Foto: RIA Novosti/Scanpix
Leģendārajam dāņu futbola vārtsargam Peteram Šmeihelam, kurš savas ilgās un panākumiem bagātās karjeras laikā laukumā mērojies spēkiem arī ar Latvijas valstsvienību, pirmā asociācija ar Latvijas futbolu ir mača iznākums 0:0, ekskluzīvā intervijā izteicās kādreizējais vārtsargs.

Šādu asociāciju Šmeihelam Latvijas futbols radījis dēļ Dānijas un Latvijas izlašu savstarpējās spēles 1992.gada augustā 1994.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas cikla ietvaros.

Šajā mačā, kurā dāņi laukumā devās kā jaunieceltie Eiropas čempioni, Latvijas izlase Rīgā prata parūpēties par sensāciju, nosargājot bezvārtu neizšķirtu 0:0.

"Toreiz Latvijas izlase deva mums lielu mācību, no kuras pratām atgūties tikai pēc vairākām aizvadītām spēlēm. Latvijas izlases futbolisti laukumā nodemonstrēja pilnīgi cita rakstura cieņu pret mums, ar kādu iepriekš nebijām saskārušies un uz ko nebijām gatavi," izteicās 48 gadus vecais Šmeihels.

"Todien Latvijas izlase nespēlēja pret Dānijas valstsvienību, bet gan pret Eiropas čempioniem," izcēla leģendārais vārtsargs. "Mēs uz to brīdi neapzinājāmies tādu lietu kārtību, tāpēc nebijām gatavi tādai pretestībai."

Šmeihels uzskata, ka tieši Rīgā divi zaudētie punkti vēlāk maksāja Dānijas izlasei iespēju cīnīties par iekļūšanu Pasaules kausa finālturnīrā, jo grupas kopvērtējumā dāņi ieņēma trešo vietu, kamēr Latvija ieņēma priekšpēdējo, sesto, pozīciju.

Šmeihels kļūdaini centās atcerēties, ar kādu rezultātu 1993.gada aprīlī Dānija izcīnīja uzvaru atbildes mačā savā laukumā, sakot, ka mačs noslēdzas ar rezultātu 4:0, kaut arī dāņi šajā cīņā uzvarēja ar 2:0.

Tolaik Latvijas izlasi trenēja Jānis Gilis, bet mačā pret Dāniju laukumā devās tādi futbolisti kā Oļegs Karavajevs, Jurijs Ševļakovs, Aleksandrs Jeļisejevs, Jurijs Popkovs un Vitālijs Astafjevs.

1994.gada Pasaules kausa kvalifikācijas ciklā Latvijas izlase Rīgā sarūpēja vēl vienu sensāciju, kad cīnījās bezvārtu neizšķirti 0:0 ar Spāniju.

Šmeihels, kurš Dānijas izlases rindās savulaik aizvadīja 129 spēles, Mančestras "United" kluba sastāvā piecas reizes kļuva par Anglijas čempionu un vienu reizi triumfēja UEFA Čempionu līgas turnīrā.

Četras reizes Šmeihels tika atzīts par Eiropas gada labāko vārtsargu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!