienu lielu klubu, kas ir labi saspēlējies. Vienotības gars šajā komandā ir ļoti spēcīgs," uzsvēra somu speciālists.

Latvijas izlase ir sagatavojusies gan aizsardzībā, gan uzbrukumā.

"Pret Gruziju radījām labas iespējas, varējām iegūt kādus punktus, bet tā jau ir pagātne. Pret Kazahstānu, kur ir individuāli spēcīgi spēlētāji, mums ir jābūt lieliskiem kā komandai. Nedrīkstam zaudēt bumbu divcīņās, jo kazahi ir bīstami tieši šādās situācijās," stāstīja Pātelainens.

Viņš uzsvēra, ka valstsvienības futbolistu attieksme treniņos bijusi ļoti laba.

"Mēs gribam uzvarēt katrā mačā, bet tik vienkārši gan tas nenotiek. Mēs koncentrējāmies uz uzbrukumu veidošanu, lai gūtu vārtus. Jā, mums septembrī neizdevās tikt pie uzvaras, bet centīsimies to paveikt šoreiz. Futbolisti nevar sagaidīt, kad atkal varēs doties laukumā. Nebūs viegli, bet Kazahstāna ir uzvarama," skaidroja Pātelainens.

Kā vēstīts, traumu dēļ no izlases kandidātu saraksta svītroja pussargu Gļebu Kļuškinu un aizsargu Vladislavu Gabovu, kurus aizstās aizsargi Aleksandrs Solovjovs un Vadims Žuļevs.

"Pašlaik visi ir veseli un gatavi par visiem 100%. Jā, mums bija izmaiņas sastāvā pirms tam, bet šobrīd viss ir kārtībā," teica Pātelainens.

Sestdien Latvijas izlases vārtu drošība tiks uzticēta Andrim Vaņinam, kurš joprojām netiek pie spēļu prakses klubā.

"Būsim godīgi - viņam septembrī nebija daudz darba. Lai mēs būtu sekmīgi, ir jābūt labai aizsardzībai. Šajā ciklā aizsardzībā esam spēlējuši pienācīgi, vienīgās problēmas bija uzbrukumā - mums ir jābūt vairāk pārliecinātiem un varbūt pat pašpārliecinātiem," pauda Pātelainens.

No Latvijas izlases futbolistiem šobrīd Kazahstānā spēlē tikai Artūrs Karašusks.

"Kazahstānas čempionāta līmenis ir apmēram tāds pats kā Latvijas virslīgā. Ar nevienu kazahu spēlētājiem par šo maču neesmu runājis. Fiziski jūtos ļoti labi, lai gan spēles laiks Kazahstānā pēdējā laikā nav bijis liels," atklāja uzbrucējs.

Latvijas izlase ar Kazahstānu spēkojusies piecas reizes. 2002. un 2004.gadā pārbaudes spēlēs tika izcīnītas uzvaras (2:1 un 3:1), 2012.gadā draudzības mačs noslēdzās neizšķirti (0:0), bet 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā Latvija ar Kazahstānu cīnījās neizšķirti (0:0) un cieta zaudējumu (0:1).

"Latvijas izlase ir pavisam cita līmeņa komanda, nekā tā bija pirms trim gadiem, kad zaudējām ar 0:1. Nav vērts atgriezties pie pagātnes notikumiem," uzsvēra Karašausks.

Savukārt Kazahstānas valstsvienības galvenais treneris Staņimirs Stoilovs uzskata, ka Latvijas futbola izlases rezultāti neatspoguļo tās patieso līmeni.

"Mūsu komandā gandrīz visi spēlētāji šobrīd ir veseli," preses konferencē sacīja Stoilovs. "Iepriekšējos divos mačos mēs nesasniedzām labus rezultātus, tādēļ ceram sestdien parādīt labu futbolu. Mūsu komandā bijušas izmaiņas, bet tas neietekmē vienības kopējo atmosfēru. Katrs futbolists mums ir svarīgs un jebkurš no viņiem var ietekmēt spēles rezultātu. Šobrīd no sastāva ir izkritis pussargs Dmitrijs Šomko, kurš jūtas slikti un nespēlēs - pārējie ir gatavi. Vairākus futbolistus atpūtinājām, jo vietējā čempionātā vadošajiem klubiem vēl nedēļas nogalē bija spēles. Kopumā mums bijušas tikai dažas dienas, lai sagatavotos mačam pret Latviju."

Dalību UEFA Nāciju līgā Latvijas izlase sāka ne pārāk sekmīgi, jo septembrī savās mājās cīnījās neizšķirti 0:0 ar Andoru, bet viesos ar 0:1 zaudēja Gruzijai. Tikmēr Kazahstāna vispirms mājās ar 0:2 zaudēja Gruzijai, bet tad viesos spēlēja neizšķirti 1:1 ar Andoru. Pēc divām kārtām šajā grupā Gruzijai ir seši punkti, Andorai divi, bet Latvijai un Kazahstānai pa vienam.

"Latvijas rezultāti neparāda tās patieso līmeni," turpināja Stoilovs. "Viņi bija labāki par Andoru un līdzīgi spēlēja pret Gruziju. Man patīk šīs vienības sistēma un organizācija, kā arī tās demonstrētais futbols. Domāju, futbols Latvijā progresēs, jo pēdējā laikā parādās laba līmeņa komandas un treneri - arī Miksu Pātelainens ir labs speciālists. Zinu Artūru Karašausku. Viņš Kazahstānas čempionātā iepriekš sevi labi apliecināja, bet kopumā man patīk visu Latvijas izlases spēlētāju stils - tas ir eiropeisks."

Savukārt Kazahstānas izlases aizsargs Jans Vorgovskis ir pārliecināts, ka noskaņojums komandā ir kaujiniecisks.

"Esam optimālā formā. Protams, mūs neiepriecina situācija tabulā un mēģināsim to labot. Visi spēlētāji cīnīsies un centīsies uzvarēt, turklāt mūsu minimālais uzdevums ir izkļūt no grupas. Šādā līmenī nav vāju pretinieku, un Latvijas izlase ir kvalitatīva komanda. Domāju, ka skatītājiem patiks šī spēle," sacīja pašlaik tikai divus mačus izlasē aizvadījušais spēlētājs.

Pēc divām kārtām šajā grupā Gruzijai ir seši punkti, Andorai divi, bet Latvijai un Kazahstānai pa vienam.

Grupas uzvarētāja nākamajā gadā varēs cīnīties par pirmo vietu D divīzijā un ceļazīmi uz 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

FIFA rangā Gruzija ir 93.vietā, Kazahstāna ieņem 118.pozīciju, Andora atrodama 128.pozīcijā, bet Latvija ir vēl trīs vietas zemāk.

Novembrī Latvijas izlase šī turnīra ietvaros viesosies pie Kazahstānas un Andoras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!