Foto: LETA

Lai gan Edgars Pukinsks kopš jūlija vidus nav Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs, viņam joprojām ir paraksta tiesības Latvijas bagātākajā sporta veida federācijā.

Neilgi pēc Līgo svētkiem LFF paziņoja, ka Pukinsks atstāj ģenerālsekretāra amatu, ko ieņēma pēc Kaspara Gorkša kļūšanas par LFF prezidentu. Pukinsks amatu atstāja pēc savstarpējas vienošanās, un viņa pēdējā darba diena bija 17. jūlijā.

Pēc Pukinska aiziešanas LFF ģenerālsekretāra amatu apvienošanās kārtībā uzņēmās Gorkšs, kuram futbola sabiedrībā neizdevās atrast piemērotu kandidatūru, kuru apstiprinātu LFF valde. Arī šonedēļ Staicelē notikušajā LFF valdes sēdē Gorkša virzītais kandidāts Mareks Gruškevics neguva atbalstu, bet LFF prezidents viņu iecēla par ģenerālsekretāra pienākumu izpildītāju.

Tomēr LFF vēl pagājušajā nedēļā nebija veikusi nepieciešamās izmaiņas un "Lursoft" uzņēmumu datu bāzē kā LFF izpildinstitūcijas dalībnieki bija reģistrēti Gorkšs un Pukinsks, kuriem abiem ir tiesības pārstāvēt biedrību atsevišķi.

Pukinsks par šo faktu arī uzzinājis nesen, un pēc pirmdien Staicelē notikušās LFF valdes sēdes portālam "Delfi" sacīja, ka ir vērsies Uzņēmumu reģistrā ar lūgumu veikt attiecīgas izmaiņas.

Savukārt LFF skaidri neatbildēja, kādēļ nav veiktas nepieciešamās izmaiņas biedrībā. LFF tikai apstiprināja, ka Pukinsks "ir vērsies ar iesniegumu Uzņēmumu reģistrā ar lūgumu veikt izmaiņas". Uz atkārtotu lūgumu skaidrot situāciju ar Pukinsku, LFF atbildēja, ka "ģenerālsekretāra prombūtnes laikā šis jautājums nebija prioritārs, bet šobrīd šis jautājums tiek risināts".

Uzņēmumu reģistrā portālu "Delfi" informēja, ka vēl trešdien nebija saņemts pieteikums par izmaiņām biedrībā "Latvijas Futbola federācija". Arī piektdien, 23. augustā, "Lursoft" datu bāzē kā LFF aktuālās amatpersonas uzrādās divas personas.

"Saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 21.pantu ziņas, uz kuru pamata izdarāmi jauni ieraksti reģistrā, kā arī likumā noteiktie dokumenti iesniedzami reģistra iestādei 14 dienu laikā no attiecīgā lēmuma pieņemšanas dienas," portālam "Delfi" skaidroja Uzņēmumu reģistrā.

Pētot jautājumu par Pukinsku, portāls "Delfi" konstatēja, ka kopš 2012. gada LFF valdes locekļi neuzrādās "Lursoft" datu bāzē un vienīgās reģistrētās amatpersonas ir prezidents un ģenerālsekretārs. Līdz ar to LFF valdes locekļi netiek uzskatīti par amatpersonām šajā biedrībā. Līdzīga situācija, piemēram, ir Latvijas Basketbola savienībā, bet, piemēram, Latvijas Volejbola federācijā un Latvijas Hokeja federācijā valdes locekļi ir reģistrēti kā amatpersonas.

"LFF darbību pamatā nosaka ne tikai LFF statūti, bet arī Biedrību un nodibinājumu likums. Likuma izpratnē biedrības valde ir LFF izpildinstitūcija, tātad - LFF prezidents un ģenerālsekretārs. Tas noteikts ar LFF statūtu 18. panta 3. paragrāfu: "LFF izpildinstitūcija ir institūcija, kas saskaņā ar šiem statūtiem īsteno likumā noteikto izpildinstitūcijas kompetenci". Būtībā sanāk, ka Biedrību un nodibinājuma likuma izpratnē biedrības valde ir izpildinstitūcija, savukārt LFF statūtos ar vārdu "valde" tiek apzīmēta institūcija ar pārvaldes funkcijām. Tā kā Uzņēmumu reģistrs prasa norādīt biedrības izpildinstitūciju, tur jābūt norādītam tikai organizācijas prezidentam un ģenerālsekretāram," skaidro LFF.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!