Foto: F64
Vairāki Latvijas Futbola federācijas (LFF) biedri ceturtdien pieprasījuši organizācijai sasaukt ārkārtas kongresu, kuras darba kārtībā iekļauts arī jautājums par federācijas prezidenta Kaspara Gorkša atsaukšanu no amata, liecina portāla "Delfi" rīcībā esoša informācija.

Vēstuli parakstījuši 69 no federācijas 137 biedriem jeb vairāk nekā puse. Starp parakstītājiem ir arī septiņi "Optibet" Latvijas futbola virslīgas klubi, bet vēstuli nav parakstījuši "Riga FC" un futbola kluba "Liepāja" pārstāvji.

Zināms, ka vairākus mēnešus Gorkša opozicionāri apbraukāja LFF biedrus ar aicinājumu gāzt LFF prezidentu. Ņemot vērā valstsvienību spēles un Eiropas U-19 čempionātu telpu futbolā, prasība netika iesniegta septembra sākumā, bet tikai tagad, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

Lai sasauktu biedrības ārkārtas kongresu, ir nepieciešams vismaz 1/10 biedru parakstu, nosaka Latvijas likums.

LFF augstākā lēmējinstitūcija ir biedru kopsapulce jeb kongress, kas šogad sasaukts jau trīs reizes. "Pieprasījumā tiek norādīta arī darba kārtība. Ārkārtas Kongress tiek sasaukts trīs nedēļu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas. Ja šajā termiņā ārkārtas Kongress netiek sasaukts, biedri, kuri pieprasīja tā sasaukšanu, var lūgt palīdzību FIFA un/vai UEFA šī Kongresa organizēšanai," teikts LFF statūtos.

"Ja pēc vēršanās FIFA un/vai UEFA ārkārtas Kongress netiek sasaukts, biedri, kuri prasa Kongresa sasaukšanu, var patstāvīgi sasaukt Kongresu, ievērojot noteikto Kongresa sasaukšanas kārtību."

Tādējādi LFF ārkārtas kongresam jānotiek ne vēlāk kā 17. oktobrī. LFF ārkārtas kongresā jāiekļauj pieprasījumā iekļautie jautājumi, taču "prezidents, ģenerālsekretārs vai valde darba kārtību var papildināt". Ja LFF ārkārtas kongresā neizdosies savākt kvorumu, "LFF izpildinstitūcija nekavējoties sasauc atkārtotu Kongresu nosūtot biedriem rakstisku paziņojumu".

Vēstules autori uzskata, ka kongress sasaucams vairāku iemeslu dēļ. Par galvenajiem faktoriem uzskaitīti:

1. Nav skaidrības par infrastruktūras programmas realizēšanas plānu, kā arī LFF biedriem netiek sniegts solītais atbalsts infrastruktūras sakārtošanai;

2. LFF joprojām darbojas bez ģenerālsekretāra, kas būtiski apgrūtina LFF ikdienas darbu un procesus;

3. Tiesnešu sistēmas nesakārtošana (Virslīgas arbitrs [Aleksandrs Anufrijevs] ir apstiprināts tiesnešu nodaļas vadītāja amatā);

4. Zvērināta revidenta pozitīva atzinuma neesamība, kas var apdraudēt Federācijas sabiedriska labuma saglabāšanu, kā arī starptautisku partneru UEFA un FIFA neuzticību;

5. LFF valde izteica neuzticību LFF prezidentam K. Gorkšam.

Šī nav pirmā reize, kad vairāki LFF biedri izsaka neuzticību Gorkšam. Līdzīga vēstule, kuru parakstīja 21 biedrs, jau tika iesniegta 2019. gada 8. februārī, bet 28. februārī notikušajā ārkārtas kongresa balsojumā Gorkšs saglabāja LFF prezidenta amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!