Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas Futbola federācija (LFF) 2020. gada sākumā noslēdza jaunus sadarbības līgumus ar biedrībām "Latvijas Futbola virslīga" (LFV) un "Latvijas Telpu futbola asociācija" (LTFA). Līgumus parakstījis LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks, kuram gan nebija deleģētas tiesības un, iespējams, tādējādi pārkāpti organizācijas jaunie statūti.

LFF pēc ilglaicīgām diskusijām un strīdiem 2019. gada nogalē savā piektajā kongresā 12 mēnešu laikā pieņēma biedrības jaunos statūtus, bet jau pirmais nopietnais LFF pašreizējās vadības lēmums ir pretrunā ar tiem. Jāpiebilst, ka ģenerālsekretārs Pukinsks šobrīd ir vienīgā LFF amatpersona, jo rudenī no amata tika gāzts prezidents Kaspars Gorkšs. Savukārt jaunas LFF vēlēšanas ir plānotas vien 2020. gada aprīļa beigās, līdz ar to šobrīd ģenerālsekretārs ir vienīgā paraksta tiesīgā persona.

LFF jauno statūtu 71. panta otrā daļa nosaka, ka "pilnvaras rīkot sacensības Valde var deleģēt citām LFF pakļautajām organizācijām", bet LFV un LTFA nav LFF pakļautībā. Turklāt abas organizācijas nav LFF biedri – ja LFTA ir biedra kandidāte, tad LVF savas darbības astoņu gadu laikā pat nav izteikusi vēlmi kļūt par LFF biedru.

"Jāsaprot, ko tas nozīmē – būt pakļautībā. Droši vien, tādi ir tikai 100% (LFF) dibinātas organizācijas vai tādas, kur tu paturi sev kontrolpaketi pār to, kādi lēmumi tiek pieņemti. UEFA un FIFA iniciatīva šajā jautājumā ir tāda, ka nav jābūt dibinātājam tajā iestādē. LFF ir jāspēj ietekmēt procesi, kurus deleģē veikt šai organizācijai. Ja runājam par virslīgu, tad mēs jau nedeleģējam visa čempionāta organizēšanu, mēs deleģējam tikai komerctiesību realizēšanu. Čempionātu organizē LFF sacensību daļa. Savukārt ar LTFA ir konceptuāls līgums, kur mēs deleģējam tiesības organizēt visus čempionātus, bet visu, kas attiecas uz izlasē, treneru sagatavošanu un par katru sacensību ir jāslēdz atsevišķs līgums," uzskata Pukinsks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!