Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Rīgas domes Īpašuma departaments apšauba Latvijas Futbola federācijas (LFF) konkursa nolikumā par sporta kompleksa Krišjāņa Barona ielā 116 A rekonstrukciju ietverto kritēriju efektivitāti un aicinājis federāciju pārtraukt konkursu, lai izstrādātu jaunu nolikumu.

Departaments ir ēku un zemesgabala Krišjāņa Barona ielā 116 A īpašnieks un valdītājs. Kā pastāstīja Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR), LFF Iepirkumu komisijas izstrādātajā konkursa nolikumā ietverti kritēriji, kas neļauj izvēlēties saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu.

Burovs pastāstīja, ka departamentam izvērtēšanai tika nodoti saņemtie piedāvājumi. Pēc izvērtēšanas - 11.jūnijā - federācijai nosūtīta vēstule ar pamatojumu, kādēļ nolikumā izvēlētie kritēriji ir neefektīvi, un aicinājums pārtraukt pašreizējo konkursu, izstrādājot jaunu nolikumu. Tāpat lūgts jauno nolikumu saskaņot ar Īpašuma departamentu, kura īpašums nākotnē tiks rekonstruēts. Lūgts arī informēt departamentu par konkursā izvēlēto būvdarbu veicēju. Departaments no LFF atbildi līdz šim nav saņēmis, sacīja direktors.

Burovs uzsvēra, ka departamentam nav iebildumu pret pretendentiem, bet gan konkursa nolikumu. Tāpat viņš skaidroja, ka pašreiz vēl nav pabeigts un apstiprināts sporta kompleksa restaurācijas skiču projekts, bez kura ir grūti paredzēt nepieciešamos darbus. Departaments aicinājis federāciju izsludināt jaunu konkursu pēc skiču projekta apstiprināšanas, lai varētu sagatavot aptuvenās darbu izmaksas.

LFF vilcinoties ar darbu veicēja paziņošanu, sakot, ka vēlas skrupulozi izskatīt visus piedāvājumus. Burovs norādīja, ka pie pašreizējā nolikuma neesot, ko skrupulozi vērtēt. Tā, piemēram, starp galvenajiem kritērijiem, kurus lūgts norādīt pretendentiem, ir atlīdzība jeb peļņa procentos par darbiem, kā arī veikto darbu apjoms, kurus pretendents apņemas veikt saviem spēkiem. Burovs skaidro, ka pie šādiem kritērijiem nav skaidras ne būvdarbu izmaksas, ne arī termiņi, kuros kompānija apņemas darbus pabeigt. "Tie ir pilnīgi subjektīvi kritēriji, kas nesniedz pārskatu par plānotajiem būvdarbiem," skaidroja Burovs.

Tāpat viņš norādīja, ka pretendenti pieteikumos piedāvājuši summas un procentus, pie kuriem faktiski nav iespējama minētā objekta rekonstrukcija. Tā visos piedāvājumos veikto darbu apjoms, izmantojot savus resursus, norādīts nepamatoti augsts - 80% līdz 95%. Burovs norāda, ka, pēc departamenta pieredzes, būvdarbi šādā objektā, izmantojot tikai ģenerāluzņēmēja resursus, tiek veikti līdz 30% apjomā. Tāpat visi pretendenti norādījuši arī nepamatoti zemu peļņu un plānotos virsizdevumus.

Tādējādi pretendenti LFF Iepirkumu komisijai esot iesnieguši piedāvājumus, apzināti tajos norādot nepatiesus priekšlikumus, lai saņemtu pasūtījumu.

"LFF ir sabiedriska, nevis būvniecībā kompetenta organizācija, un konkursa nolikumā ir iekļauti ļoti neskaidri kritēriji. Gribas cerēt, ka federācija zina, ko dara, tomēr mūs māc šaubas, jo projekts jāīsteno konkrētos termiņos un svarīgi, lai pietiek ar Eiropas Futbola federāciju asociācijas nodrošināto finansējumu. Mums nevajag Rīgā vēl kādu nepabeigtu objektu," skaidroja Burovs.

Kā ziņots, LFF Iepirkumu komisija 25.jūnijā izvērtējusi visus iesniegtos piedāvājumus konkursā par sporta kompleksa Krišjāņa Barona ielā 116A rekonstrukciju un izvēlējusies saimnieciski izdevīgāko, tomēr publiski to nenosauc. Pagājušajā nedēļā federācijas Iepirkuma komisija nolēma uz nedēļu atlikt rezultātu paziņošanu, to skaidrojot ar vēlmi īpaši skrupulozi izskatīt visus iepirkuma dokumentus. Tika plānots rezultātus paziņot šodien.

Kā pastāstīja federācijas sabiedrisko attiecību speciālists Toms Ārmanis, LFF Iepirkumu komisija izvērtēja visu pretendentu iesniegtos piedāvājumus konkursā un izvēlējās saimnieciski izdevīgāko. Tomēr 1.jūlijā tas vēl tiks izvērtēts federācijas valdes sēdē. Pēc sēdes pretendents tikšot publiski paziņots.

Iepirkuma procedūrā uzvarējušajam uzņēmumam tiks uzticēts veikt sporta kompleksa rekonstrukcijas būvdarbus.

LFF sadarbībā ar Rīgas domi un Eiropas Futbola federāciju asociāciju (UEFA) Ērgļu ielas un Krišjāņa Barona ielas apkārtnes teritorijā plāno rekonstruēt sporta kompleksu ar mērķi 2017.gadā tajā atklāt Latvijas izlašu spēļu, valsts futbola klubu un citu federācijas pasākumu organizēšanas vajadzībām atbilstošu stadionu. Sporta kompleksa rekonstrukcijai paredzēto finansējumu nodrošinās LFF, tostarp no UEFA paredzētajiem līdzekļiem futbola infrastruktūras programmu realizēšanas uzlabošanai turpmākajiem gadiem, kas tikuši apvienoti un novirzīti konkrēti šī projekta realizēšanai.

Sporta kompleksā būs futbola stadions ar aptuveni 5700 skatītāju vietām un visu nepieciešamo infrastruktūru, tostarp paredzēts arī rehabilitācijas centrs, kafejnīca, sporta laukums apkārtējām skolām, autostāvvieta, LFF birojs.

Jau ziņots, ka par šī nekustamā īpašuma nodošanu federācijai Rīgas dome lēma jau 2012.gada janvārī. Finansiālu iemeslu dēļ LFF projektu noteiktajos termiņos nerealizēja, tādēļ domes lēmums tika atcelts, bet pērnajā novembrī teritorija LFF bezatlīdzības lietošanā tika nodota atkārtoti.

Iepriekš Rīgas dome lēma, ka stadiona projektēšanas darbi jāpaveic un būvatļauja jāsaņem līdz 2016.gada janvārim. No būvatļaujas saņemšanas brīža zeme pāries federācijas bezatlīdzības lietošanā. Savukārt būvniecība pilnībā jāpabeidz līdz 2017.gada maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!