Foto: LFF
Latvijas Futbola federācijas (LFF) valdes sēdē otrdien lemts apturēt pērnā gada LFF valdes lēmumu par "kredīta piesaistes nodrošinājumu" SIA "Latvijas futbola federācijas mācību un treniņu centrs "Staicele"" ("MTC Staicele") ēdināšanas un rehabilitācijas centra būvniecībai un sadzīves apstākļu uzlabošanai. Šis lēmums, visticamāk, ir tikai pirmais solis, lai savestu kārtībā situāciju "MTC Staicele", kas savulaik no LFF puses tika slavēta un cildināta kā "lieliska futbola bāze", liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

2010. gada jūnijā LFF sadarbībā ar Alojas novada domi izveidoja "MTC "Staicele", kurai bija jākļūst par Latvijas futbola centrālo bāzi, kur augtu Latvijas futbola jaunie talanti un bāzētos dažādas Latvijas izlases. Tomēr bāzes attīstība nav ritējusi kā prognozēts, viesnīcas ēkai nav izdevies uzbūvēt plānoto trešo stāvu, nav realizēti vēl vairāki projekti, bet futbola komandas ne visai raujas uz nometnēm šajā reģionā.

"MTC Staicele" tika izveidots kā komercuzņēmums, kas paredz peļņas gūšanu, bet Staiceles bāze pēdējos gados strādājusi ar zaudējumiem. 2017. gadā "MTC Staicele" zaudējumi bijuši gandrīz 65 000 eiro, bet pēdējos četros gados – gandrīz 320 000 eiro. Lai gan kompānijai bijuši zaudējumi, LFF pērnā gada septembrī – pašreizējās valdes sastāvā, bet ar iepriekšējo prezidentu Gunti Indriksonu priekšgalā – pieņēma "MTC Staicele" attīstības plānu, kas paredzēja arī nodrošināt 520 000 eiro kredīta piesaisti uz 10 gadiem. Par atbildīgo tika iecelts toreizējais LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, kurš tagad ir LFF valdes loceklis bez balss tiesībām.

Mainoties LFF prezidentam un šī gada pavasarī nākot pie varas Kasparam Gorkšam, pēc LFF iniciatīvas veikts apjomīgs bāzes audits gan no juridiskās un finansiālās, gan sportiskās puses. Pēc to rezultātu izvērtēšanas LFF valde nolēma atcelt pašas pieņemto lēmumu par kredīta piesaistes nodrošinājumu bāzes ēdināšanas un rehabilitācijas centra būvniecībai un sadzīves apstākļu uzlabošanai.

"Valdē uzklausījām audita rezultātus. Virspusējus. Sastādījām rīcības plānu. To publicēsim detalizētā valdes ziņojumā," sacīja LFF prezidents Gorkšs, vairoties konkretizēt, kas atklājies auditā. To Gorkšs sola teikt, kad būs detalizēti izpētīts veiktais audits un gūti skaidrojumi no bijušajiem Staiceles bāzes vadītājiem.

77% no "MTC Staicele" pieder LFF un tikai 23 % - Alojas novadam. Savukārt "MTC Staicele" šobrīd vienīgais valdes loceklis ir kādreizējais Alojas novada deputāts, Ģenerāļa Pētera Radziņa Staiceles Sporta profesionālās vidusskolas direktors Jānis Bakmanis, kuram nav saikne ar lielāko īpašnieku LFF. Uz to, ka bez LFF valdes akcepta "MTC Staicele" valdē iecelts Bakmanis vēl augusta LFF valdes sēdē norādīja Žoržs Tikmers. Šajā sēdes protokolā nav norādīts, kā arī tagad Gorkšs nespēj atbildēt, kurš, nesaskaņojot ar LFF valdi, veicis izmaiņas "MTC Staicele" vadībā.

Pirms Bakmaņa kā vienīgais "MTC Staicele" pārstāvis darbojās LFF valdes loceklis Vladimirs Žuks. Viņš šī gada 31. maijā amatu atstāja pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iejaukšanās.

Žuks portālam "Delfi" apstiprināja, ka viņš no "MTC Staiceles" valdes aizgājis saistībā ar KNAB "interesi". Pēc viņa teiktā, tas noticis tādēļ, ka Staiceles bāzē sporta nometnes aizvadījušas Rīgas Futbola skolas komandas, bet Žuks ir Rīgas Futbola skolas vadītājs. Žuks noliedza, ka viņa aiziešana no Staiceles bāzes varētu būt saistīta ar faktu, ka viņam savulaik piederošs uzņēmums īrējis no "MTC Staicele" dažādu laukuma apkopes tehniku.

Pēc pirmo aizdomu konstatēšanas šī gada augustā LFF nolēma atjaunot "MTC Staicele" padomi, kas būs šī uzņēmuma vadība. Tajā iecelti LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks un sporta direktors Dainis Kazakevičs, kā arī aicināta Alojas novada dome izvirzīt divus savus pārstāvjus.

Šajā pašā valdes sēdē augustā LFF valde atlika papildus 25 000 eiro piešķiršanu bāzei un nelēma par 60 000 eiro piešķiršanu līdz 2018. gada beigām. Šajā valdes sēdē Bakmanis arī informējis, ka nākamgad bāzes uzturēšanai nepieciešami 200 000 eiro.

Pēc LFF pieprasītā audita otrdien federācija spēra pirmos soļus tālākai rīcībai. "LFF vadība aicināta organizēt tikšanos ar iepriekšējo Staiceles bāzes vadību, lai iegūtu skaidrojumus audita uzrādītājiem problēmjautājumiem, un virzīt jautājumu par trīs Staiceles bāzes izveidoto nodibinājumu likvidāciju, kā arī izbeigt beztermiņa Ģenerāļa Pētera Radziņa Staiceles Sporta profesionālās vidusskolas finansēšanas līgumu starp "MTC Staicele" un nodibinājumu "Nacionālais sporta centrs "Staicele"". Vienlaikus LFF valde aicina nekavējoties izvērtēt "MTC Staicele" spēju turpināt darbību, uzdodot centra valdei kopīgi ar īpašniekiem izstrādāt uzņēmuma ilgtermiņa darbības plānu, kas pamatotu uzņēmuma spēju stabilizēt situāciju un turpināt darbību. Centra valdei lūgts izstrādāt detalizētu uzņēmuma 2019. gada budžetu, kas atbilst tā ilgtermiņa plānam, izskatīšanai LFF valdē," teikts LFF paziņojumā.

Gorkšs tagad decembrī sarunā ar žurnālistiem sacīja, ka šobrīd vēl nevar runāt par kādu personu atbildību notikušajā. "Ja konstatēsim pārkāpumus, tad noteikti būtu jāsauc atbildīgās personas pie atbildības," uzsver Gorkšs, bilstot, ka pagaidām nevar vērtēt LFF valdes locekļa Žuka atbildību notikušajā vai viņa iespējamos pārkāpumus.

"Īpašumu lietas ir samudžinātas un tas nav tik vienkārši. Atšķetināšana aizņems nākamos pāris mēnešus. Izskatās, mēs (LFF) esam uzņēmušies saistības par kaut ko, ko mēs vairs nekontrolējam. Ir virkne juridisku lietu, kas jāatšķetina," atzīst Gorkšs.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija apstiprina Gorkša aizdomas, ka "MTC Staicele" notiekošo īsti nav kontrolējusi LFF, kas ir uzņēmuma daļu lielākais turētājs. Visticamāk, padziļinātā dokumentu pārbaudē varētu atklāties vēl lielāki pārkāpumi, kurus izvērtēt nāksies jaunajai LFF vadībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!